Mănăstirea Icoana se află în satul Cărpiniş, comuna Crasna din judeţul Gorj. Este o mănăstire ortodoxă de maici, având în componenţă până în zece vieţuitoare care ascultă de monahia Teodora Ilie. Mănăstirea poartă hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuit în fiecare an, pe 24 iunie.
Pentru a ajunge la această mănăstire, credincioşii trebuie să o ia pe DJ 665 care leagă localităţile Novaci şi Bumbeşti-Jiu. Satul Cărpiniş se află la 26 de kilometri de Târgu Jiu, la 9 km de Novaci şi la 25 km de Bumbeşti-Jiu. Lăcaşul religios se află chiar la poalele Muntelui Parâng, într-un peisaj deosebit.
Mănăstirea Icoana a început să fie construită în anul 1995, din dorinţa lui Ioan Popescu, preot la Biserica Icoanei din capitala ţării. Terenul a fost donat de familia sa, iar lucrările au fost sprijinite de “Comitetul de Binefacere Icoana” din Bucureşti, dar şi de o serie de credincioşi.
Iniţial, a fost construită o biserică de lemn, care a fost sfinţită un an mai târziu. Mănăstirea aparţine de Arhiepiscopia Craiovei, aşa că cel care a fost prezent la slujba de sfinţire a fost Inaltpreasfințitul Nestor Vornicescu, Arhiepiscopul Craiovei şi Miropolitul Olteniei.
Biserica de lemn de la Mănăstirea Icoana are planul în formă de navă şi este împărţită în pridvor de mici dimensiuni, naos şi altar. Temelia este din beton şi piatră, însă restul edificiului a fost făcut din grinzi de lemn. Şi obiectele din interior sunt tot din acest material, capeteasma fiind sculptată în scândură. Biserica iese în evidenţă şi printr-o copie a unei icoane a Maicii Domnului de la Biserica Icoanei, despre care se spune că e făcătoare de minuni.
Din păcate, construcţiile din lemn sunt şi foarte fragile. Astfel, în anul 2011, acoperişul bisericii de la Mănăstirea Icoana a luat foc, incendiul fiind stârnit de o scânteie a unui aparat de sudură. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă măicuţele au hotărât să nu mai facă slujbe în biserică, deşi problemele au fost reparate.
În 2008, Mănăstirea Icoana a început construcţia unei biserici de zid, care a fost terminată chiar în 2011, măicuţele putând săvârşi slujbele. Noul lăcaş religios a primit hramul “Sfinţii Martiri Brâncoveni”, iar, în momentul actual, lucrări de pictură sunt în plină desfăşurare.
Mănăstirea Icoana încă nu este foarte cunoscută, având în vedere faptul că este destul de nouă. Se află în plin proces de dezvoltare, însă cei care ajung la ea sunt atât de impresionaţi, încât încearcă mereu să revină, mai ales că măicuţele îşi primesc pelerinii cu braţele deschise.
Înconjurată de peisaje pitorești, Mănăstirea Icoana nu este doar un centru spiritual, ci și un punct de atracție pentru cei pasionați de natură și istorie religioasă. Arhitectura sa simplă, dar profundă, reflectă tradițiile monahale și oferă un spațiu perfect pentru reculegere și pace.