În vestul oraşului Cluj-Napoca, la o oră şi ceva de mers pe jos, după ce se trece de pădurea Hoia, se intră în Pădurea Baciu. Cunoscută încă din timpuri străvechi, pădurea a devenit celebră în jurul anilor 1950-1960, când au început să se facă primele cercetări privind întâmplările de care se auzea vorbindu-se. Datorită evenimentelor care au avut loc în pădure, aceasta a devenit cunoscută pe întregul glob, din anii ’60.
Întâmplările paranormale ce aveau loc, de la apariţii misterioase, fiori reci pe şira spinării, stări inexplicabile de rău sau de anxietate, până la apariţiile ozn-urilor surprinse deasupra copacilor, au făcut ca pădurea să devină unul dintre locurile unice de pe Terra prin aceasta multitudine de evenimente de natură paranormală şi ezoterică.
Primele cercetări făcute în Pădurea Baciu au fost întreprinse de biologul Alexandru Sift, pe o parte intrigat, pe de altă parte fascinat de întâmplările pe care le auzea de la localnicii zonei. Făcând numeroase călătorii în pădure, cercetătorul a simţit că, în preajma lui, erau umbre diferite de fiecare dată când era acolo.
Și mai intrigat, acesta s-a apucat să încerce să fotografieze umbrele pe care le simţea, iar supriza cea mai mare a avut-o atunci când, la vizualizarea fotografiilor, a observat, pe lângă umbrele respective, şi o serie de lumini şi siluete, pe care ochiul uman nu era capabil să le observe.
După ce aceste cercetări au devenit cunoscute, au fost preluate şi studiate în continuare, astfel încât tot mai mulți oameni de ştiinţă deveneau curioşi în ceea ce priveşte straniile întâmplări din Pădurea Baciu.
Un alt fenomen paranormal, dar și cel care a făcut ca pădurea să fie cea mai cunoscută zonă paranormală de pe Terra este apariţia Ozn-urilor. În jurul anului 1969, Emil Bârnea, din dorinţa de a-şi petrece un weekend la pădure, a ignorat avertismentele localnicilor din zona pădurii și s-a încumetat la o escapadă acolo. Povestea spune că în timp ce îşi căuta lemne de foc împreună cu doi prieteni, a apucat să vadă un obiect rotund ce zbura la distanţă mică deasupra pădurii.
Urmărind acel obiect prin obiectivul aparatului de filmat, şi-a dat seama că ceea ce vede este, de fapt, un OZN şi a reuşit să îl surprindă în trei instantanee. La developare, pozele au fost duse la doi dintre cei mai mari ufologi români, care au confirmat autenticitatea pozelor, după care pozele au ajuns să facă înconjurul lumii, fiind catalogate drept cele mai clare poze din lume ale unui OZN.
Adunând apariţiile OZN-urilor şi fenomenele ezoterice explicate de cei care au ajuns în Pădurea Baciu a făcut ca după 1970, locul să intre şi în atenţia cercetătorilor în paranormal şi ezoterism de peste hotare.
În prezent, studiile sunt continuate de cercetătorul Adrian Pătruţ, care şi-a dedicat mulţi ani pentru a putea studia toate categoriile de fenomene ce au loc acolo şi, din acest motiv, se consideră că Pădurea Baciu este greu de încadrat într-un tip anume de paranormal.
Când intri în pădure, totul pleacă de la apariţiile sale ciudate, de la figuri imateriale sau materiale cu formă de fiinţă umană care îşi fac apariţia şi devin vizibile pentru om doar în aparatul de fotografiat, până la anomaliile magnetice sau la apariţia unor urme în miezul zilei pe pământul neumblat.
Un alt mister al pădurii este că, în ciuda temperaturii mai scăzute decât în oraş, plantele, copacii, vegetaţia în sine prezintă urme de arsuri, necroze sau chiar deshidratare. Alți specialiști consideră pădurea şi un punct de trecere către alte planuri sau alte lumi. Legendele urbane spun că oamenii care trec accidental prin zonele active se trezesc cu iritaţii sau arsuri pe corp, cu senzaţia de sete şi cu starea de leşin.
Astfel, cercetătorul Adrian Pătruţ, în 1993, a identificat cea mai activă zonă din pădure, numită de el “Punctul 3”, iar concluziile au fost că fenomenele din pădure sunt continue în timp, chiar dacă nu au loc la un anumit interval de timp, iar apariţia spiritelor, a umbrelor sau a oricăror fenomene de acest gen, apar mai frecvent la persoanele care au o sensibilitate crescută a intuiţiei şi au capacitate de medium.
Unii specialişti au denumit Pădurea Baciu ca fiind o poartă între lumi, fie ea a spiritelor decedate sau chiar a celor care încă nu şi-au găsit locul şi umblă neîncarnați pe pământ.
Indiferent de adevăr, cert este că pădurea este unică pe Terra, datorită multitudinii de caracteristici care se întâmplă aici, deşi evenimente paranormale există şi în alte zone ale lumii, cum ar fi: Belo Horizonte, Deşertul Mojave sau faimosul Triunghi al Bermudelor. După varietatea studiilor, specialiştii în parapsihologie au ajuns la aceeaşi concluzie: Pădurea Baciu este cea mai mare zonă de manifestare a unor astfel de fenomene.
Pădurea este, de asemenea, un habitat divers pentru faună și floră, făcând-o un loc perfect pentru pasionații de natură, în afara intrigii paranormale. Traseele de drumeții permit vizitatorilor să exploreze pădurea în siguranță, oferind totodată ocazia de a experimenta frumusețea naturală a zonei.
Geologic, pădurea se află într-o zonă cu caracteristici specifice care ar putea explica unele dintre fenomenele raportate. Zona este bogată în emanații de gaze naturale, ceea ce unii cercetători le consideră posibile catalizatoare pentru unele dintre lumile observate.