Palatul Sturdza de la Miroslava (numit deseori şi Casa Sturdza) este un monument istoric naţional din judeţul Iaşi, sediu al Muzeului Etnografic al Agriculturii Moldovei. Palatul se află la doar patru kilometri de Iaşi, numele său fiind strâns legat de numele Olgai Sturdza.

Palatul Sturdza de la Miroslava1

Palatul Sturdza de la Miroslava a fost construit la început de secol al XIX-lea, fiind proprietatea boierului moldovean Vasile Beldiman. Deşi a fost ridicat ca locuinţă rezidenţială, palatul a devenit, în 1831, Institutul de Educaţie pentru Fiii de Nobili.

Institutul a fost deschis doar trei ani, primele promoţii de absolvenţi plecând la Paris pentru a finaliza studiile. Printre cei care au absolvit cursurile Institutului de Educaţie pentru Fiii de Nobili, se numără Mihail Kogălniceanu.

La începutul secolului al XX-lea, Palatul Sturdza de la Miroslava a fost cumpărat de Olga Sturdza, fata Luciei Cantacuzino-Pascanu şi a princepului Alexandru Mavrocordat. Principesa a fost una dintre cele mai iubite femei de viţă nobilă, acest lucru datorându-se în special numeroaselor ei proiecte caritabile.

A fost căsătorită cu prinţul Mihail Sturdza, nepotul domnitorului cu acelaşi nume, şi a studiat sculptura şi pictura la unele dintre cele mai prestigioase şcoli străine.

A fost chiar una din ucenicele lui Auguste Rodin şi ale lui Debois. În timpul Primului Război Mondial, Olga Sturdza a înfiinţat „Societatea pentru ocrotirea orfanilor de război”, iar după terminarea războiului a pus bazele, în Palatul Sturdza de la Miroslava, Orfelinatului „Principesa Olga M. Sturdza”. În anul 1919, principesa a transformat orfelinatul în Şcoală Superioară de Agricultură.

Din păcate, Palatul Sturdza de la Miroslava a avut şi el de suferit atât în urma celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi în urma naţionalizării impuse de comunişti. Germanii au furat toate obiectele de argint, cărţile valoroase şi alte lucruri de preţ, incendiindu-le pe cele pe care nu le considerau importante.

Apoi, a venit naţionalizarea, principesa fiind alungată din palatul său. Mai mult, a fost şi arestată, fiind acuzată că a vândut lemne din pădurea Hangu, fosta ei proprietate. A ieşit din închisoare după 9 luni şi a plecat în Franţa, unde a murit la vârsta de 87 de ani.

Palatul Sturdza de la Miroslava11

Palatul Sturdza de la Miroslava, ca proprietate a statului român, a devenit Muzeul Etnografic al Agriculturii Moldovei. Acesta a fost inaugurat în anul 1980 şi este cel mai mare muzeu şcolar din România.

Muzeul este amenajat în 12 camere şi ele, la rândul lor, împărţite în şase secţii: Zootehnia în Moldova, Unelte agricole pentru cultura mare, Industrie casnică în Moldova, Centre ceramice tradiţionale din Zona Iaşi, Portul popular din Zona Iaşi, Istoria şcolii şi a învăţământului agricol românesc din Moldova.

Toate obiectele expuse prezintă universul utilitar şi artistic al ţăranului român din zona Moldovei. De asemenea, în palat, se află şi biblioteca Liceului Agricol „Mihail Kogălniceanu”, palatul fiind situat în curtea acestuia.

Grădinile palatului sunt un alt punct de atracție, oferind un spațiu verde splendid pentru plimbări și relaxare, unde vizitatorii se pot bucura de liniștea și frumusețea naturii înconjurătoare, perfect integrate cu splendoarea arhitecturală.

În plus, palatul organizează tururi ghidate care oferă detalii fascinante despre istoria și arhitectura clădirii, precum și despre personalitățile care au marcat destinul acestei resedințe nobiliare, oferind o experiență educativă și îmbogățitoare pentru toate vârstele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.