Seini este un oraș în județul Maramureș, România. Are o populație de 8.987 locuitori (conform recensământului din anul 2011) și se întinde pe o suprafață de 58,91 kilometri pătrați. Localitatea a primit statutul de oraș în anul 1988.

orasul-seini-judetul-maramures.jpg

Din punct de vedere istoric, Cetatea Seini este atestată documentar în secolul al XIV-lea în „Notaţiile privind zeciuiala papală din 1334”. În 1344, Seiniul devine târg care va supravieţui şi după distrugerea cetăţii din anul 1563. În anul 1677, a fost distrusă de tătari, populaţia refugiindu-se în pădurile învecinate. În anul 1717, aceştia au măcelărit sau au luat ca robi cea mai mare parte a populaţiei Seinului. Ruinele cetăţii se pot vedea şi astăzi pe dealul Comja.

Documentele istorice privind existenţa pe aceste locuri a cetăţii Seini sunt edificatoare şi atestă aici un centru stabil, ridicat înainte de ocuparea Transilvaniei de către maghiari. Seiniul este menţionat printre cetăţile existente în secolele X-XIII sub numele de „Castrum Zynyr” sau apare şi sub alte denumiri: Szynerváralja, Váralya, Seinen, Leuchtenburg sau Seini. Cetatea cuprindea Ţara Oaşului, Lunca Someşului până la Buşag şi Lipău.

Citește și:  Bustul lui Avram Iancu din Aiud : Obiective turistice Alba

imagine-cu-orasul-seini-judetul-maramures.jpg

Orașul Seini, împreună cu localitățile aparținătoare are 4 biserici ortodoxe cu 2 capele. În cele din Seini, una are iconostasul din blocuri de piatră albă calcaroasă de 9 m înălțime, constituind o raritate. Cealaltă este din lemn și este construită de meșteri maramureșeni din zona istorică a județului. Biserica romano-catolică din centrul orașului este cea mai veche din urbe, datând din 1421. Biserica greco catolică, împreună cu casa protopopială sunt construcții moderne. Mai sunt 2 biserici reformate, biserici și case de rugăciune ale culturilor adventiste, baptiste, penticostale, cultul religios „Martorii lui Iehova”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.