Mănăstirea Căluiu (sau Călui) se află în comuna Călui, judeţul Olt. Mănăstirea a fost construită în secolul al XVI-lea (în jurul anului 1515), de către Vlad Banul, Balica Spătar şi Dumitru Pârcălab. Vlad Banul a fost bunicul fraţilor Buzescu, aceştia contribuind şi ei la lăcaşul care există astăzi.
Cei trei ctitori ai Mănăstirii Căluiu nu au reuşit să ducă la bun sfârşit munca depusă, posibil din cauza instabilităţii politice existente în acele vremuri. Locuitorii din zonă ştiu că strămoşii lor au cărat cărămida care a pus bazele lăcaşului religios din mână în mână, pe o distanţă de un kilometru, aceasta fiind adusă de pe malul Oltețului.
După ce a fost abandonată o perioadă, mănăstirea a fost refăcută şi restaurată de fraţii Buzești (Preda Banul, Radu Clucerul şi Stroe Stolnicul). Lucrările au început în anul 1588 şi au constat în ridicarea corpurilor de chilii, a clopotniţei şi a altor anexe. Fraţii Buzești au fost foarte ataşaţi de mănăstire, dovadă stând faptul că Preda Buzescu, soţia sa, Stanca, şi Radu Buzescu au fost înmormântaţi în interiorul ei.
Biserica Mănăstirii Căluiu, care poartă hramul „Sfântul Nicolae”, este o biserică de dimensiuni relativ mici – 6 metri lăţime şi 15 metri lungime. Cu toate acestea, este un monument reprezentativ pentru arhitectura muntenească a secolului al XVI-lea, iar dimensiunile modeste compensează prin turla grandioasă şi faţadele bogat decorate.
Interiorul se remarcă prin picturile murale executate în perioada 1593 – 1594, de un anume zugrav Mina. Pe lângă scenele religioase, picturile murale înfăţişează şi portretele fraţilor Buzești, precum şi pe cele ale domnitorilor Petru Cercel şi Mihai Viteazul. Dintre toate icoanele, iese în evidenţă cea din dreapta altarului, despre care se spune că e făcătoare de minuni.
Mănăstirea Căluiu nu se află printre mănăstirile „populare”, în sensul că monahii de aici nu sunt atât de vizitaţi. Cu toate acestea, călugării nu se plictisesc, împărţindu-şi viaţa între rugăciune şi activităţile care le asigură o existenţă decentă. În trecut, mănăstirea era cunoscută pentru şcoala care activa în cadrul ei, unde călugării se ocupau de transcrieri şi copieri ale cărţilor de slujbă.
Mănăstirea Căluiu servește și ca centru de pelerinaj, atrăgând credincioși din toate colțurile țării. Evenimentele religioase și sărbătorile sunt momente deosebite în care comunitatea și vizitatorii se adună pentru a celebra și a se ruga împreună.
Pe lângă valoarea sa spirituală, mănăstirea este și un punct de interes pentru istorici și cercetători, care sunt atrași de povestea și documentele legate de fondatorii săi și de evoluția sa de-a lungul secolelor. Studiul documentelor și artefactelor păstrate aici oferă perspective importante asupra istoriei locale și regionale.