Stelele obisnuite ca soarele nostru traiesc vieti neinteresante. Acestea prelucreaza in mod constant caldura si lumina, timp de miliarde de ani. In mod ciudat, vietile acestor stele devin mai interesante atunci cand raman fara hidrogen si ating varsta “pensionarii”. Acesta este momentul in care aceste stele incep sa iasa in evidenta. Pe masura ce combustibilul este epuizat, stelele se extind la inceput pana ating dimensiuni impresionante, devenind astfel gigante rosii. Apoi ele isi expulzeaza straturile exterioare in spatiu, producand minunatele forme ale nebuloaselor planetare. In cele din urma, ramasita stelei aflata in centru se stabilizeaza si devine o pitica alba.

Nebuloasa cu jeturi gemene, cunoscuta si sub numele de nebuloasa Fluture sau Minkowski 2-9, a fost expulzata de o stea aflata pe moarte, o stea a carei masa fusese odinioara de cinci ori mai mare decat masa soarelui nostru. Dupa aproximativ o suta de milioane de ani, aceasta si-a epuizat combustibilul nuclear si, recent, si-a expulzat straturile exterioare. Acum, ramasita stelei aflata in centru dezlantuie un flux de radiatii ultraviolete care face ca materialul ejectat sa straluceasca. Acest obiect este un exemplu de nebuloasa planetara, numita astfel deoarece multe dintre ele au un aspect rotund asemanator cu al unei planete (atunci cand este vazut printr-un telescop mic).

Citește și:  Galaxii in coliziune – ce se intampla?

Aceasta nebuloasa se afla in galaxia noastra, la aproximativ 3800 de ani lumina distanta, in constelatia Scorpius. Gazul stralucitor reprezinta straturile exterioare ale stelei, care au fost ezpulzate acum 2200 de ani. Steaua centrala in sine nu poate fi vazuta, deoarece este ascunsa in interiorul unui inel de praf (banda intunecata de praf care “ciupeste” nebuloasa la mijloc). Centura groasa de praf limiteaza fluxul stelei, creand forma clasica de clepsidra sau fluture, care este afisata de unele nebuloase planetare. “Aripile” acestui fluture cosmic sunt neprelucrate si pline de cocoloase, spre deosebire de aripile unui fluture vazut pe Pamant. De exemplu, in ambele aripi sunt vizibile proiectii asemanatoare cu niste degete, care arata catre steaua centrala. Aceste caracteristici pot marca pete mai dense in fluxul stelei, care s-au opus presiunii vantului stelar. Nebuloasa cu jeturi gemene se intinde pe mai mult de doi ani lumina (jumatate din distanta de la soare pana la cea mai apropiata stea – Alpha Centauri).

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.