Situat în Piaţa Libertăţii, nr. 21, Muzeul de Artă din Satu Mare se află într-o clădire declarată monument istoric şi arhitectural, cunoscută sub denumirea de „Casa Vecsey”. Pe locul unde, în prezent, este poziţionat muzeul, în trecut, se afla o clădire cu un singur etaj, ce aparţinea cetăţii Satu Mare şi era folosită ca depozit.

muzeul-de-arta-satu-mare-vedere-dintr-o-parte.jpg

Imobilul în care funcţionează Muzeul de Artă are forma literei „L” şi curpinde două corpuri cu stiluri arhitecturale diferite, ridicate în perioade diferite. În anul 1798, baronul Vecsey a achiziţionat o clădire construită în stil baroc în formă de „L”, din care astăzi se mai păstrează doar o parte, fiind considerată cea mai veche clădire civilă din oraş. În anul 1842, s-a realizat corpul de clădire în stil neogotic, având parter şi un etaj.

muzeul-de-arta-satu-mare-placa-informativa.jpg

În anul 1969, în această clădire s-a deschis o expoziţie permanentă dedicată pictorului sătmărean Aurel Popp, iar în 1985 a fost inaugurată expoziţia de bază ce include opere realizate de artişti plastici români din secolul al XX-lea.

În prezent, Muzeul de Artă din Satu Mare deţine o colecţie bogată de astfel de lucrări, aparţinând unor artişti ca Henri Catargi, Dumitru Ghiaţă, Eustaţie Stoenescu, Iosif Iser, Corneliu Baba, Aurel Ciupe, Muhy Sandor, Petre Abrudan, Bene Jozsef, Ion Sima, Ion Jalea, Ion Irimescu etc.

muzeul-de-arta-satu-mare-curte.jpg

De asemenea, muzeul expune şi o colecţie de artă plastică contemporană, avându-i ca autori pe Ion Sălişteanu, Ion Pacea, Constantin Piliuţă, Ion Gheorghiu, Vasile Kazar, Octav Grigorescu, Marcel Chirnoagă, Brăduţ Covaliu, Vasile Dobrian etc.

muzeul-de-arta-satu-mare-vedere-din-fata.jpg

În plus față de expozițiile permanente, Muzeul de Artă organizează frecvent expoziții temporare și evenimente culturale, transformându-se într-un centru vibrant pentru comunitatea artistică și pentru vizitatorii din toate colțurile lumii.

muzeul-de-arta-satu-mare-curte-placa-informativa.jpg

De-a lungul anilor, muzeul a devenit un simbol al renașterii culturale în Satu Mare, atrăgând atât iubitori de artă cât și cercetători interesați de patrimoniul cultural al regiunii.

muzeul-de-arta-satu-mare-vedere-din-cutre.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.