Se spune despre cineva că „Este Toma necredinciosul” dacă, prin felul său de a fi, nu crede decât ceea ce vede singur, „cu ochii lui”, cineva care vrea să se convingă de un adevăr prin dovezi palpabile. Expresia își are originea în povestea biblică, din Evanghelia lui Ioan, referitoare la Toma, unul dintre cei doisprezece apostoli, care nu a crezut în Învierea lui Iisus, până nu a văzut și până nu a pipăit rănile Mântuitorului.

Asocierea termenului „necredincios” cu numele Sfântului Apostol Toma este oarecum nedreaptă, pentru că, de fapt, toți ucenicii lui Hristos s-au îndoit, la început, de Minunea Învierii, după ce fuseseră martorii chinurilor groaznice la care a fost supus Iisus, de către păgânii romani, nici chiar ei neînțelegând până la capăt, la momentul acela, Marea Taină.

Apostolul Toma, însă, spre deosebire de ceilalți, care au „crezut” abia după ce Domnul a mâncat, în fața lor, „pește și un fagure de miere”, Toma a „crezut” în Învierea fizică a lui Hristos, după ce i-a văzut urmele rănilor pe mâini, rămânându-i fidel și devotat oricum lui Iisus, chiar și în momentele de îndoială, lui aparținându-i înflăcăratul îndemn „Să mergem și noi și să murim cu El”.

Citește și:  Cum este corect – pluralul unor substantive neutre – hotele/hoteluri, hamacuri/hamace, tuneluri/tunele, obicee/obiceiuri?

Povestea lui Toma necredinciosul este prezentă în toată iconografia creștină, dar și în picturile unor mari artiști, precum: Rubens, Rembrandt, Caravaggio etc.

Contextul cultural și lingvistic al expresiei

Expresia Toma Necredinciosul depășește o simplă referință biblică, transformându-se într-un simbol cultural pentru scepticism și îndoială. Această expresie își găsește locul nu doar în discursuri religioase, dar și în conversațiile zilnice, subliniind importanța verificării informațiilor și a neîncrederii sănătoase.

  • Utilizare și percepție: Reflectând asupra modului în care această expresie influențează percepția și comunicarea.
  • Importanța cunoașterii originii: A înțelege fundalul expresiei ajută la utilizarea sa adecvată și evitarea confuziilor.

Pentru a explora mai multe expresii și modul lor corect de utilizare, vă invităm să citiți articolul nostru dedicat interpretării și utilizării expresiilor în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.