Orasul Paris – capitala Frantei – situat in partea central-nordica a tarii, asezat pe marginea fluviului Sena, care il desparte in doua parti – Malul Drept (partea nordica a orasului) si Malul Stang (partea sudica a orasului).
Primii locuitori sunt considerati un trib celtic, numit parisi (in latina), care in sec. 3 i.Hr. s-au stabilit pe Île de la Cité (o mica insula cu pescari). Ei au numit orasul Lutetia (,,loc mlastinos”). Romanii i-au invins pe parisi in anul 52 i.Hr., le-au distrus orasul, si-au infiintat un oras propriu pe malul stang. Baile termale din Hotelul Cluny si amfiteatrul din Strada Monge sunt ultime le vestigii ale romanilor. In anul 360, prefectul roman a fost numit imparat si Lutetia a devenit Paris, dupa numele intemeietorului. In anul 476, orasul a fost capturat de franci, ei au facut orasul Paris capitala noului lor imperiu, Franta.
In anul 751, dinastia Carolingiana conduce Franta (Pepiu cel Scund a urcat pe tron), urmasul sau Carol cel Mare a fost incoronat ca Sfant Imparat Roman. In anul 800, capitala s-a mutat la Aix-La-Chapelle, Parisul decade pana in anul 987, cand nobilul Huques Capet ajunge rege, si muta capitala iar la Paris.
Metropola impresioneaza prin monumente si cladiri
Turnul Eiffel – simbol a Parisului – a fost inaltat de inginerul Gustave Eiffel (pentru Expozitia Universala care a avut loc in anul 1889). Are o inaltime de 320 m, cantareste 10 100 tone, nu se inclina niciodata peste 7 cm., are un sistem de iluminare de 292 000 W (ce face Turnul Eiffel o adevarata feerie nocturna). Bustul lui Gustave Eiffel (executat de Antoine Bourdelle) este asezat chiar sub constructie.
Muzeul Luvru – considerat cel mai mare muzeu din lume – construit ca fortareata de regele Filip II (in anul 1190), locuit de regele Carol V (1364-1380). In sec. XVI regele Francois I il inlocuieste cu un palat regal, apoi mai tarziu, Napoleon il transforma in muzeu. Contine 350 000 de exponate ( aici se afla ,,Mona Lisa” – Leonardo da Vinci).
Muzeul d’Orsay – are o colectie creata intre anii 1848-1914. Principalele atractii: picturile lui Van Gogh, ,,Dejunul pe iarba” si ,,Olympia”- operele lui Edouard Manet, ,,Nuferi albastri” – Claude Monet, ,,Dansatoarele” – Edgar Degas, ,,Jean Avril dansand” – Toulouse Lautrec, ,,La Moulin de la Galette” – Renoir, ,,Frumoasa Angela” – Gauguin, etc.
Catedrala Notre-Dame – impozanta catedrala gotica ridicata pe locul unui templu roman, a fost terminata in anul 1334, este un simbol al artei si istoriei franceze. Aici se afla ,,Statuia Fecioarei cu Pruncul” (care dateaza din sec. al XIV-lea). Catedrala mai este numita ,,Stapana noastra Fecioara Maria”.
Bazilica Sacre-Coeur – numita si ,,Inima Sfanta”, a fost construita in onoarea celor 58 000 de militari francezi, morti in timpul razboiului franco-prusac. Lucrarile au durat 46 de ani si s-au sfarsit abia in anul 1923. In fata ei se afla domul din Montmartre.
Arcul de Triumf – inaltat in cinstea victoriei lui Napoleon la Austerlitz (in 1805). Se afla amplasat la capatul bulevardului Champs-Elysees. Lucrarile au inceput in 1806, si s-au terminat in 1836.
Centrul Georges Pompidou – a fost deschis in 1977, se distinge prin arhitectura sa extrem de originala (arhitectii Richard Rogers si Renzo Piano) si adaposteste Muzeul National de Arta Moderna.
Panteonul – un lacas de cult, construit in 1744, de regele Ludovic XV, este locul de odihna vesnica a personalitatilor de seama ale Frantei – Voltaire si Victor Hugo.
Sainte-Chapelle – denumita ,,Poarta spre Paradis”, este o splendita biserica medievala, terminata in 1248, restaurata in sec. al XIX-lea, construita pentru a gazdui relicvele adunate de Ludovic IX in cruciadele sale.
Hotelul Invalizilor – ,,Invalizii” erau soldatii raniti in bataliile de la sfarsitul sec. al XVII-lea. Ludovic XIV a construit cladirea intre anii 1671-1678. Aici se afla cripta lui Napoleon Bonaparte (asezata sub domul de aur al Bisericii Domului), Muzeul Armatei si muzee militare mai mici.
In Paris se pot vizita numeroase muzee printre care: Muzeul Carnavalet (un mare palat din Marais, prezinta evolutia artelor pariziene in timp), Muzeul National de Moda si Stofe, Muzeul National al Evului Mediu (numit si Muzeul Cluny, cu tapiterii, vitralii medievale, splendide coroane si bijuterii din aur), Muzeul National de Istorie Naturala (situat in Gradina Botanica, cu Marea Galerie a Evolutiei), Muzeul Omului (situat in Palatul Chaillot), Muzeul Armatei, Muzeul Cognacg-Jay (colectii de mobila, portelan si alte arte decorative), Muzeul Montmartre (cu vestigii din secolul al XIX-lea) etc.
Impresionante sunt si galeriile de arta: Muzeul Picasso, Muzeul Rodin, Muzeul National de Arta Moderna, Muzeul Oranjerie (opt dintre imensele picturi cu nuferi ale lui Monet), Spatiul Salvador Dali, Muzeul Mormottan Claude Monet, Muzeul Maillol, Casa Europeana a Fotografiei etc.
Alte atractii turistice sunt minunatele parcuri si gradini cu fantani arteziene, biserici, cladiri istorice (palate), teatre etc. Parisul este o capitala moderna, plina de viata, in oras au loc festivaluri, diferite evenimente, spectacole si megaconcerte. De asemenea, are un numar impresionant de hoteluri, restaurante faimoase, cafenele si terase renumite, baruri si locuri de distractii pentru copii, bistrouri, cabarete si cluburi (de jazz), cele mai atractive magazine, case de moda etc.
Ceea ce caracterizeaza Parisul este acel ,,air de Paris” care cuprinde intr-un tot viata spumoasa, vie, plina de cautari, care pulseaza la tot pasul.