Home Călătorii De vizitat în România Maramureş : De vizitat în România

Maramureş : De vizitat în România

0

Maramures este unul dintre judetele Transilvaniei si in functie de culturile traditionale pe care le are, se imparte in patru regiuni, acestea fiind: Tara Chioarului, Tara Maramuresului (aceasta are jumatate din Maramuresul istoric), Tara Codrului (reprezinta partea din sud-vest, careia i se adauga si Baia Mare cu Zona sa Metropolitana) si Tara Lapusului. Orasele din judetul Maramures sunt: Borsa, Viseu de Sus, Baia Sprie, Targu Lapus, Dragomiresti, Cavnic, Tautii-Magheraus, Baia Mare,Seini, Ulmeni, Salistea de Sus, Sighetu Marmatiei, Somcuta Mare.

Judetul Maramures s-a construit dupa Unirea din 1918, tot atunci intrand si in componenta Romaniei, dat fiind ca in perioada interbelica, judetul avea doar partea de nord-est, care se situeaza peste muntii Gutai si resedinta era orasul Sighet, acum este Baia Mare. In anul 1930, populatia acestui oras era de aproximativ 161.575, locuitori dintre care in proportie de 57.7% erau romani, 20.9% erau evrei, 11.9% erau ruteni si 6.9% erau unguri si un procent de doar 2% era reprezentat de nemti.

Celelalte parti mentionate anterior care fac acum parte din judetul Maramures, inclusiv orasul Baia Mare, erau inainte parte a judetului Satu Mare interbelic. Dupa ce a avut loc si al II-lea Razboi Mondial, a fost modificata limitarea judetului si astfel s-a ajuns la limitele administrative cunoscute acum, care cuprind cele patru regiuni anterior mentionate.

panorama Maramures

Se poate spune ca judetul Maramures este totodata continuatorul comitatului Maramures, al voievodatului Maramures si al judetului Maramures. Momentan este marginit de judetele Satu-Mare, Cluj, Salaj, Suceava si Bistrita Nasaud, iar in partea nordica este vecin cu Ucraina. Suprafata totala a judetului Maramures este de 6.215 kilometri patrati, avand doar 2.6% din suprafata totala a Romaniei iar formele sale de relief sunt diverse.

Muntii Rodnei

Carpatii Orientali se intind intr-o mica parte, dand judetului partea de zona montana, in proportie de 43%, apoi avem zona de coline, podisuri, dealuri si piemonturi, in proportie de 30%, iar in rest sunt suprafetele joase printre care luncile, terasele si depresiunile, acestea fiind in proportie de 27%. Principalii munti din judet sunt: Muntii Rodnei, acestia sunt apreciati ca fiind cei mai inalti din intregul judet, lantul de vulcani Ignis Gutai Tibles si Muntii Maramuresului.

Raurile care trec prin Maramures sunt: Somes, Iza, Lapus, Viseu si Tisa. Vegetatia si fauna difera si ele in functie de zona in care sunt amplasate si astfel in partea de munti, plasate la altitudini diferite avem capra neagra, acvila de stanca, marmota, cocosul de mesteacan, in padurile de conifere se gasesc rasi, cocosi de munte, cerbi carpatini si ursi bruni, dar si multe altele. In apropierea raurilor de munte (Tisa, Ruscova, Vaser si Viseu) se gaseste si cea mai de valoare specie de salmonida si anume lostrita, pa langa binecunoscutul lipan si pastrav.

Rezervatia Naturala Pietrosul Mare

In anul 1997 au fost declarate prin Decretul 204, nici mai mult nici mai putin de 20 de obiective clasate ca si rezervatii naturale, un mare interes national, tocmai datorita acestor bogatii ce le au. Mai mult decat atat, avem si Rezervatia Naturala Pietrosul Mare care este inclusa in Rezervatiile Biosferei alaturi de Delta Dunarii si de Parcul National Retezat. In anul 2009, populatia judetului Maramures a fost estimata la 511.946 de locuitori avand 82% romani, mai exact 418.405, unguri 46.300, doar 9%, nemti in proportie de 0.4%, doar 2012, mult mai putini fata de anul 1930, ucrainiei doar 6.7% si finalmente si rromi in proportie de 1.7%, aproape 9000.

Stema judetului Maramures a fost adoptata in anul 1998 la data de 30 septembrie, fiind in acelasi an si publicata in randurile paginilor Monitorului Oficial si aceasta este realizata prin alaturarea unor diverse elemente ce au semnificatii prufunde pentru judetul in discutie. Aceste elemente sunt: un scut taiat, in partea dreapta de sus este un zimbru, ce are o stea de aur intre coarne, iar in partea stanga este o semiluna de argint.

Alte simboluri ce mai sunt prezente pe stema sunt: capra neagra, reprezentativa pentru judet, o mina, un munte si doi brazi, o biserica de lemn, toate fiind practic lucrurile care caracterizeaza cel mai bine judetul. Capul de zimbru face referire la descalecatul lui Dragos Bogdan I, fiind un simbol foarte vechi al Maramuresului, elementele de munte simbolizeaza bogatia naturala si relieful, biserica de lemn arata ca in judet se pot gasi unele dintre cele mai vechi si importante constructii din tara, iar mina face referire la bogatiile solului, care in trecut au fost exploatate, aducand un mare venit zonei.

Judetul Maramures are in prezent ca si Presedinte al Consiliului Judetean pe Mircea Man, prefectul fiind Sandu Pocol. Asa cum spuneam populatia estimata in anul 2009 este de 511.946 locuitori, avand o densitate de 81 de locuitori pe kilometru patrat si se claseaza pe locul 16 dupa populatie in ierarhia judetelor. Dialectul vorbit in judetul Maramures este unul dintre cele cinci ce fac parte din dialectul de origine daco-romana, care se foloseste mai mult in zone precum Maramuresul Istoric, pe vaile Cosau, Iza si Mara. In judet se mai folosesc si graiurile lapusenene, codrenesti si chioarenesti, in functie de fiecare regiune in parte.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version