Home Invenții & Descoperiri Muzica puternica si efectele asupra auzului

Muzica puternica si efectele asupra auzului

0
Muzica puternica1

Cercetari recente au pus in evidenta faptul ca muzica puternica si, in general, zgomotele de mare intensitate au efecte negative asupra celulelor nervoase, implicit asupra auzului. V-ati gandit vreodata ce ar putea avea in comun o banala casca audio si un motor de avion ? La prima vedere, nimic. Totusi, ambele emit sunete atat de inalte, depasind 110 decibeli, incat ar putea antrena urmari negative ireversibile pentru capacitatea noastra auditiva. Este adevarat ca, in realitate, multi oameni sufera de pierderi temporare ale auzului, in astfel de imprejurari, dar un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Leicester (Marea Britanie) au analizat indeaproape schimbarile produse de zgomotele puternice in nucleul cohlear dorsal (tuberculum acusticum), o parte a creierului legata de tranzitul informatiei auditive.

Muzica puternica
Muzica puternica

Ei au observat ca, in conditii de stres auditiv (inclusiv muzica tare), jumatate dintre neuronii implicati, pierd stratul de mielina, bogat in grasimi, care inconjoara axonii (prelungiri ale celulei nervoase), ca intr-un fel de teaca, favorizand propagarea mesajului nervos. In absenta mielinei, celulele nervoase nu mai comunica unele cu altele, nu mai conduc semnalul sonor si persoana respectiva nu mai aude. Din fericire, organismul este capabil sa regenereze invelisul de mielina distrus si neuronii pot sa isi restabileasca functionarea normala, intr-un oarecare interval de timp.

Pentru a evita astfel de probleme, prima solutie este evitarea, pe cat posibil, a zgomotelor insuportabile. In epoca actuala, mai ales in randul tinerilor, MP3-urile sau alte formate audio digitale portabile, cu casti, sunt foarte cautate, creand iluzia deconectarii de la vacarmul cotidian, din mijloacele de transport, de la locul de munca sau din alte imprejurari. Nenumarate experimente au aratat ca, ducand muzica tare, prin intermediul castilor, direct in canalul auditiv, poate fi afectat timpanul. Pentru a avea termeni de comparatie, in privinta zgomotelor, de exemplu, fosnetul frunzelor (placut, inofensiv) reprezinta in jur de 20 de decibeli, o conversatie banala inseamna expunerea la aproximativ 60 de decibeli, zgomotele din mijloacele de transport in comun se situeaza in jurul a 80 de decibeli, un fierastrau electric ajunge la 90 de decibeli, iar sonorul dat la maximum al unui MP3, al castilor telefoanelor mobile, al iphone-urilor inseamna 80-110 de decibeli (echivalentul unui picamer pe care il auzi de la cinci metri distanta).

Pentru fiecare ureche, organismul are un « stoc » de circa 15 000 de celule auditive. La o expunere sonora intensa si prelungita, multe dintre acestea mor, fara a se mai putea regenera, auzul diminuandu-se treptat, de-a lungul anilor. Aceleasi efecte produc si « zgomotele » din discotecile, cluburile atat de frecventate, de la concertele in sali sau in aer liber, statisticile aratand ca tendinta este de diminuare a capacitatilor auditive de la varste mult mai tinere, ceea ce nu se intampla in urma cu cateva zeci de ani.

Intr-un raport SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks – Comitetul stiintific de emergenta si identificare a noi riscuri pentru sanatate) al Uniunii Europene, specialistii subliniaza ca, in present, 2-10 milioane de europeni, din categoria celor care asculta muzica tare, cel putin o ora pe zi, prezinta un risc crescut de pierdere a auzului, acestia fiind, in majoritate, tineri. Pe langa predispozitiile genetice si influenta altor factori (hipertensiune, fumat, nivel lipidic, varsta etc.), expunerea la peste 80 de decibeli (pragul maxim admis si la locul de munca), 4 ore pe zi, timp indelungat (circa 8-10 ani) poate duce la modificarea definitiva a auzului. Dereglarea de auz (vajaituri, tiuituri, urechi infundate) produsa de o ora de ascultat muzica puternica se recupereaza in 40-50 de minute de liniste. 10 ore pe saptamana de muzica excesiv de tare (peste 80 decibeli) genereaza pierderea permanenta a auzului la aproximativ 30% dintre persoanele din categoruia respectiva.

Medicii sunt atat de ingrijorati de acest fenomen incat, in Marea Britanie, s-a lansat o campanie, sub deviza «Dona’t loose your ears with your music ». Oare cand se va intampla si in Romania sa vedem macar un apel de felul : « Asculta muzica civilizat! », si pentru sanatatea auzului nostru, dar si pentru recuperarea unui comportament civilizat, ca sa nu mai fim nevoiti sa ascultam decibelii din barul din apropiere, din clubul manelistilor, amatorilor de house, de muzica lautareasca, de petrecere, de « inima albastra », pe ai vecinului de cartier, de bloc, de scara, de casa, de orice… 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version