Desi Pluton, planeta pitica, aflata la ultima frontiera a sistemului nostru solar, mai indepartata decat Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, a fost descoperita inca din 1930, prima imagine a acesteia a fost obtinuta recent, gratie sondei spatiale New Horizons, care, la momentul actual se indreapta in acea directie. Sonda americana, lansata in 2006, va intra in sistemul lui Pluton in vara anului 2015, dupa apropoape zece ani de zbor.

Pluto
Pluto

Cand se va apropia, New Horizons nu se va plasa in orbita lui Pluton, cum s-a intamplat cu sonda Messenger, de exemplu, in misiunea spre Mercur, sau cu Venus Express, cand s-a indreptat spre Venus, ci va traversa in viteza micul sistem planetar, fara sa se opreasca, filmand Pluton de departe, de la aproximativ 12 000 de kilometri, dupa care se va indeparta, la mare distanta, pana spre marginile sistemului nostru solar. La sfarsitul lui 2013, New Horizons se va afla la aproape patru miliarde de kilometri de Terra si la mai putin de 880 milioane de kilometri de Pluton. Asadar, specialistii vor trebui sa mai aiba rabdare inca doi ani pentru finalizarea uneia dintre cele mai indraznete misiuni spatiale ale secolului al XXI-lea.

Despre Pluton nu se stiu prea multe lucruri, iar o parte dintre cele cunoscute au fost revizuite. Denumirea i-a fost data la sugestia unei tinere de numai 11 ani, din Oxford, Marea Britanie, care a asociat universul misterios si sumbru al planetei cu zeul roman al Infernului. Tatal fetei, care lucra la Biblioteca universitara din Oxford, a transmis aceasta idee astronomului Herbert Hall Turner, care, la randul lui, le-a propus-o astronomilor americani. Incepand cu 2008, Pluton este considerat ca facand parte din categoria planetelor pitice, fiind primul corp cosmic transneptunian, declarat ca atare, adica orbita sa se situeaza, in totalitate, dincolo de cea a planetei Neptun, intr-o zona numita Centura Kuiper.

Pluton are un diametru de 2 326 de kilometri (adica, aproximativ, cat doua treimi din diametrul lunii, si a fost descoperit de astronomul american Clyde Tombaugh, in 1930, la vremea respectiva fiind considerat a noua planeta a sistemului nostru solar. Este alcatuit din roca si gheata de metan, dar si gheata din apa. Compozitia interna este inca necunoscuta.  Impreuna cu satelitul sau Charon formeaza un sistem dublu, adica doua corpuri cosmice care sunt intr-atat de apropiate incat interactiunea lor gravitationala le face sa orbiteze in jurul unui centru de masa comun. Mai are si alti sateliti – Nix, Hydra si Styx, iar in 2011, NASA a anuntat ca s-a descoperit si un al cincilea satelit al lui Pluton, cu ajutorul telescopului Hubble, denumit, in iulie, anul acesta, Kerberos.

Pluton este un obiectiv dificil pentru explorarea spatiala, din cauza distantei mari fata de Terra, nefiind vizitat, pana la aceasta data, de nici o sonda spatiala. New Horizons va fi, asadar, prima care se va apropia cel mai mult de aceasta indepartata planeta pitica, avand in dotare instrumente de filmat, de spectrometrie si alte aparate de masura, pentru a-i putea determina caracteristicile geologice si morfologice, pentru a cartografia suprafata si  a-i analiza atmosfera.

Pluton in astrologie

Structura planetei Pluto
Structura planetei Pluto

In astrologie, Pluton guverneaza zodia Scorpionului si este semnul profunzimilor sufletului uman, este planeta care ne ghideaza sa exploram latura noastra spirituala, pentru a ne intelege mai bine si pentru a progresa. Cand Pluton intra intr-o tema natala, a oricarei zodii, probabil ca este timpul introspectiilor, al schimbarii, al renuntarii la trecut si al renasterii « din propria cenusa », precum Pasarea Phoenix. Este contextul favorabil pentru a ne reinventa, mai aproape de esenta fiintei noastre, de a gasi noi resurse de creativitate si progres. Influenta lui Pluton faciliteaza metamorfozele, in sensul pozitiv al termenului, reaseaza destinul. Pentru a parcurge toate zodiile, Pluton are nevoie de 250 de ani, de aceea, cand ajunge intr-un anume semn zodiacal, genereaza schimbari fundamentale, atat la nivel social, cat si individual. In prezent, se afla in semnul Capricornului, unde va sta pana in 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.