Trecerea dintre ani este celebrata, simbolic, in lumea intreaga, prilej de bucurie, de a fi alaturi de cei dragi, de a oferi cadouri, de a face bilanturi si planuri pentru viitor. In timp, in legatura cu acest moment, la noi, ca si in alte parti, s-au creat o serie de obiceiuri si superstitii, a caror sursa se afla in gandirea magica ancestrala sau deriva dintr-un tip de comportament specific momentelor care marcheaza un nou inceput, cand fiecare doreste sa atraga in viata sa intamplari frumoase, fericite, sansa, bunastare etc. Iata cateva dintre obiceiurile si superstitiile referitoare la trecerea dintre ani :

  • Sarutul sub vasc, la miezul noptii, la cumpana dintre ani, este un obicei foarte vechi si raspandit la multe popoare. Creanga de vasc (« creanga de aur »), care se culege in preajma Anului Nou, cand frunzele devin aurii, este, inca din antichitate, simbol al luminii, al regenerarii, al intelepciunii, al fortei si al cunoasterii. Druizii (preoti celti), al caror nume provine din doua radacini – dru (stejar) si – vid (vasc) – considerau aceasta planta ca fiind magica, indepartand fortele malefice, innoind si purificand timpul.
  • Dansul in aer liber, in acelasi moment, la miezul noptii, in apropierea unui arbore, de exemplu, se spune ca atrage iubire si prosperitate pentru anul urmator. Semnificatia unui asemenea gest isi originea, probabil, in simbolismul copacului, care, in toate mitologiile, exprima legatura dintre cer si pamant, dintre sacru si profan, este expresia vitalitatii, caracteristici care se transfera celui care il pretuieste si ii sta in apropiere.
  • Peste tot, in lume, se considera ca zgomotul facut la miezul noptii alunga spiritele rele, facand loc unui an bun si luminos. Si din acest motiv se aprind artificii, imagine moderna a focului purificator.
  • Directia vantului din dimineata de 1 ianuarie poate oferi diverse indicii : daca vantul bate de la vest sau de la sud, este semn de bogatie, daca bate de la nord este semn de iarna grea, daca bate de la sud, va fi liniste si in natura si in viata fiecaruia. Absenta vantului inseamna ca anul va fi prosper.
  • A purta haine noi (sau colorate) de revelion este o superstitie despre care se crede ca aduce prosperitate. Unii considera ca sansele pentru un viitor promitator cresc daca vesmintele sunt rosii, aceasta culoare fiind asociata cu dragostea, pasiunea, vitalitatea, succesul etc.
  • In seara de Anul Nou, la miezul noptii, usile trebuie lasate deschise, astfel incat anul vechi sa poata pleca, facand loc unui timp innoit.
  • Nimeni nu trebuie sa planga in noaptea dintre ani, pentru a nu atrage nefericirea in anul care incepe.
  • Fetele nemaritate, daca vor sa isi afle ursitul, trebuie sa puna, in seara de Anul Nou, intr-un vas cu apa, un fir de busuioc, o crenguta de mar si un banut, iar pana dimineata il vor visa pe cel care le este sortit.
  • In ultima zi si seara din anul care se incheie nu trebuie facute treburi casnice (spalat vase, rufe, curatenie etc.), pentru a nu atrage ghinionul. Aceste indeletniciri sunt insa bine venite in prima zi a anului, cand fiecare trebuie sa se debaraseze de lucrurile inutile. In China, in schimb, a matura in prima zi a Anului Nou e semn de mare ghinion. Romanii considera ca nici in ultima zi din anul vechi, nici in prima din noul an nu trebuie facute astfel de lucruri, pentru a nu alunga norocul.
  • Pana la finalul anului, trebuie platite datoriile, pentru a evita nesansa in anul urmator, mai mult, portmoneul si buzunarele nu trebuie sa fie goale in noaptea dintre ani.
  • Unii cred ca nu trebuie sa pleci de acasa pana cand cineva nu vine in vizita, in prima zi a Anului Nou, iar daca primul vizitator este barbat, anul va fi bun, daca va fi femeie, gazda va avea parte de ghinioane.
  • Occidentalii cred ca, daca sampania trece peste marginea paharului, este semn de bogatie si, pentru marirea sanselor, este bine sa se inmoaie degetele in sampanie, dupa care sa se frece locul din spatele urechii, in timp ce persoana respectiva isi pune o dorinta.
  • Spaniolii, mai ales cei din Madrid, care se aduna, la miezul noptii, in piata Puerta del Sol, mananca, la fiecare dintre cele 12 minute care preceda ora douasprezece, cate o boaba de strugure (cate o boaba pentru fiecare luna a anului), pentru a atrage evenimente fericite. Obiceiul vine din antichitate, vita de vie fiind considerata « arborele vietii », iar strugurele, simbol al abundentei si al fertilitatii.
  • A plonja in mare sau in orice apa inghetata este un obicei foarte raspandit, echivaland cu o purificare, o debarasare de tot ce a fost rau in anul care a trecut. Islandezii si, in general, cei din Scandinavia, dar si locuitorii din jurul Marii Mediterane se strang cu aproximativ o ora inainte de miezul noptii pentru a se pregati sa se arunce in apa.
  • In Danemarca, se obisnuieste ca, la miezul noptii, fiecare sa se suie pe un scaun si sa sara fix la ora douasprezece, pentru a alunga ghinioanele. Danezii mai au un obicei original, acela de a arunca, tot la miezul noptii, cu farfurii, in usile prietenilor, pentru ca prietenia sa reziste si pe viitor.
  • In traditia crestina, prima zi din Noul An, cand se sarbatoreste Sfantul Vasile cel Mare, este considerata, in mod deosebit, benefica, deoarece « se deschid cerurile » si rugaciunile sunt mai puternice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.