Nebuloasa Crabul, sau M1 (primul obiect din faimosul catalog al lui Messier), este o ramasita a unei supernove. Numele sau, nebuloasa Crabul, se datoreaza Lordului Rosse care a crezut ca seamana cu un crab – nu se afla in constelatia Racului (crab), ci mai degraba in constelatia Taurului. Supernova care a dat nastere acestei nebuloase a fost vazuta pe Pamant in anul 1054 (de aceea astronomii o mai numesc si SN 1054) si este probabil una din cele mai faimoase din istoria supernovelor. Cu siguranta este una dintre cele mai luminoase, deoarece este atat de aproape (la doar 6300 de ani lumina distanta de Pamant) si nu este ascunsa de nori de praf. Expansiunea nebuloasei a fost confirmata in anul 1930.
Intrucat a fost vorba de o supernova al carei nucleu s-a prabusit (stea masiva care a ramas fara combustibil), aceasta a lasat in urma o stea neutronica – Pamantul este aliniat cu fasciculul ei de lumina, prin urmare o vedem ca pe un pulsar. Toate stelele neutronice tinere sunt pulsari, insa nu toate au fascicule de lumina care sa fie indreptate spre Pamant. Aceasta stea este un pulsar destul de rapid (steaua neutronica se roteste o data la fiecare 33 de milisecunde). Deoarece este atat de tanara si se afla atat de aproape, steaua neutronica din nebuloasa Crabul a fost primul pulsar detectat in banda de frecventa vizuala si, deasemenea, in raze x si raze gamma. Fiind sursa productiei uriase de energie, pulsarul a incetinit la o rata de 15 microsecunde pe an.
Partea interioara a nebuloasei Crabul contine o multime de electroni fierbinti care se invart in jurul campurilor magnetice – acestia creeaza strania lumina albastra (radiatie sincrotronica). Acest lucru face ca nebuloasa Crabul sa fie unul din cele mai luminoase obiecte din regiunea spectrului electromagnetic ce cuprinde razele x si razele gamma. Intrucat aceasta nebuloasa este o sursa de energie relativ constanta (spre deosebire de majoritatea obiectelor de mare energie), numele sau a fost dat unei noi unitati astronomice, si anume Crabul.
VIDEO: