Există vorbitori de limbă română care au ezitări în privința ortografierii cuvântului din titlul articolului. Trebuie precizat, de la început, că varianta „cunostiinta” (cu doi i) nu există (decât în situațiile în care cuvântul este scris greșit), prin urmare, singura formă corectă este „cunoștința” (cu un i).
Apariția unei astfel de greșeli se explică, probabil, prin asemănarea (la nivel fonetic) cu un alt cuvânt – „conștiința” – dar care are un alt sens – forma de reflectare a realității, specifică omului, sentiment de responsabilitate morală față de propriile fapte etc. (de exemplu: În urma acestei experiențe, el trece printr-un serios proces de conștiință).
Cunoștința înseamnă cunoaștere, totalitatea informațiilor pe care le deține cineva etc. și este un cuvânt format prin derivare cu sufix, de la (a) cunoaște + -inţă (după modelul cuvântului francez „connaissance”).
Cuvântul „cunoștința” apare și în structura multor expresii, precum: a avea (a lua) la cunoștință, (a) aduce la cunoștința cuiva (ceva), a face cunoștința, a-și veni în cunoștința, a-și pierde cunoștința, în cunoștința de cauză etc. Ortografierea cu un singur i este singura corectă și în cuvintele derivate „recunoștința”, „nerecunoștința”.
Cum este corect: deseară sau diseară?
După ce ai înțeles diferențele, testează-ți cunoștințele cu exemple practice și exerciții interactive pentru a consolida regulile de scriere corectă.