Palatul Episcopiei Sălajului din Zalău a fost construit în anul 2008 şi se află în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, având sediul în municipiul Zalău. A fost înfiinţat ca episcopie sufragană a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei şi Maramureşului şi se află sub responsabilitatea Episcopului Petroniu Florea. Catedrala sa este reprezentată de biserica Sfânta Vinere.

Inaugurarea s-a făcut pe 14 septembrie şi a fost prezent chiar şi Patriarhul României, Preafericitul Daniel. Pentru acest eveniment, toate parohiile din judeţ au trimis bani (proveniţi din donaţii) către Episcopie, relatează presa.

Construirea acestui sediu al Episcopiei Sălajului a costat în jur de un million de euro. Surse oficiale spun că aceşti bani au fost adunaţi din donaţiile credincioşilor, însă presa locală relatează cum construirea acestei clădiri nu a fost primită bine (în unele cazuri nici măcar de preoţi).

De-a lungul secolelor al XV-lea, al XVI-lea şi al XVII-lea, credincioşii ortodocşi din Bihor şi Sălaj au aparţinut periodic de episcopii din Banat şi Arad, mitropoliţii Ardealului de la Alba Iulia sau de episcopii de la Văd. În perioada 1708 – 1712, păstoreşte episcopal Petru Hristofor, în urma apariţiei uniaţiei în Transilvania, însă după această perioadă episcopia dispare pentru următorii 200 de ani.

Abia în 1920, episcopia Oradei este înfiinţată, avandul ca episcop pe Roman Ciorogariu. A existat în judeţul Sălaj, până în perioada interbelică, un protopopiat orthodox ce avea sediul în Românaşii de astăzi. După căderea comunismului, episcopia îşi schimbă numele în Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Bihorului şi Salajului, iar din 2005 este subordonată ierarhic faţă de Mitropolia Clujului, Albei, Cirșanei şi Maramureşului. Până în 2005, se află sub tutela Mitropoliei Ardealului.

Citește și:  Biserica evanghelica din 1906 din Arad : Obiective turistice Arad

În 2007, începe cronologia înfiinţării episcopiei. Se semnează un process verbal de opţiune pentru înfiinţarea ei în cadrul unei ceremonii. Apoi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îşi dă acceptul pentru înfiinţare. În 2008, Episcopia Sălajului îşi formează Adunarea Eparhială; în februarie, se aleg cei doi candidaţi pentru scaunul vacant al episcopiei, anume arhiereul-vicar Petroniu Florea şi episcopal-vicar Irineu Bistriţeanul.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române este cel care îl alege pe Petroniu Florea, în luna a patra a anului 2008 fiind intronizat ca primul episcop al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului.

Pe lângă episcop, în organizarea episcopiei, se mai află: Protopopul Dan Haiduc şi Protopopul Dan Dregan.

Palatul episcopiei Sălajului face parte din complexul cultural Sfânta Vinere, având hramul „Înălţarea Domnului”. A fost proiectată de arhitecţii Doina şi Mircea Nejur; în 2009, erau în plină desfăşurare lucrările de pictură interioară realizate de Petru Botezatu. În complexul mai sus menţionat, mai există un obelisc care a fost ridicat în memoria eroilor, plus spaţii în care sunt expuse peste 3 000 de obiecte de patrimoniu cultural adunate din parohiile din judeţ.

vedere-nocturna-cu-palatul-episcopiei-salajului-din-zalau-judetul-salaj.jpg
intrare-in-palatul-episcopiei-salajului-din-zalau-judetul-salaj.jpg
palatul-episcopiei-salajului-din-zalau-judetul-salaj.jpg
aleea-spre-palatul-episcopiei-salajului-din-zalau-judetul-salaj.jpg
vedere-cu-palatul-episcopiei-salajului-din-zalau-judetul-salaj.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.