Home Invenții & Descoperiri Muzica antica – ritual sau desfatare

Muzica antica – ritual sau desfatare

0

Muzica, de-a lungul timpului, a jucat un rol deosebit pentru toate culturile, iar muzica antica reprezinta o perioada foarte frumoasa si foarte interesanta a istoriei muzicale. Muzica exista de cand exista si omenirea, chiar daca la inceputurile istoriei muzica nu putea fi numita arta.

Importanta muzicii

Inca de la inceputul istoriei sale, muzica a avut o importanta deosebita pentru fiecare cultura, societate si individ, deoarece muzica si arta in general sunt produse de baza ale umanitatii; arta depinde de umanitate si invers, deoarece oamenii au avut intotdeauna dorinta arzatoare de a crea. Perceperea sunetelor este inevitabila, iar acestea au reprezentat intotdeauna un mister pentru oameni, incercand sa le reproduca in cele mai bizare cai posibile. Oamenii au tratat intotdeauna muzica precum o parte componenta deosebit de importanta a vietii lor. Inca din timpurile stravechi, muzica a influentat comportamentul uman, dar si emotiile si sentimentele persoanelor, avand in foarte multe cazuri o utilizare terapeutica, chiar daca o asculta sau o creeaza.

foto: it.wikipedia.org
foto: it.wikipedia.org

Imaginati-va doar cum ar fi viata dumneavoastra fara muzica? Si nu va ganditi doar la ceea ce auziti la televizor sau la radio, ci si la sunetele care ne inconjoara oriunde. Lumea fara muzica ar fi un spatiu tacut, chiar sterp, fara niciun fel de culoare, deoarece se poate spune ca muzica reprezinta definitia societatii, avand un efect deosebit asupra celor care o asculta. Muzica a reprezentat si inca reprezinta un mijloc foarte interesant de exprimare si transmitere a unor mesaje, putand descrie lucruri sau sentimente pentru care cuvintele sunt de prisos si, de-a lungul timpului, muzica a devenit o arta perfecta. Insa cercetatorii au afirmat ca muzica a devenit o arta in adevaratul sens al cuvantului abia atunci cand omenirea a putut sa o stapaneasca, adica in momentul in care aceasta a evoluat din punct de vedere psihologic, a inceput sa articuleze cuvintele, muzica fiind la inceput folosita in ritualuri magice si dansuri.

Importanta muzicii in antichitate

In diferite societati antice muzica juca un rol deosebit de important, fiind omniprezenta, de la simple evenimenete sociale pana la ceremonii religioase sau piese de teatru. In special in Grecia antica, muzica avea o mare influenta asupra oamenilor, dupa cum se poate observa in diverse scrieri istorice sau literare, dar si prin ilustrarea unor muzicieni si a unor instrumente muzicale in picturi care dateaza din acea perioada. Numeroase instrumente muzicale antice au fost descoperite de-a lungul timpului, fapt care denota interesul pe care anticii l-au dat acestei arte.

In antichitate se considera ca muzica reprezinta o adevarata arta care poate fi invatata doar sub atenta indrumare a unui priceput profesor, teoria muzicala fiind foarte dezvoltata, mai ales in Grecia.

Muzica antica

foto: istoriamuzicii.blogspot.com

Muzica antica reprezinta o deosebita sursa de cunoastere a culturii societatilor antice. In antichitate muzica avea, de obicei, un caracter colectiv, in sensul ca la producerea acestei arte participa intreaga comunitate in timpul anumitor evenimente. Se presupune ca un astfel de document colectiv dateaza inca din secolul al VII-lea i.Hr, pe teritoriul asiatic, purtand numele de Cartea Cantecelor. Acest document reprezinta, de fapt, o antologie de versuri care cultiva diferite teme, antologie care se caracterizeaza prin sincretism.

In Egiptul antic muzica era intalnita cel mai adesea in cadrul ritualurilor si ceremoniilor. Se spune ca faraonii aveau muzica lor, iar oamenii de rand aveau alt tip de muzica.

In Orientul antic, muzica religioasa a jucat un rol deosebit, fiind o muzica sobra si sacra, chinezii considerand ca muzica este divina, fiindu-le daruita de catre zeul Dao. Muzica religioasa este foarte importanta in cadrul ritualurilor. Pe langa muzica religioasa, si in cadrul ceremoniilor sau sarbatorilor, muzica era nelipsita, fiind in ton cu veselia si buna dispozitie a participantilor.

In Grecia antica muzica a fost tratata inca de la inceput ca o arta divina. Mai mult decat atat, Pitagora o alatura aritmeticii prin conceptual de “muzica a sferelor” pe care il introduce. Inca din antichitate, grecilor le-a placut sa studieze muzica, considerand ca aceasta reprezinta, de fapt, universul. Cultura muzicala a unui cetatean din Grecia antica juca un rol foarte important pentru acesta, considerandu-se ca muzica este principala materie care poate forma un cetatean adevarat, fapt pentru care aceasta era studiata si predata de mari profesori. Mai mult decat atat, muzica reprezinta armonia si puritatea sufleteasca, Aristotel considerand ca muzica poate fi vindecarea tuturor bolilor, teorie apreciata si azi in cadrul terapiei prin muzica. Fie ca era folosita ca sursa medicala, fie ca sursa de divertisment, muzica reprezenta latura cea mai importanta a culturii grecesti, fapt pentru care grecii au dezvoltat o adevarata teorie muzicala, teorie muzicala aplicata pana in zilele noastre. Muzica a jucat un rol foarte important si in dezvoltarea tragediei si a comediei.

Si istoria muzicala a Romei antice este destul de bogata, avand in vedere interesul roamnilor pentru aceasta. Muzica era folosita in timpul unor ritualuri religioase sau in timpul diferitelor ceremonii, cel mai vechi instrument muzical fiind tibia. Infleunta culturii greci asupra culturii roamne se remarca in special in cadrul ceomediilor, tragediilor si mimelor. Romanii nu au avut o teorie muzicala dezvoltata precum cea a grecilor antici, ci din contra, nici nu au dat prea mare importanta instrumentelor muzicale.

La sfarsitul antichitatii, arta muzicala incepe sa se modifice considerabil, avand in vedere evolutia societatii si influentele care se resfrang asupra acesteia.

Bazele artei muzicale au fost puse in antichitate.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version