Home Călătorii De vizitat în Lume Oxford – Anglia: Orașe de vizitat

Oxford – Anglia: Orașe de vizitat

0

Orașul Oxford este binecunoscut peste tot în lume datorită faimei sale de oraș universitar, el fiind și un district ne-metropolitan situat în Anglia, la confluența Tamisei cu râul Cherwell, la 84 km nord vest de Londra și destul de aproape de alte așezări britanice renumite, așa cum sunt Bath, Stratford-upon-Avon (orașul natal al lui Shakespeare), Cotswolds.

Oxfordul are aproximativ 150.000 de locuitori si este situat la 80 km de Londra, iar aproximativ 10 milioane de turiști vizitează orașul Oxford în fiecare an, aici fiind peste 1.500 de clădiri recunoscute la nivel național pentru semnificația lor istorica și culturala. Menționat documentar prima dată în anul 912, orașul s-a dezvoltat în jurul universității.

Universitatea din Oxford
Universitatea din Oxford

Denumirea orașului ar proveni din îmbinarea a doua cuvinte ox și ford derivate de la trecerea râurilor Cherwell și Tamisa prin vad doar cu o căruță trasă de boi (ox = bivol, ford = vad). Oxfordul era prosper din punct de vedere economic în secolul al VII-lea. În anul 1096, exista deja o anumită formă de învățământ timpurie, dar după anul 1167, o serie de profesori eminenți au venit de la Universitatea din Paris și prin prezența lor aici au pus bazele Universității Oxford.

Tensiunea dintre cadrele universitare ale facultății și locuitorii orașului a culminat odată cu acuzarea unuia dintre studenți de moartea unei femei. Presupusul vinovat a fugit din oraș, iar localnicii, căutând răzbunarea, i-au spânzurat colegii de cameră ai acestuia . În același an cu această tragedie, în1209, o parte dintre profesori au părăsit Oxfordul și au înființat o nouă universitate la Cambridge. Cei rămași au continuat lupta cu burghezia orașului, care acuza neîncetat universitatea pentru orice nenorocire, dar universitatea, cu sprijinul Papei Inocențiu III, a dominat orașul Oxford.

Colegiul Christ Church

Colegiul Christ Church a fost fondat în 1525 de către cardinalul Wolsey. Capela colegiului este chiar catedrala orașului, o clădire saxona cu naos și cameră pentru cor, în stil normand și boltiri în stilul secolului al XV-lea. Clopotul din „Tom Tower” este tras în fiecare seara de 100 de ori, câte o dată pentru fiecare dintre membrii inițiali ai colegului și este singura biserică creștina, cea mai impunătoare, care funcționează ca și colegiu creștin pentru băieți.

Ashmolean museum

Turiștii pot vizita aici Abația din Oxford, Muzeul Ashmolean care în 1683 a fost primul muzeu din lume deschis publicului, cel mai vechi muzeu din Marea Britanie (fondat în 1683). Aici se afla „Răstignirea” lui Michelangelo, mumii egiptene, desene ale lui Rafael, felinarul conspirației lui Guy Fawke si masca mortuara a lui Oliver Cromwell, iar reamenajarea a fost concepută ca o parte a Universității din Oxford și s-a finalizat în 2009.

Atracțiile orașului universitar sunt numeroase: Facultatea de Muzică, pe St Aldate’s, cu o bogata colecție de instrumente muzicale, Teatrul Sheldonian, locul de întâlniri oficiale și de desfășurare a ceremoniilor universității, a fost construit de Sir Christopher Wren, fiind primul proiect al acestuia, unde tavanul prezintă Arta și Știința exilând Ignoranta și Gelozia, librăria Universității Oxford, Colegiul Reginei fondat în 1341 în onoarea reginei Philipp.

Școala de gramatică engleză, situată în centru, Parcul Universității care se întinde pe 30 de hectare, High Street o stradă de promenada, Pitt Rivers, Muzeul din Oxford care găzduiește una dintre cele mai bune colecții antropologice din lume, grădini clasice amenajate precum Rousham, case si vechi castele impunătoare, în locații apropiate cum ar fi Palatul Blenheim, Canalul Oxford care se desfășoară pe 77 mile din orașul istoric Oxford pana la satul Hawkesbury, o fosta închisoare impozanta închisă de regină în anul 1996 și transformată în hotel pentru curioși, castelele Wallingford.

Castelul Broughton

Castelul Broughton, conacul încântător cu șanțuri de fortificații, castelul Oxford parțial distrus, cu Motte si Turnul St. George, Muzeul Căilor Ferate de Vest a cărui patrimoniul este deosebit de bine conservat, cu motoare de lucru de la liniile Didcot și alte foste sucursale, Turnul Carfax situat în centrul orașului care reprezenta o rămășita a Biserici St. Martin din secolul al XIV-lea. De aici se poate vedea o panorama superbă a întregii universități.

Cea mai veche instituție de învățământ superior din Anglia și din lumea anglofonă este reprezentată de federația a 39 de colegii independente financiar, ce au conducerile, statutul și corpul profesoral separate, dar universitatea este finanțată din fondurile statului. Studenții tuturor colegiilor au dreptul de a utiliza laboratoarele, muzeele și bibliotecile aparținând universității.

Pe lângă colegii și universitate mai funcționează șapte fundații religioase. Colegiile vechi sunt o colecție arhitecturală, dar, din păcate, numai câteva dintre ele sunt accesibile vizitatorilor, complexul universitar incluzând 40 de colegii independente.

arhitectura veche Oxford

Clădirile îmbină perfect stilurile arhitectonice ale secolului trecut. Expoziția neconvențională The Oxford Story prezintă istoria de 800 de ani a universității, în limba aleasă de turist. Clădirile colegiilor sunt valoroase opere de arhitectură, fiind construite în diferite stiluri arhitecturale: Merton College, cel mai vechi colegiu din Oxford, înființat în anul 1264, All Souls College, amplasat într-o clădire impresionantă cu două turnuri și cu ceas solar, proiectat de Christopher Wrena, Divinity School, clădire din secolul al XV-lea realizată în stil gotic.

Observatorul astronomic, Grădina Botanică aparținând universității, Catedrala St. Frideswide a colegiului Christ Church (1170-1180), completată în 1225, cu un turn și construcții adiacente ridicate ulterior, Capela Colegiului Merton (1276), Capela Colegiului Magdalen (1475-1481), Capela Colegiului Lincoln (sec. 17), Radcliffe Camera (1739-1749). Cea mai vestită bibliotecă a Oxfordului.

Biblioteca Bodleian

Biblioteca Bodleian datează de la începutul secolului alXVII-lea. Colecția de cărți numără peste 6.300.000 milioane de volume și o colecție de manuscrise deosebit de valoroasă. Bodleian Library, fiind una dintre puținele biblioteci consacrate pe plan britanic, înființată în 1602 are privilegiul obținerii unui exemplar din fiecare carte publicată pe teritoriul țării. Regulile interioare sunt foarte stricte, nimeni nu are voie să părăsească incinta clădirii cu un volum de carte, totul se studiază în sălile de lectură, de la aceste reguli nu fac excepție nici măcar membrii familiei regale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version