Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud este unul dintre cele mai vechi din România şi este adăpostit în Colegiul Naţional Bethlen Gabor. A fost întemeiat în anul 1796 sub denumirea de Reritatum et Rerum Naturalium Museum, la dorinţa şi iniţiativa profesorului Benko Ferencz (1745-1816) şi reorganizat în mai multe rânduri.

Exponatele sunt organizate tematic, de-a lungul a patru săli, astfel: Mineralogie, Nevertrebrate, Vertebrate şi Expoziţia de schelete. Expoziţiile temporare sunt prezentate în holul muzeului. De asemenea, clădirea are un depozit ştiinţific şi un birou. Lângă muzeu, vecină cu acesta, se află Biblioteca documentară care cuprinde multe cărţi rare, albume, primele documente scrise.

Astăzi, muzeul expune şi o parte din vechile sale colecţii de mineralogie, paleontologie, zoologie, ierbarul, colecţia de insecte şi colecţia de fluturi. Deosebit de valoros este ierbarul care conţine plante foarte rare.

În colecţia de fluturi şi insecte, multe piese au fost colectate în Noua Guinee de către naturalistul Samuel Fenichel. Într-o vitrină, este prezentat fluturele Kallima închis care are aspect de frunză şi este originar din Asia de Sud, precum şi lăcuste în formă de rămurică de copac.

Interesantă este şi pasărea Kiwi, numită Apterix oweni, sau papagalul Stringops habroptilus din Noua Zeelandă care se aseamănă cu o bufniţă. Sunt prezentate şi câteva mamifere: cangurul, leneşul, tatuul, furnicarul etc. În altă vitrină, sunt fetuşi umani şi animale cu diferite malformaţii: pui de găină cu patru picioare, purcel cu două capete şi altele.

De asemenea, într-un sector separat al muzeului sunt expuse câteva eşantioane din meteoritul căzut la 3 februarie 1882 lângă comuna Moci, fosile de mamut şi fosila palmierului Sabal Major.

Colecţia de paleontologie cuprinde: masele de mamut, o tibie de dinozaur, coarne de cerb, un craniu de marmotă, dinţi şi oase de rinocer. Tot aici, sunt expuse şi fosile de plante, cum este fosila frunzei de palmier din Cretacicul superior, care a fost găsită lângă Vintutul de Jos, în judeţul Aiud.

Expoziţia de schelete are o serie de exponate din care fac parte: un schelet de şarpe boa, fildeş de elefant, un maxilar de rechin, o măsea de elefant şi altele.

Patrimoniul muzeal cuprinde peste 35 000 de piese. Multe din exponate provin din zone geografice foarte îndepărtate: America, Noua Zeelandă, Australia, Brazilia şi altele.

La Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud se desfăşoară activităţi cultural-educative, de restaurare şi conservare, precum şi de cercetare ştiinţifică. Colecţiile sunt mereu îmbogăţite, ţinându-se atent evidența exponatelor, sunt întocmite ierbare cu materiale biologice care au fost colectate din teren şi clasate ştiinţific.

Expozițiile muzeului sunt complementate de programe educaționale și activități interactive, concepute pentru a stimula interesul vizitatorilor de toate vârstele pentru științele naturii. De la lecții interactive la ateliere și conferințe, Muzeul de Științele Naturii din Aiud este un hub de cunoaștere și inspirație.

Muzeul nu doar că păstrează istoria naturală, dar este și un centru activ de cercetare în domeniul științelor naturii, colaborând cu universități și institute de cercetare pentru a promova descoperiri noi și pentru a proteja patrimoniul natural al României.

Anual, la muzeu, vin mii de vizitatori din ţară şi străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.