• Compania Xerox a fost prima companie ce a dorit sa dea nastere unui calculator ce poate fi purtat oriunde, inca de prin anii 1970. Este vorba despre Xerox Parc, de la compania Palo Alto Research Center, so subdivizie din corporatia mentionata anterior, acestia venind intai cu ideea de Dynabook, acesta fiind un fel de laptop ce putea fi deplasat oriunde. Tot ei au inventat de altfel chiar si tehnologia asa numita ethernet, cat si printarea cu laser.

Notebook1

  • In anul 1981 a fost vandut primul laptop, sau cel putin a fost lansat primul laptop catre vanzare pe numele sau Osborne 1, iar pretul lui era nici mai mult nici mai putin de 1795 de dolari. Acesta venea si cu un pachet de software ce avea o valoare la fel de considerabila, mai exact fiind vorba despre 2000 de dolari, iar configuratia acestuia era destul de performanta pentru acea vreme. Continea chiar si doua unitati de floppy disk. Insa cel mai mare dezavantaj al acestui aparat era ecranul sau deosebit de mic, care avea doar 5 inch, deci mult mai mic fata de notebookurile din ziua de azi, insa el putea fi cu usurinta transportat.
  • Chiar daca incasarile pentru Osborne 1 au fost destul de mari, compania fondatoare a dat faliment trei ani mai tarziu si nu si-a mai putut reveni. Acest lucru s-a datorat faptului ca ei deja facusera un anunt cu toate imbunatatirile ce doreau sa le aduca notebookului ce urma sa fie scos si astfel vanzarile au scazut dramatic si nu au mai avut cu ce sa investeasca in modelul de viitor.
Citește și:  Teoria haosului - o abordare stiintifica provocatoare

Notebook11

  • Primul laptop insa, chiar daca foarte greu de utilizat si de transportat din toate timpurile a fost clasat ca fiind Xerox Note Taker, acesta avea chiar o componenta foarte buna pentru vremurile din acea perioada, mai exact din anul 1976, procesorul sau fiind de 1 Mhz si avand 128 de kB Ram. Insa modelul cu pricina a fost realizat doar in foarte putine exemplare din cauza ca realizarea unui singur model era deosebit de costisitoare. Estimarile curente sunt la aproximativ 50.000 de dolari.
  • Intel incearca sa actualizeze sau mai degraba sa formeze un set complet de tipare pentru a determina industria notebookurilor sa se uniformizeze, in principal facand referire la ecran, acesta dorindu-se a fi acceptat de numai 3 categorii si anume 15,4 inch, 14,1 inch si 15 inch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.