O bijuterie a cerului de vara, nebuloasa Trifida (M20) ne permite o vedere in cadrul stiintei interesante a nasterii stelelor. Aceasta nebuloasa este o regiune HII tanara (300 000 de ani vechime), care are diametrul de aproximativ 30 de ani lumina si este iluminata de supergiganta de tip O, HD 164492. Steaua ionizanta are masa de 30 de ori mai mare decat a soarelui nostru si este componenta “A” a unui sistem triplu de stele. In total sunt sapte membri (HD 164492 de la A la G) in acest cluster mic, toate aceste stele fiind situate la aproximativ jumatate de an lumina distanta de centrul nebuloasei.
, in ceea ce priveste complexitatea sa si relatia cu un nor mIn calitate de regiune HII, nebuloasa Trifida este similara cu norul stelar M24olecular parinte, insa aceasta este mult mai tanara. Un nor albastru mare de reflectie formeaza granita de nord a lui M20, acesta fiind iluminat numai de supergiganta de tip F, HD 164514. Observatiile recente cu raze x si infrarosu au descoperit o serie uimitoare de protostele si stele extrem de timpurii, in interiorul nebuloasei Trifida, observatii care ne ofera o privire asupra etapelor timpurii ale nasterii stelelor.
Stelele aflate in primele etape de formare sunt dificil de detectat din punct de vedere optic, intrucat acestea sunt ascunse vederii de catre norul molecular parinte. Acestea isi dezvaluie prezenta prin intermediul jeturilor si fluxurilor de gaz, care caracterizeaza inceputurile lor instabile si turbulente. Puterea observatiilor cu infrarosu (Observatorul Spitzer) le permite astronomilor sa “vada” dincolo de mantia de gaz si praf care ascunde stelele tinere. De-a lungul benzilor filamentare intunecate, in apropiere de componenta de reflectie, au fost detectate populatii mari de protostele timpurii sau stele aflate in pre-secventa principala. Stelele mai evoluate (clasa II) se gasesc de-a lungul fronturilor de ionizare din cadrul partilor rotunjite mai luminoase ale norului de emisie.
Deosebit de interesant este globulul mare cu margine luminoasa, TC2, aflat de-a lungul granitei de sud a nebuloasei Trifida. Aceasta zona a primit multa atentie din cauza unui jet Herbig-Haro enorm (HH399), care se ridica din globul. Jetul pare sa fie alimentat de o protostea timpurie cu varsta de numai cateva sute de mii de ani, care este ingropata adanc in globul. TC2 este expus gazului puternic ionizant al stelei stimulante si se afla in curs de evaporare rapida. Soarta sa ar putea fi similara cu a “degetelor” de gaz din nebuloasa Vulturul (M16).
VIDEO: