De ce ar vrea oamenii de știință să trimită meduze în spațiu? Oricât de ciudat ți s-ar părea, nu este nici o poveste SF și nici o idee nouă. Încă din anii 90 cei de la NASA au dus aceste animale ciudate pe navetele spațiale.
Meduzele sunt cele mai vechi animale cu mai multe organe cunoscute pe Pământ. O ființă ce pare la prima vedere diafană și vulnerabilă (fiind o masă de gelatină formată din 95% apă), meduza este de fapt un animal cu structură complexă, rezistentă și perfect adaptată să înoate în apele oceanelor.
De ce sunt trimise meduze în spațiu?
Un prim motiv îl reprezintă suprapopularea apelor de pe Pământ cu această specie. Se știe că suprapopularea oricărei specii dăunează ecosistemului (în cazul meduzei, dăunează și activității umane). Prădătorii meduzelor sunt meduzele mai mari, dar și diferite specii de pești și țestoase de mare. Însă pescuitul în exces a făcut ca prădătorii meduzelor să scadă drastic în număr, în timp ce aceste jeleuri de mare se reproduc în ritm accelerat și populația lor explodează. Așa că…de ce să nu le trimitem în spațiu, în special dacă se pot descoperi și fapte științifice valoroase?
NASA a inițiat cercetările în anii 90, când nava Columbia a dus polipi de meduze în containere cu apă de mare, unde aveau condiții de a se reproduce. Scopul era să se observe cum microgravitatia influențează dezvoltarea organismelor. Se știe faptul că gravitația este esențială pentru ca meduzele să fie capabile de orientare și deplasare în spațiu. Și pentru oameni gravitația este importantă pentru orientare și deplasare. Meduzele duse în spațiu s-au reprodus și apoi s-a urmărit cum se dezvoltă în condițiile de microgravitație noile specimene. Dezvoltarea lor a părut normală.
Problema a apărut odată cu aducerea meduzelor ce se dezvoltaseră în spațiu pe Pământ. Acestea, neobișnuite cu gravitația, nu se pot orienta și deplasa adecvat în apele de pe Pământ, având mișcări anormale. Concluzia experimentului: bebelușii născuți în spațiu care ar crește pe o navă nu s-ar adapta la gravitația de pe Pământ.