Evenimentul nefericit care a avut loc in lumea artei si al carui punct culminant a avut loc chiar in tara noastra, rezultatul pierderilor operelor arse fiind unul dezatruos, reprezentantii galeriilor si muzeelor de arta din intreaga lumea au incercat sa realizeze un top al celor mai valoroase opere de arta disparute de-a lungul timpului. De aceea, in randurile care vor urma, va vom prezenta care sunt opt dintre cele mai cautate picturi pierdute.

Cele mai multe dintre operele din topul urmator au fost furate din cadrul Galeriei Kunsthal din Rotterdam in anul 2012 in urma unui jaf pus la cale de catre trei romanic. Scandalul iscat si ipotezele rezultate in urma numeroaselor cercetari nu au elucidate prea bine misterul operelor disparute, nici chiar dupa afirmatia conform careia o parte dintre picturi au fost arse de catre mama unui dintre suspecti. Printre operele furate se numara picturi fabuloase realizate de catre artisti Pablo Picasso, Claude Monetm Henri Matisse si Paul Gauguin.

Iata care sunt cele mai cautate picturi din intreaga lume a artei care au disparut in mod misterior.

Le pigeon aux petits pois, Foto: artcrimeresearch.org
Le pigeon aux petits pois, Foto: artcrimeresearch.org

1. Le Pigeon aux petit pois (Porumbelul cu boabe de mazare) este o interesanta pictura realizata de catre Pablo Picasso realizata in anul 1911. In anul 2010 pictura se afla in custodia Muzeului de Arta Moderna din Paris, iar pe data de 20 mai muzeul a fost scena unui jaf, fiind furate cinci mari opere de arta, printre care si pictura lui Picasso. Valoarea operelor se ridica la peste 100 de milioane de dolari. Desi autorul jafului a fost prins, acesta a declarat ca a aruncat pictura intr-un container de gunoi, insa cercetatorii sunt sceptici in aceasta privinta. Pictura valorea peste 20 de milioane de euro iar criticii de arta spera ca aceasta opera atat de valoroasa sa se afle in custodia unui iubitor de arta.

Cap de arlechin, Foto: cached.newslookup.com
Cap de arlechin, Foto: cached.newslookup.com

2. Capul de arlechin este tot o pictura realizata de catre Pablo Picasso in anul 1971. Aceasta a disparut in urma jafului din cadrul galeriei daneze de arta si nu se stie cu exactitate daca pictura a fost arsa de catre mama unuia dintre acuzati.

Vedere asupra Auvers sur Oise, Foto: abos.ru
Vedere asupra Auvers sur Oise, Foto: abos.ru

3. Vedere asupra Auvers sur Oise este una dintre operele de referinta ale lui Paul Cezanne. Pictura a fost realizata intre anii 1873 – 1875 si in prezent este una dintre cele mai cautate opere de arta deoarece pictura a disparut din incinta Muzeului Ashmolean din Oxford in anul 2000. De atunci nu s-a aflat nicio informative referitoare la pictura care infatiseaza locul in care Vincent van Gogh si-a petrecut ultimele momente din viata. Pictura surprinde prin modul in care peisajul este redat iar interesant este faptul ca opera a fost realizata pe parcursul a doi ani timp in care artistul nu a reusit niciodata sa completeze ceea ce incepuse la o sedinta anterioara, ci a preferat intotdeauna sa recreeze ceea ce vedea la un moment dat.

Citește și:  Curiozitati despre Craciun - afla tot ce nu stiai despre sarbatorile de iarna
Portretul unui tânăr, Foto: news.distractify.com
Portretul unui tânăr, Foto: news.distractify.com

4. Portretul unui tanar este una dintre cele mai cautate opere de arta care au disparut misterios de-a lungul anilor. Pictura a fost realizata de catre un celebru artist, italian renascentist, Raffaello Sanzio, intre anii 1513 – 1514. Pictura a fost furata in timpul Marelui Jaf Nazist cu scopul de a fi folosita pentru decorarea locuintei lui Hitler, un mare iubitor de arta. In urma evenimentelor din acea perioada, nu s-a mai aflat nicio informative referitoare la celebra pictura.

Portretul lui Lucian Freud, Foto: koinu2005.seesaa.net
Portretul lui Lucian Freud, Foto: koinu2005.seesaa.net

5. Portretul lui Lucian Freud realizat de catre Francis Bacon este o alta pictura disparuta si foarte cautata, pentru gasirea acesteia fiind oferita chiar si o recompensa destul de mare. Pictura a disparut in anul 1988 in circumstante deloc obisnuite deoarece timp de aproape 30 de ani nu au fost dezvaluite informatii referitoare la locatia care gazduia aceasta pictura. Desi se presupune ca un student ar fi cel care a furat celebra pictura, dovezile nu sunt deloc relevante iar pictura nu a fost gasita pana in prezent.

Jan Van Eyck Judecatorii Drepti, Foto: thehistoryblog.com
Jan Van Eyck Judecatorii Drepti, Foto: thehistoryblog.com

6. O alta pictura aflta pe lista celor mai cautate opere disparute apartine lui Jan Van Eyck si poarta denumirea de Judecatorii Drepti. Aceasta este disparuta inca din anul 1934 iar cautarile sale continua deoarece este o pictura foarte valoroasa.

Caravaggio Nasterea Domnului, Foto: mlodziezmaryjna.pl
Caravaggio Nasterea Domnului, Foto: mlodziezmaryjna.pl

7. Nasterea Domnului alaturi de Sf. Francis si Sf. Lawrence este o celebra pictura realizata de catre Caravaggio si care a disparut in anul 1969 din Biserica din Palermo. De atunci si pana in prezent au fost elaborate numeroase teorii referitoare la locurile in care ar putea fi ascunda pictura, insa niciuna nu ofera indicia elocvente.

Concertul Johannes Vermeer, Foto: novinky.cz
Concertul Johannes Vermeer, Foto: novinky.cz

8. Incheiem topul celor mai cautate picturi furate prin a prezenta celebra opera Concertul, pictura realizata de catre Johannes Vermeer, cel care a realizat si Fata cu cercel de perla. Pictura a disparut in urma jafului din cadrul Muzeului Stewart Gardner. Pictura este una dintre cele mai scumpe opere de arta din lume, valoarea sa ajungand la 130 de milioane de lire, iar drept recompensa pentru gasirea sau predarea acesteia se ofera aproape 3,2 milioane de lire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.