Orbita Lunii este aproape circulara cu o distanta medie de Pamant de aproximativ 384 000 de kilometri. Planul orbitei este inclinat la aproximativ 5 grade, in raport cu planul ecliptic. Luna pare sa se miste complet in jurul sferei ceresti o data la aproximativ 27.3 zile, dupa cum se observa de pe Pamant. Aceasta se numeste o luna siderala si reflecta perioada orbitala corespunzatoare de 27.3 zile. Luna are nevoie de 29,5 zile pentru a reveni in acelasi punct de pe sfera cereasca in raport cu soarele, din cauza miscarii Pamantului in jurul soarelui. Aceasta se numeste o luna sinodica – fazele lunare asa cum sunt observate de pe Pamant sunt corelate cu luna sinodica. Exista efecte care cauzeaza fluctuatii mici in jurul acestei valori.
Deoarece Luna trebuie sa se miste spre est printre constelatii, suficient pentru a merge complet in jurul cerului (360 de grade) in 27.3 zile, aceasta trebuie sa se miste spre est cu 13.2 grade in fiecare zi. Prin urmare, in raport cu constelatiile de pe fundal, Luna se va afla cu 13.2 grade mai spre est in fiecare zi. Deoarece sfera cereasca pare sa se miste cu un grad la fiecare 4 minute, Luna traverseaza meridianul nostru ceresc cu aproximativ 52.8 minute mai tarziu in fiecare zi. Luna pare sa treaca printr-un set complet de faze asa cum este vazuta de pe Pamant, datorita miscarii sale in jurul Pamantului.
Cea mai mare distanta intre Pamant si Luna pe orbita sa se numeste apogeu, iar cea mai mica distanta se numeste perigeu. Luna are o perioada de rotatie de 27.3 zile, care coincide cu exactitate cu perioada siderala a acesteia in ceea ce priveste revolutia in jurul Pamantului. Aceasta nu este o coincidenta, ci este o consecinta a cuplajului mareic dintre Pamant si Luna. Datorita acestui cuplaj mareic, Luna isi mentine aceeasi fata indreptata spre Pamant (fluctuatiile mici inseamna ca intr-o perioada de timp putem vedea de fapt aproximativ 55% din suprafata lunara de pe Pamant).