Numerele sunt atât de prezente în vieţile noastre, în fiecare zi, în atât de multe feluri, încât ne-am obişnuit să ne raportăm la acestea ca la o banalitate. Le folosim ca noţiuni abstracte, în ştiinţe, în realitatea imediată, pentru a exprima cantitatea, pentru a măsura, a evalua, a compara o mărime cu o alta etc. Numerele ne „urmăresc” toată viața – data naşterii, CNP-ul, numărul cardului bancar, numărul casei/ apartamentului, numărul de telefon, numărul de înmatriculare al maşinii, ora, banii etc.

Civilizaţia şi epoca modernă, mai ales, au modelat un anumit fel al omului de a gândi despre realitate (implicit despre numere), definind-o ca pe ceva ce există independent şi în afara conştiinţei umane. Cu toate acestea, există, încă din antichitate, convingerea că numerele nu sunt “inerte”, că exprimă o ordine desăvârşită a lumii şi a Universului, că ascund taine care nu pot descifrate decât de către cei care înţeleg şi acceptă că acestea pot avea semnificaţii mai profunde.

Pitagora, celebrul filosof şi matematician antic grec vedea în numere însăşi substanţa lucrurilor şi era convins că fiecare număr ascunde o “putere”, o “vibraţie” care poate influenţa destinul unei persoane.

Mai târziu, Rudolf Steiner, scriitor, ezoterist, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, susţinea şi el, pe baza învăţăturilor transmise din generaţie în generaţie, că numerele și rapoartele numerice au o anumită semnificație pentru întregul Univers – de exemplu, unu este cifra unităţii/ a divinităţii, doi este numărul manifestării, trei, al sacrului care se manifestă, patru, al Cosmosului/ Creaţiei, cinci, al Întunericului, şase – numărul îngerului, şapte, al perfecţiunii etc.

Numărul de aur – ceea ce anticii au intuit, ştiinţa modernă a confirmat

Numarul de aur, Omul vitruvian
Numarul de aur, Omul vitruvian

Numărul de aur, denumit prin litera grecească “phi” (φ) şi a cărui valoare este 1,618, era considerat, în antichitate, de către greci, romani, egipteni, numărul divin, al armoniei universale, al vieţii, iubirii şi frumuseţii desăvârşite, după care se modelează tot ce există în natură.

Primul care a definit “numărul de aur” este Euclid (323 – 285 i.Hr.), fondatorul geometriei, care a trăit în Alexandria (Egipt), deşi acest număr era cunoscut, se pare, încă din mileniul al III-lea i.Hr., dovadă fiind proporţiile care stau la baza construcţiei piramidelor din Egipt sau a Templului lui Andros, ale cărui ruine au fost descoperite sub apele Mării Bahamas. În secolul al XVI-lea, astronomul german Johannes Kepler considera că “numărul de aur” este o “comoară” a matematicii, la fel de valoroasă precum teorema lui Pitagora.

Numărul de aur este prezent şi în proporţiile corpului uman, în structura ADN-ului (care cuprinde “programul pentru întreaga viaţă”), în natură, în proporţiile plantelor şi animalelor (în corola de floarea-soarelui, în conurile de pin, în miezul de ananas, în forma scoicilor etc.), în alcătuirea sistemului solar, în arhitectură, pictură, muzică, sculptură etc., în tehnologia de astăzi.

Numerele şi ordinea desăvârşită a lumii şi a Universului – Şirul lui Fibonacci

Sirul lui Fibonacci si perfectiunea naturii
Sirul lui Fibonacci si perfectiunea naturii

Şirul lui Fibonacci (denumit aşa după numele matematicianului italian, Leonardo Fibonacci, din secolul al XII-lea, bun cunoscător şi al matematicii arabe) spune un adevăr uşor verificabil, acela că, într-un şir de numere care începe cu zero, urmat de 1, toate celelalte numere sunt suma celor două numere anterioare – 0,1,1,2,3,5,8,13, 21… și așa mai departe.

Ceea ce este fascinant este ca o astfel de serie se regăseşte în tiparele de dezvoltare peste tot in natură – în felul în care cresc ramurile unui copac, în aranjamentul frunzelor, în felul în care se dezvoltă o familie de albine etc.

Omul a preluat acest model din natură (ca şi “proporţia de aur”, “unghiul de aur” – 222,5° ) şi l-a aplicat în arhitectură, în medicină, în metrologie, climatologie, în proiectarea centralelor solare, inclusiv în fizica cuantică.

Numărul 42 şi secretele sale

Între numerele “magice”, 42 ocupă un loc special, pentru că mulţi consideră că ar putea oferi raspunsul la întrebările fundamentale despre Viaţă şi Univers. Un cercetător de la Universitatea Maryland, din SUA, James Gates, dar şi alte personalităţi ale lumii ştiinţifice actuale cred că legile fizice ale lumii noastre ar putea proveni dintr-o “simulare” la scară cosmică, altfel spus, că Universul este rezultatul unui “proiect” excepţional de inteligent, pe care nimeni, până acum, nu a reuşit să-l descifreze.

Numărul 42 a intrat în atenţia publicului larg prin intermediul unui roman science-fiction, al scriitorului englez Douglas Adams, publicat în anul 1979 – “Ghidul autostopistului galactic” (“The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”) – în care este relatată povestea (aflată din “arhive”) a unei rase hiperinteligente, care a construit un computer numit “Gândire profundă” (Deep Thought), cu scopul de a afla răspunsul la întrebarea supremă despre Viaţă, Univers şi Tot Restul. Răspunsul computerului, după un calcul care a durat 7,5 milioane de ani, a fost numărul 42.

Numarul 42 – între ştiinţă şi ezoterism

Probabil că numărul 42 ar fi rămas doar subiect de literatură SF, dacă matematicieni şi alţi oameni de ştiinţă nu ar fi fost fascinaţi şi ei de misterele acestui număr şi dacă nu ar fi descoperit o serie de coincidenţe absolut surprinzătoare – în tradiţia Cabalei (şcoală de gândire ezoterică), 42 este numărul cu care Divinitatea creează Universul, în Biblie, numărul 42 apare de opt ori, numerele 11 şi 15, de 42 de ori. 42 de capitole ale Bibliei conţin numărul 7.

42 de eclipse de soare și 42 de eclipse de Lună se succed în timpul unui “saros” – perioadă de 18 ani, 11 zile și 8 ore şi ciclurile se repetă în acest fel la nesfârşit. Unghiurile de la colţurile Piramidei lui Keops, una dintre minunile lumii antice, au 42 de grade, constructorii cunoscând, cu siguranţă, semnificaţiile simbolice ale acestui număr.

În 2019, doi matematicieni, Andrew Booker, de la Universitatea din Bristol, Anglia, și Andrew Sutherland, MIT, SUA, au reuşit să găsească răspunsul unei probleme nerezolvate din 1954 – 42 este cel mai mic număr întreg, pozitiv, singurul sub 100 despre care nu se știa dacă poate fi scris ca sumă a trei cuburi de numere întregi. Chiar dacă soluţia problemei nu înseamnă şi dezvăluirea unor aspecte fundamentale despre Viaţă şi Univers, s-a mai făcut un pas în legătură cu acest număr enigmatic.

Astrologii spun că, atunci când cineva vede frecvent în jurul său numărul 42, acesta este un semn că îngerul păzitor trimite un mesaj de încurajare, iar numerologii consideră că 42 concentrează atributele lui 4 (înţelepciune, răbdare, gândire practică) şi 2 (iubire, credinţa, armonie, echilibru).

Numărul 137 – unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii

Numărul 137, semnificatii
Numărul 137, semnificatii

Laureatul Premiului Nobel pentru fizică, Richard Feynmann (1918 – 1988), a dedicat mare parte din timpul său studierii numărului 137 (o constantă fundamentală – constanta structurii fine, a cărei valoare este aproximativ egală cu 1/137 şi care este notată cu litera grecească alfa – α”), număr pe care-l consideră “unul dintre cele mai mari mistere din fizică, un număr magic, care vine spre noi, fără ca omul să-l înţeleagă pe deplin” şi care ar putea fi cheia desluşirii misterelor Universului.

Alfa (1/137) combină trei dintre constantele fundamentale ale naturii – viteza luminii, sarcina electrică a unui electron şi constanta Plank, este un număr de la intersecţia unor domenii esenţiale ale fizicii (relativitatea, electromagnetismul şi mecanica cuantică), de care ar putea depinde esenţa Teoriei Totului (“Theory of everything”), visul de aur al fizicienilor. Constanta 1/137 (care nu are o unitate de măsură, este un număr “pur”) ar putea fi, spun tot mai mulţi specialişti, calea spre dezlegarea tainelor “Marelui Tot”.

Poate că mâna lui Dumnezeu a scris acest număr”, spunea acelaşi Richard Feynmann, dar noi, oamenii, “nu ştim cum să dansăm pe computer pentru a-l obţine, fără să-l punem, în secret, acolo”.

Numerologii au interpretat din perspectiva lor numărul 137, care reuneşte energia lui 1 (puterea divină), a lui 3 (inspiraţie, curaj, speranţă, credinţă) şi a lui 7 (cunoaştere interioară, dezvoltare spirituală).

Numerologia şi amprenta energetică a numerelor

Numerele si tainele Universului
Numerele si tainele Universului

Numerologii sunt convinşi şi ei că, înţelegând simbolistica numerelor şi a combinaţiilor de numere, fiecare poate gestiona evenimentele şi experienţele prin care trece, poate influenţa evoluţia propriei vieţi.

Nu se cunoaște data exactă sau perioada în care s-au pus bazele numerologiei. În cele mai vechi timpuri, egiptenii, indienii, romanii, babilonienii, grecii foloseau numerologia, pe care o numeau şi “aritmomanția” (sau știința predicțiilor după numere).

Principiile de bază ale numerologiei constau în reducerea numerelor care au o legătură cu ceva din viaţa noastră la o singură cifră (prin adunarea cifrelor care compun numărul respectiv) şi stabilirea unor corespondenţe inclusiv cu literele alfabetului, pentru a putea interpreta valoarea simbolică a unor mesaje, fenomene, nume, tendinţe etc.

Numerele şi semnificaţia acestora – cifra destinului

Ordinea Universului
Ordinea Universului

De exemplu, spun numerologii la unison, cifra destinului, care se calculează adunând ziua, luna şi anul naşterii, are o influenţă majoră, prin “vibraţiile” sale, asupra întregii vieţi. Este o cifră pe care nu o alegem şi care nu poate fi schimbată, este un fel de amprentă energetică pe care o primim la naştere şi, conform învăţăturilor antice, fiecare trebuie să-şi urmeze destinul, încercând să valorifice cât mai mult din potenţialităţile pozitive ale cifrei destinului.

Dintr-o astfel de perspectivă, de pildă, 1 înseamnă noroc, spirit independent, calităţi de lider, atingerea scopurilor cu uşurinţă, toleranţă, perseverenţă, creativitate; 2 – persoane vulnerabile în faţa schimbărilor, viaţă cu suişuri şi coborâşuri, sunt dedicaţi familiei, sociabili, intuitivi; 3 – puternici, harnici, evită conflictele, orgolioşi, norocoşi, simţ al responsabilităţii dezvoltat, posibile eşecuri în dragoste; 4 – prevăzători, suspicioşi, îşi schimbă frecvent jobul, cântăresc îndelung deciziile; 5 – persoane puternice, înţelepte, de încredere, ştiu să încheie afaceri bune, iau decizii rapid, gândire sistematică, vizionari; 6 – persoane sociabile, generoase, diplomate, empatice; 7 – persoane care au tendinţa de a se subestima, imprevizibile, intuitive, buni oratori, găsesc soluţii la orice problemă; 8 – se bucură de succes în a doua parte a vieţii, au tendinţa de a se izola de lume, inovatori, reformatori, rezistenţi la stres; 9 – persoane temperamentale, oneste, preocupate de latura spirituală, pasionate de artă şi frumos, dinamice.

Numerele şi relaţia cu banii

Numerele ne controlează viaţa?
Numerele ne controlează viaţa?

Dacă cineva ar vrea să descifreze mesajul referitor la relaţia cu banii şi la poziţia socială, mesaj încifrat, printre altele, sustin numerologii, în codul numeric personal, se poate reduce acest cod la o singură cifră, adunând cifrele care-l alcătuiesc, iar numerologii indică următoarea interpretare: pentru codurile care, prin reducere, dau ca rezultat 1 – înseamnă succes în afaceri și în toate eforturile financiare, 2 – indică risc de pierdere financiară, 3 – capacitate de a atrage bani prin succes în afaceri, 4 – perspective financiare profitabile, 5 – îmbunătățirea imaginii, posibilitatea creșterii autorității, 5 – o cifră foarte bună pentru atragerea de bani, 6 – succes pentru bijutieri şi pentru colecţionari, 7 – atrage norocul, dar nu aduce stabilitate financiară, 8 – cunoștințe utile și promițătoare (din punct de vedere financiar), 9 – stabilitate financiară şi socială.

De-a lungul mileniilor, cunoaşterea umană a evoluat spectaculos. Când este vorba de numere, se pare că fiecare număr poartă un mesaj special. Trebuie însă să fim atenţi care sunt numerele care revin în diverse împrejurări de viaţă, să dobândim cunoştinţe despre felul în care numerele au fost înţelese/ interpretate în diverse epoci şi contexte, să cultivăm capacitatea de a trece dincolo de aparenţe şi, mai ales, să acceptăm că realitatea pe care credem că o “vedem” şi o înţelegem este mult mai complexă decât pare.

Numerele ne controlează viaţa? Suntem condiţionaţi de amprenta energetică a acestora? Cât de stăpâni suntem pe destinul nostru? Cât putem înţelege despre trecut, despre Univers, despre lume şi cât putem afla despre viitor? Cât înţelegem din ceea ce ni se întâmplă? Multe întrebări şi răspunsuri puţine, care rămân, de la un punct încolo, într-o mare de incertitudini.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.