Home Călătorii De vizitat în România Olt : De vizitat în România

Olt : De vizitat în România

0

Judetul Olt este impartit de doua regiuni istorice, si anume Oltenia (teritoriul din vestul raului Olt) si Muntenia (teritoriul din estul raului Olt). Cu iesire la Marea Neagra (prin portul Corabia), judetul isi are resedinta la Slatina si se invecineaza cu judetele Arges si Valcea (nord), Teleorman (est), Dolj (vest) si cu Bulgaria (sud).

Casa casatorie Slatina

Partea judetului care se afla in Oltenia este fostul judet Romanati, iar stema pe care o are judetul Olt aminteste de trecutul sau. Stema, care a fost adoptata in anul 2002, infatiseaza un scut impartit in patru cadrane de o cruce aurita. Doua dintre cadrane reprezinta stema judetului Olt vechi, adica un turn argintiu. Celelalte doua cadrane reprezinta stema judetului Romanati, desfiintat, adica un snop de grau aurit. Cele patru cadrane fac referire ca actualul judet s-a format prin contopirea judetelor antebelice Romanati si Olt.

Judetul Olt a fost locuit inca din cele mai vechi timpuri, pe acest teritoriu manifestandu-se culturile Cris sau Salcuta. Au fost descoperite chiar si arme celtice, iar in timpul tracilor, teritoriul a facut parte din Barasabi. Dupa cucerirea Daciei de catre romani, Imperiul Roman a anexat numai partea de est, unde au construit castre (Enosesti, Slaveni), asezari urbane (Romula) si rurale (Dobrun, Movileni). Dupa retragerea aureliana, daco-romanii au continuat sa locuiasca aici, amestecandu-se, mai tarziu, cu populatiile migratoare.

Judetul Olt nu a fost cu nimic mai prejos ca celelalte si s-a implicat in toate evenimentele din secolul al XIX-lea, mai ales ca este pozitionat strategic. Mai mult, aici s-a infiintat prima filiala provinciala a Ligii pentru Unitatea Culturala a Tuturor Romanilor. Judetul s-a implicat si in cele doua Razboaie Mondiale si apoi a fost “modelat” dupa bunul plac al regimului comunist. De altfel, Nicolae Ceausescu s-a nascut in acest judet, in localitatea Scornicesti, unde exista o casa memoriala dedicata lui. Muzeul a fost amenajat in casa in care s-a nascut dictatorul, fiind pastrate mobila originala, dar si obiecte care i-au apartinut acestuia. Astazi, Oltul incearca sa reziste timpurilor grele, fiind unul din judetele cele mai afectate de criza economica.

Spre deosebire de alte judete, judetul Olt nu este chiar atat de bogat in obiective turistice, insa cele pe care le are sunt deosebite. In acest judet se afla Cetatea dacica Sucidava, una din primele asezari de origine romano-bizantica din spatiul carpato-danubiano-pontic. Numele sau provine de la tribul sucilor, iar din vechea cetate nu au ramas decat turnurile de aparare, cateva ziduri, ruinele unui sistem de incalzire roman (secolul al VI-lea) si ruinele unui lacas de cult, cel mai vechi de la nord de Dunare.

Un alt obiectiv turistic cu o incarcatura istorica mare e reprezentat de ruinele Curtii Domnesti de la Caracal, unde au locuit domnitori ca Mihai Viteazul, Matei Basarab sau Constantin Brancoveanu. Curtea Domneasca cuprindea si Biserica Ovidenia, un turn de observatie, cateva case domnesti, anexe si adaposturi pentru animale.

Manastirea Brancoveni

In ceea ce priveste lacasurile religioase, pentru judetul Olt reprezentative sunt Manastirea Brancoveni si Manastirea Clocociov. Manastirea Brancoveni se afla in localitatea cu acelasi nume si a fost denumita dupa Preda Brancoveanu (bunicul lui Constantin Brancoveanu), considerat cel de-al doilea ctitor al lacasului. Manastirea are si un muzeu, unde sunt pastrate coloanele Manastirii Vacaresti (manastire bucuresteana demolata de Ceausescu), dar si pietrele funerare ale lui Barbu Vacarescu si Ghica Voda. Manastirea Clocociov se afla la marginea municipiului Slatina si este una din cele mai vechi manastiri din Romania. Se spune ca a fost ctitorita de Matei Basarab, ca multumire ca nu a fost prins de turci.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version