Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” se află în oraşul Timişoara, fiind situat pe Bulevardul Take Ionescu, la numărul 56. Muzeul cinsteşte istoria transportului public în acest municipiu, istorie care a început în anul 1867, când a fost înfiinţată o societate pe acţiuni care să asigure construirea unei linii de tramvai între cartierele Iozefin – Cetate – Fabric şi gara oraşului. Aceasta a fost inaugurată doi ani mai târziu, tramvaiele fiind atunci trase de cai. De altfel, Timişoara este primul oraş românesc în care a funcţionat tramvaiul tras de cai.
Corneliu Miklosi (sau Miclosi) a fost un cunoscut inginer român, ales şi membru al Academiei Române în anul 1955. A jucat un rol important pentru oraşul Timişoara şi pentru dezvoltarea sistemului de cale ferată din România. Miklosi a absolvit Facultatea de Mecanică din Budapesta, lucrând pentru companii mari ca Siemens.
După Primul Război Mondial, inginerul s-a întors în România, unde s-a angajat în depoul C.F.R. Arad, promovând destul de repede ca inginer şef. A devenit apoi directorul Tramvaielor Comunale din oraşul Timişoara, precum şi directorul Uzinei Electrice Comunale.
Miklosi este cunoscut şi ca inventator, proiectând tramvaiele cu boghiuri şi maşina „Taurus”, care suda capetele de şină fără să aibă articulaţii. Regulile impuse de el, cât timp a fost la conducere, au făcut ca lucrurile să funcţioneze perfect: toţi angajaţii aveau uniformă, bărbaţii veneau zilnic bărbieriţi şi nu trecea noapte să nu fie spălate tramvaiele.
Mai mult, Miklosi făcea deseori vizite la domiciliu, să vadă dacă angajaţii săi sunt gospodari şi să vadă dacă aceştia au nevoie de bani în plus. Inginerul a construit locuinţe pentru angajaţi, dar şi câteva clădiri pe Muntele Mic şi a pus bazele Asociaţiei Sportive „Electrica”.
Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” a fost inaugurat în anul 2007, sediul său aflându-se într-o hală de reparaţii, care datează din anul 1935. Patrimoniul muzeului este alcătuit din diverse tipuri de vagoane, tramvaie, autobuze, troleibuze şi alte utilaje şi obiecte care au legătură cu transportul public.
De departe cea mai valoroasă şi mai interesantă piesă de expoziţie este vagonul din anul 1869, primul tramvai din România. Vagonul ajuta timişorenii să ajungă în principalele puncte ale oraşului, iar în anul 1994, cu ocazia sărbătoririi a 125 de ani de la introducerea tramvaiului în Timişoara, a fost restaurat. Interesant este şi tramvaiul din 1927, realizat chiar la Timişoara şi numit „Gemenele”, datorită celor două vagoane ce-l compun.
Muzeul de Transport Public se poate vizita de luni până vineri, în intervalul orar 8 – 15. Din păcate, deşi este un muzeu inedit pentru România (mai există un astfel de muzeu în Oardea), cei care se ocupă de el se plâng de numărul mici de turişti, iar cei mai mulţi dintre ei vin din străinătate.
Muzeul păstrează și expune modele de tramvaie vechi, inclusiv unele dintre primele tramvaie trase de cai, precum și exemplare din era tramvaielor electrice, arătând tranziția de la forța animală la energia electrică.
Vizitatorii sunt, de asemenea, invitați să participe la ateliere de restaurare și conservare, unde pot învăța despre tehnicile de întreținere a vehiculelor istorice și despre provocările conservării patrimoniului tehnic.