De numele acestui oraș se leagă un top al localităților cu cel mai înalt nivel de trai. Rezultă că Berna se numără printre cele zece orașe cele mai fericite din lume, cu atât mai mult cu cât oamenii sunt și foarte numeroși. Berna este capitala Elveției, iar din punctul de vedere al populației, este cel de-al patrulea ca mărime. Orașul Berna reprezintă centrul politic al țării.
Orașul Berna a fost întemeiat în secolul XII de către ducele de Zahringen, Berchtold al V-lea, iar numele i se trage de la primul animal care i-a ieșit în cale acestui nobil, pe durata unei partide de vânătoare: un urs. Nu există dovezi că înainte de acea dată, ar fi existat o așezare umană pe temeliile căreia să se fi înălțat apoi actualul oraș Berna.
Orașul se află situat în cantonul cu același nume, în centrul Elveției, și este mărginit de Munții Gurten și Bantiger. Inițial, fusese întemeiat pe o colină înconjurată de râul Aare, apoi, de-a lungul secolelor, s-a extins, construindu-se poduri cu ajutorul cărora orașul Berna a înghițit suprafețe tot mai mari din jurul său. În prezent, îi corespund circa 52 de kilometri pătrați.
Din punct de vedere turistic, orașul Berna este o destinație preferată de amatorii de cultură. Sunt o grămadă de obiective de vizitat, în general culturale, dar nici cei mici și zvăpăiați nu sunt dați uitării. Orașul Berna este pe cât de plin de artă și frumusețe istorică, pe atât de relaxant și tihnit.
Vechiul centru al orașului Berna este principala atracție turistică, întrucât îmbină vestigii, cafenele, parcuri și viață de noapte. În primul rând, trebuie vizitat Turnul orologiului (Zytglogge), aflat chiar în mijlocul localității. Datează tocmai din secolul XIII și de-a lungul vremii a deținut rolul de orologiu astronomic al orașului Berna. Turnul este de inspirație medievală, iar figurinele care compun ceasul se mișcă. Este celebru în special zeul Saturn care stăpânește ziua de sâmbătă și este înfățișat cu o seceră în mână.
Orologiul propriu zis a fost atașat turnului în 1530. Clădirea fusese anterior folosită și ca turn de pază și apoi ca închisoare. Datorită vârstei sale considerabile, Turnul orologiului din Berna este astăzi înscris în patrimoniul UNESCO.
Întreg centrul vechi al orașului Berna se află sub auspiciile UNESCO, recunoscându-i-se astfel valoarea istorică și culturală deosebită.
Al doilea turn construit în orașul Berna a jucat și el rolul unei închisori, fiind construit de-a lungul unei porți masive cu rol inițial în apărarea localității. A fost renovat în perioada anilor 1977 – 1979 și, în prezent, găzduiește evenimente culturale cu iz politic.
Cel mai important muzeu al orașului Berna se numără printre principalele muzee ale Elveției – Muzeul de Istorie al orașului. Expoziția permanentă aduce un omagiu emoționant istoriei omenirii în general, cuprinzând obiecte de la cele mai vechi la cele mai noi, începând cu epoca de piatră și sfârșind cu zilele noastre, de pe toate continentele pământului. Acest muzeu cuprinde și un muzeu dedicat memoriei lui Albert Einstein, cu materiale video și foto din viața și munca celebrului om de geniu. Acest muzeu este găzduit chiar în fosta casă a lui Einstein care a locuit în centrul vechi al orașului Berna de-a lungul anilor 1903 și 1905, împreună cu familia. O serie de piese de mobilier care i-au aparținut sunt expuse vizitatorilor.
Catedrala din Berna este cea mai impresionantă catedrală din întreaga Elveție. A fost construită începând cu secolul XV și a fost nevoie de sacrificiile și eforturile a mai multor generații pentru ca sfântul lăcaș să fie terminat complet. Turla a fost adăugată abia spre finalul secolului XIX, însă piesa de rezistență a acestei construcții religioase o reprezintă portalul ce înfățișează în mod dramatic scena Judecății de Apoi. Se află la baza turlei, la capătul a 350 de trepte și poate fi văzut de la mare depărtare.
Trebuie vizitată și Casa Parlamentului (aripa de vest) a cărei construcție a început la mijlocul secolului XIX. Impresionează în mod deosebit prin ornamentele foarte bogate și artistice care îi decorează fațada, constituindu-se în rezultatul muncii a peste 38 de artiști talentați.
După atâta cultură, turiștii au nevoie și de o gură de aer proaspăt. O pot lua în cadrul Grădinii trandafirilor, un parc superb cu peste 220 de specii de trandafiri, deschis publicului din 1913, pe locul vechiului cimitir al orașului Berna. Ulterior, s-au plantat aici azalee și stânjenei.
Un alt parc faimos este cel al urșilor, inaugurat în memoria ursului care a dat numele orașului Berna – BearPark.
Pe malul râului Aare, turiștii au de făcut un ultim popas, în cadrul restaurantului Schwellenmatteli. De acolo, pot cuprinde cu vederea panorama centrului vechi al orașului Berna și se pot delecta cu meniuri locale.
„Berna este cel mai frumos oraș pe care l-am văzut”, scria entuziasmat Goethe cu 250 de ani în urmă. Aceste cuvinte sunt valabile și azi.