Muntii din tara noastra, poate prea putin colindati de majoritatea romanilor in ideea ca la mare e mai comod si mai bine, ascund foarte multe curiozitati. Sau poate nu neaparat curiozitati, ci doar bogatii pe care tindem sa nu le luam in seama, dar ele sunt fapte reale si demne de mentionat. In special muntii Carpati, care trebuie numiti inainte de toate ca si cel mai lung lant muntos din intregul continent european, avand o lungime de 1.500 de kilometri si nici mai mult nici mai putin de 800 de kilometri se intind in curtea noastra, adica pe teritoriul Romaniei.

Muntii Carpati1

Insa acest lucru poate ca tine mai mult de cultura, de spiritul fiecaruia de cercetare, fiind un lucru poate general, prea comun pentru a soca. Ceea ce poate intr-adevar sa socheze insa sunt urmatoarele lucruri, pe care cu siguranta nu le stiai despre Muntii Carpati, minunatul si stralucitorul nostru lant montan.

Muntii Carpati adapostesc un varf foarte inalt, insa din pacate acesta isi are resedinta in Slovacia, poarta denumirea de Gerlachovsky si are o altitudine de nici mai mult nici mai putin de 2655 de metri. Nici Romania nu sta deloc rau la acest capitol avand in vedere ca varful nostru numit chiar varful Moldoveanu, are o altitudine de 2544 de metri. Iar diferenta nu este deloc mare, deci putem sa fim mandri de aceasta bogatie.

Un lucru foarte cunoscut este faptul ca Muntii Carpati din tara noastra reprezinta doua treimi din suprafata Romaniei. Insa un lucru nu tocmai cunoscut este acela ca muntii cu pricina sunt gazdele cele mai de pret pentru capre, ursi, lupi cat si lincsi. La nivel european Muntii Carpati adapostesc cele mai mai mari familii din animalele mentionate mai sus, iar animalul din specia denumita stiintific Rupicapra Rupicapra Carpatica reprezinta o specie care creste pe cele mai inalte culmi ale acestor munti, ea fiind de fapt o ruda mai indepartata a binecunoscutei capre negre.

Muntii Carpati11

Din pacate nu tot ce tine de muntii Carpati poate sa aduca satisfactie. Un adevar din aceasta categorie este acela ca din numarul foarte mare de ursi care traiau in acele locuri acum au ramas doar un sfert din ei. In anul 1989 erau aproximati aproape 8000 de ursi carpatini iar in prezent, datorita braconierilor care isi apreciaza din ce in ce mai mult calitatea de distrugatori ai cadrelor naturale si destabilizatori ai habitatelor salbatice, au ramas doar vreo 2000 de exemplare. Un alt punct decisiv in aceasta descrestere au fost si defrisarile excesive cat si dorinta oamenilor de a-si construi cat mai cabane sau case de vacanta in varf de munte.

Lantul muntos al Carpatilor este si cel care adaposteste cel mai mic oras din Romania iar acesta se numeste Baile Tusnad. Oras mic dar totusi oras, desi daca stam sa ne gandim la numarul de locuitori si anume doar 1728, declarati la ultimul recensamant. Insa Baile Tusnad au si o importanta deosebita avand in vedere ca in acest marunt oras, care ar putea fi numit satuc de cei mai glumeti, se ascunde statiunea cea mai importanta de natura balneoclimaterica. Din pacate insa populatia orasului este tot mai mica.

Un alt lucru de stiut despre Muntii Carpati este acela ca aici a foat inregistrata cea mai mica temperatura de la nivelul Romaniei si anume -38,5 grade Celsius, insa cu multe decenii in urma. In anul 1942 la data de 25 ianuarie, in Bod, mai exact Depresiunea Brasovului, a fost inregistrata aceasta temperatura demna de o era glaciara pentru romani.

Muntii Carpati111

Sfinxul din Romania care se afla in Muntii Bucegi se pare ca nu ar fi atat de natural pe cat se spune. Desi el are o inaltime egalabila cu inaltimea Sfinxului din Gizeh, se spune ca sfinxul nostru a fost realizat de oameni, el fiind de fapt intruchiparea unor zeitati, insa aceasta e mai mult o legenda.

Si ca sa incheiem frumos si mai exact cu un fapt pozitiv, ne mandrim in Romania cu peste 1200 de avene si de pesteri, care au fost aflate in ultimii ani. Insa un grup de membri care apartin de Clubul de Speologie din Romania „Emil Racovita” declara ca inca mai sunt foarte multe de descoperit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.