Poarta Şchei din Braşov a fost construită între anii 1827-1828, fiind amplasată lângă Poarta Ecaterina (sau Poarta Ecaterinei). A fost ridicată cu banii pe care negustorii scheieni i-au strâns, având ca principal scop facilitarea drumului din cartierul românesc spre oraş.

De fapt, prima Poartă Şchei a fost construită înainte de această dată şi avea un scop de apărare a cetăţii. Iniţial, ea avea formă pătrată, construcţia ieşind în afara zidurilor Cetăţii Braşov. Zidurile ei fuseseră prevăzute cu opt găuri, prin care se putea trage în cazul unui atac. Turnurile erau aduse din Praga şi erau pregătite oricând pentru a nimici duşmanii. Însă, în anul 1827, a fost luată decizia demolării ei, pentru că ajunsese într-o stare avansată de degradare, după ce au cuprins-o două incendii. Astfel, imediat după demolarea ei a început construcţia actualului edificiu care se afla pe strada Nicolae Bălcescu.

Schei

Cu ocazia construirii Porţii Şchei, Portul Ecaterina a fost, în cele din urmă, zidit de scheieni, pentru că nu mai aveau aşa mare nevoie de el şi apoi l-au folosit pe post de depozit. Poarta Şchei a fost ridicată din cărămidă şi piatră, purtând amprenta unui stil clasic. În cele mai multe dintre documentele vremii, era menţionată sub numele “Poarta Valahică”.

Citește și:  Bustul lui Mihai Eminescu din Jimbolia : Obiective turistice Timiş

Poarta Şchei se prezintă sub forma unui arc de triumf şi are trei intrări. Cea mai mare, din punct de vedere al dimensiunilor, se află în centru şi este accesibilă vehiculelor. Celelalte două intrări se află în stânga şi în dreapta, sunt mai mici şi sunt destinate pietonilor. Pe ambele intrări laterale, au fost puse câte o inscripţie pe care scrie, cu literele alfabetului latin, faptul că poarta a fost construită după vizita împăratului Francisc I (1817) şi anul în care a fost construită.

poarta-schei.jpg

În ultimii ani, Poarta Şchei a beneficiat de un amplu proces de restaurare, în urma căruia a ajuns să aibă înfăţişarea pe care o are în momentul actual.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.