Seini este un oraș în județul Maramureș, România. Are o populație de 8.987 locuitori (conform recensământului din anul 2011) și se întinde pe o suprafață de 58,91 kilometri pătrați. Localitatea a primit statutul de oraș în anul 1988.
Din punct de vedere istoric, Cetatea Seini este atestată documentar în secolul al XIV-lea în „Notaţiile privind zeciuiala papală din 1334”. În 1344, Seiniul devine târg care va supravieţui şi după distrugerea cetăţii din anul 1563. În anul 1677, a fost distrusă de tătari, populaţia refugiindu-se în pădurile învecinate. În anul 1717, aceştia au măcelărit sau au luat ca robi cea mai mare parte a populaţiei Seinului. Ruinele cetăţii se pot vedea şi astăzi pe dealul Comja.
Documentele istorice privind existenţa pe aceste locuri a cetăţii Seini sunt edificatoare şi atestă aici un centru stabil, ridicat înainte de ocuparea Transilvaniei de către maghiari. Seiniul este menţionat printre cetăţile existente în secolele X-XIII sub numele de „Castrum Zynyr” sau apare şi sub alte denumiri: Szynerváralja, Váralya, Seinen, Leuchtenburg sau Seini. Cetatea cuprindea Ţara Oaşului, Lunca Someşului până la Buşag şi Lipău.
Orașul Seini, împreună cu localitățile aparținătoare are 4 biserici ortodoxe cu 2 capele. În cele din Seini, una are iconostasul din blocuri de piatră albă calcaroasă de 9 m înălțime, constituind o raritate. Cealaltă este din lemn și este construită de meșteri maramureșeni din zona istorică a județului.
Biserica romano-catolică din centrul orașului este cea mai veche din urbe, datând din 1421. Biserica greco catolică, împreună cu casa protopopială sunt construcții moderne. Mai sunt 2 biserici reformate, biserici și case de rugăciune ale culturilor adventiste, baptiste, penticostale, cultul religios „Martorii lui Iehova”.
Seini are o istorie bogată, marcându-se ca un loc de interes încă din perioada medievală datorită poziționării sale strategice. De-a lungul secolelor, orașul a fost un centru agricol important, cu activități ce se concentrau în jurul cultivării terenurilor și creșterii animalelor. Prin acordarea statutului de oraș în 1988, Seini a început să se dezvolte rapid, integrând noi tehnologii și infrastructuri care au contribuit la creșterea calității vieții locuitorilor săi.