Home Cultură generală Gramatică Memorie de elefant – sensul şi originea expresiei. Un fel de a...

Memorie de elefant – sensul şi originea expresiei. Un fel de a face un compliment sau dimpotrivă?

0
Memorie de elefant – sensul şi originea expresiei

Memorie de elefant (“a avea o memorie de elefant”) este o expresie foarte cunoscută, dar pe care cei mai mulţi vorbitori de limba română o folosesc cu un alt sens decât cel indicat de dicţionare. Mai exact, când se spune despre cineva că “are memorie de elefant”, pare că sensul este unul laudativ, că face referire la o memorie foarte bună, excepţională.

Auzim, frecvent, în jurul nostru, această expresie, se pot observa şi pe Internet nenumărate exemple de utilizare greşită a acestei expresii – “Cum să ai memorie de elefant?”, “Siropuri pentru o memorie de elefant”, “Ce să mănânci ca să ai o memorie de elefant?” etc. – formulări extrem de amuzante, dacă ştim care este înţelesul corect, din limba română, al acestei ziceri.

De fapt, “a avea memorie de elefant” este un calc lingvistic după expresia franţuzească ”avoir une mémoire d’éléphant” – adică s-a preluat, din limba de origine, structura expresiei şi s-au tradus elementele componente. Numai că, dacă în franceză “memorie de elefant” înseamnă, într-adevăr, a avea o memorie prodigioasă, în română nu a fost preluat şi sensul expresiei.

Potrivit DEX şi aşa cum se consemnează şi în “Marele dicţionar de neologisme” al limbii române, revizuit şi publicat în anul 2000, “a avea memorie de elefant” înseamnă “a fi ranchiunos, răzbunător, a nu uita un rău făcut de cineva”. Este adevărat că şi pentru a purta ranchiună cuiva este nevoie de memorie bună, dar este evident că varianta românească a expresiei are o conotaţie negativă. În niciun caz, dacă vrem să facem un compliment cuiva, în legătură cu faptul că are o memorie foarte bună, nu-i vom spune că are “memorie de elefant”.

Memorie de elefant – adevăr sau metaforă?

Memorie de elefant
Memorie de elefant

Fie că este vorba de sensul din limba română al expresiei (“a purta ranchiună”), fie de înţelesul din franceză şi din alte limbi (“memorie fenomenală”), trebuie să fi existat un motiv pentru o astfel de asociere. Are, într-adevăr, elefantul, o memorie extraordinară? Este adevărat că nu uită nimic, niciodată?

Ştiinţa a constatat că elefanţii sunt nişte animale extraordinare, foarte inteligenţi, precum delfinii şi oamenii. Memoria este cea care îi ajută să supravieţuiască. Nu uită niciodată drumurile parcurse cu ani în urmă pentru a ajunge la o sursă de apă (chiar când este vorba de sute de kilometri), nu uită locul şi timpul în care se coc anumite fructe, la mari distanţe, iar aceste informaţii se transmit puilor de elefant, formându-se si menţinându-se un fel de memorie colectivă în cadrul grupurilor de elefanţi. Îi pot localiza pe alţi elefanţi prin senzori nervoşi de la nivelul picioarelor (care trimit vibraţii prin sol), impulsurile nervoase ajungând la creier.

S-a demonstrat că un elefant l-a recunoscut pe un altul, pe care-l întâlnise într-un circ, după 23 de ani. Elefanţii pot să folosească obiecte în mod spontan, ştiu să coopereze, au abilităţi de comunicare şi de învăţare, manifestă empatie faţă de alte animale aflate în suferinţă şi “simt” durere când unul dintre ei se stinge.

O expresie asociată trăsăturilor umane – devotament şi ranchiună

Memorie de elefant

In relaţia cu oamenii, elefanţii sunt absolut fascinanţi. Îi recunosc, oricât de mult timp ar trece, pe cei care i-au ocrotit şi i-au îngrijit, faţă de care au manifestări de “recunoştinţă” şi de “duioşie”. A stârnit un val de emoţie, pe Internet, un video în care, într-un refugiu, din Thailanda, pentru elefanții care au fost abuzați sau ţinuţi în captivitate, cea care a înfiinţat, în 1996, “Elephant Nature Park” îi cânta un cântec de leagăn unuia dintre elefanţii pe care îi protejează, iar acesta adoarme de îndată ce aude şi recunoaşte vocea blândă a femeii.

În acelaşi timp, elefantii nu-i uită niciodată pe cei care le-au făcut rău. Probabil, cu acest din urmă aspect are legătură sensul din limba română al expresiei.

De exemplu, unii elefanţi, dintr-o anumită regiune din Africa, reacţionează negativ la vederea şi la mirosul hainelor membrilor tribului Masai, care trăiesc la poalele masivului Kilimanjaro, din sudul Keniei, care au obiceiul de a-şi arăta puterea înfigând suliţe în trupurile elefanţilor. În general, dacă un om îi cauzează un rău unui elefant, uriaşul animal, altfel foarte blând şi inteligent, nu va uita niciodată fața atacatorului său și, oricâtă vreme ar trece până îl va întâlni din nou, se va răzbuna.

Alte expresii cu “elefant”

Elefanti
  • a vedea elefanţi roz” – halucinaţie, fantasmă ;
  • un elefant în magazinul de porţelanuri” – un calc după expresia englezească “an elephant in a porcelain shop” – prezenţa/ comportamentul unei persoane neglijente, incomode, într-un loc care presupune ordine şi acurateţe/ persoană care răneşte sentimentele altor persoane;
  • elefantul din cameră” – un subiect, o întrebare, o problemă controversată, importantă sau jenantă, pe care toată lumea o știe, dar nimeni nu vrea să vorbească pe tema respectivă;
  • un elefant zburător” – o exagerare;
  • un elefant alb” – o realizare deosebită, dar care se va dovedi mai degrabă costisitoare, devenind o povară sau o lucrare fără utilitate practică.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version