Muzeul Cinegetic Posada se află pe DN1, între localităţile Comarnic şi Sinaia, imediat după curba de la Posada. Muzeul a fost inaugurat în anul 1996, iniţial ca una din secţiile Muzeului Naţional Peleş. În cadrul său, pot fi admirate unele dintre cele mai vechi trofee de vânătoare, fiind recunoscut, datorită acestui lucru, şi pe plan internaţional.

Muzeul Cinegetic Posada este amenajat într-un castel construit de domnitorul Gheorghe Bibescu înainte de Revoluţia de la 1848. Iniţial, edificiul a fost un conac – a fost ridicat din piatră de râu în stilul construcţiilor de la munte. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, prinţul George Valentin Bibescu, nepotul domnitorului, a adăugat noi anexe conacului pe care îl moştenise şi l-a transformat într-un castel.

George Valentin Bibescu a fost căsătorit cu Martha Lahovary, fiica fostului ministru de externe, Ion Lahovary. Castelul de la Posada era folosit de cei doi ca loc de odihnă, dar şi ca loc de inspiraţie pentru Martha Bibescu, care scria romane şi poezii. De câte ori venea dintr-o călătorie, prinţesa se opera la Posada, unde îşi aşternea pe hârtie gândurile şi situaţiile prin care a trecut.

Prinţul George Valentin Bibescu a fost primul aviator – pilot român, fiind fondator al Clubului Aviatic Român, al Ligii Naţionale Aeriene şi al Automobil Club Roman. După fiecare sarcină aviatică sau automobilistică, prinţul venea la castelul său, unde se relaxa.

Castelul de la Posada nu a fost ocolit nici el de Primul Război Mondial – pentru că adăpostea arhiva Legislaţiei Britanice, nemţii au incendiat edificiul în anul 1915. Un an mai târziu, maghiarii au pătruns şi ei în castel, distrugând colecţia de tablouri şi furând obiecte preţioase. Familia Bibescu a trecut peste aceste evenimente şi a refăcut castelul, transformându-l, de data aceasta, în reşedinţa princiară. În anul 1941, prinţul Bibescu a murit, iar prinţesa a părăsit ţara imediat dupace Al Doilea Război Mondial a luat sfârşit.

După plecarea Marthei Bibescu, castelul de la Posada a intrat în posesia statului român, care l-a folosit în diverse scopuri. Deşi Ceauşescu era foarte pasionat de vânătoare, abia în anul 1996 s-a luat decizia înfiinţării unui muzeu dedicat acestei practici. Patrimoniul muzeului este alcătuit din câteva mii de obiecte, cele mai multe dintre ele putând fi văzute în expoziţia permanentă. Deseori, se organizează şi expoziţii temporare – de exemplu, în anul 2012 a fost organizată o expoziţie dedicată zimbrului.

Expoziţia permanentă înfăţişează exemplare întâlnite în Munţii Carpaţi. Cele mai populare exponate sunt trofeele de vânătoare, mai ales că ţara noastră a ieşit pe primul loc la multe dintre expoziţiile internaţionale. România se mândreşte cu următoarele recorduri: cel la capra neagră din 1937 (medalie câştigată în cadrul Expoziţiei Internaţionale din Leipzig), cel la cerb din 1981 (Expoziţia de la Plodiv), precum cele la blană de lup şi urs, respectiv craniu de urs din 1985 (Expoziţia de la Brano) şi multe altele.

Trofeele din Muzeul Cinegetic Posada sunt expuse în funcţie de cât de spectaculoase sunt şi în funcţie de importanța cinegetică pe care o au. Astfel, vizitatorii pot vedea capra neagră, cerb lopătar, cerb comun, căprior, urs, vulpe, lup, mistreţ, râs, pisica sălbatică şi altele.

Tot din expoziţia permanentă fac parte şi păsări, precum corbul, cocoşul de munte, bufniţa, dropia şi unele specii de apă (rațe, gâşte, cormorani, stârci, corcodei etc). De asemenea, colecţia este întregită şi de diplome, informaţii despre recorduri, despre arealurile în care se practică vânătoarea şi multe alte materiale ce au legătură cu una din cele mai vechi practici.

În anul 2004, Muzeul Cinegetic Posada a fost preluat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care a renovat clădirea şi a reamenajat colecţia. În prezent, muzeul aşteaptă ca turiştii să îl viziteze, punând la dispoziţia lor următorul program:

Marţi – Duminică: 9 – 17

Se perecepe o taxa de intrare, dupa cum urmează:

  • Vizitarea parterului:
    Preșcolari, elevi, studenți și pensionari (cu legitimații) – 5 Ron
    Adulți – 8 Ron
  • Vizitarea etajului :
    Preșcolari, elevi, studenți și pensionari (cu legitimații) – 7 Ron
    Adulți – 10 Ron
  • Vizitarea parterului, etajul 1 și etajul 2:
    Preșcolari, elevi, studenți și pensionari (cu legitimații) – 8 Ron
    Adulți – 12 Ron

De asemenea, pentru a putea fotografia, turiștii trebuie să mai scoată din buzunar 25 de ron.

Muzeul nu doar că documentează istoria vânătorii, dar se implică activ în educația publicului despre conservarea faunei și respectul față de natură. Prin expozițiile sale, Muzeul Cinegetic Posada își propune să crească gradul de conștientizare despre importanța biodiversității și necesitatea protejării speciilor.

Locația muzeului, imediat după curba de la Posada, oferă și oportunități de explorare a zonei înconjurătoare, bogată în peisaje naturale și monumente istorice. Vizitatorii pot combina vizita la muzeu cu drumeții sau excursii în apropiatele localități montane, transformând o simplă ieșire într-o experiență memorabilă de învățare și relaxare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.