Home Cultură generală Post-it – o istorie colorata

Post-it – o istorie colorata

0

Post-it-urile sunt hartii de scris, de mici dimensiuni, aranjate in bloc, prevazute cu o banda adeziva pe spatele lor, fiind special destinate pentru a fi lipite pe diferite documente sau suprafete – lemn, perete, monitorul calculatorului etc. Chiar daca, in prezent, aceste mini-blocuri de hartie pot fi gasite intr-o varietate de forme, culori si marimi, dimensiunea clasica a unui astfel de produs este de 76/76 de milimetri, iar culoarea consacrata este galbenul. Adezivul este special, permitand ca post-it-urile sa fie lipite si dezlipite, cu usurinta, de pe diferitele suprafete, fara a lasa urme sau reziduuri.

Arthur L. Fry

In anii 1970, americanul Arthur Fry adauga obiectelor de papetarie demult inventate, in diverse parti ale lumii, si frecvent utilizate – creioane, agrafe de birou, hartie (coli) de scris etc. – inca unul, post-it-ul, care a devenit, rapid, foarte popular. Probabil ca Fry nu ar fi reusit acest lucru fara ajutorul inventatorului  Spencer Silver, unul dintre colegii sai.

Arthur L. Fry se naste in Minnesota si isi petrece o buna parte a copilariei in Iowa si in Kansas (in regiunea Midwest, din SUA). Se manifesta ca un spirit inventiv inca de mic si, mai tarziu, unul dintre primele sale eforturi “ingineresti” viza dezvoltarea unor tobogane din resturi de cherestea. Fry isi incepe educatia intr-o scoala cu o singura clasa si ajunge sa studieze la Universitatea din Minnesota, terminandu-si studiile in inginerie chimica.

In anul 1953, se angajeaza, inca din timpul facultatii, in cadrul companiei 3M (Minnesota Mining and Manufacturing Company), care activa in dezvoltarea produselor si a tehnologiilor noi, si continua sa munceasca, in cadrul acestei companii, pana la sfarsitul anilor 1990, cand se pensioneaza. In aceasta perioada inventeaza si post-it-urile.

Spencer F. Silver se naste in San Antonio si termina studiile in cadrul Universitatii de Chimie din Arizona, in anul 1962. Dupa ce finalizeaza si doctoratul in chimie organica, in anul 1966, acesta se angajeaza pe postul de chimist principal, in cadrul laboratoarelor de cercetare ale companiei 3M, specializandu-se in tehnologiile adezivilor.

Creativitatea lui Silver nu s-a manifestat doar in domeniul in care era specializat, acesta obtinand, de-a lungul anilor, numeroase premii, pentru picturile sale in pastel si ulei. Astazi, Silver este cunoscut ca fiind detinatorul a peste 20 de patente pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, dar inventia sa cea mai importanta nu a avut succes decat mult mai tarziu. In anul 1968, Silver inventeaza un adeziv de foarte buna calitate, alcatuit din sfere de acrilic, de mici dimensiuni, indestructibile, care se lipeau doar in momentul in care erau tangente unei anumite suprafete.

In practica, banda de adeziv era suficient de puternica pentru a tine unite, de exemplu, mai multe bucati de hartie, dar suficient de slaba cat sa permita desprinderea foilor de hartie, fara ca acestea sa se rupa. Silver intentiona sa comercializeze noua sa inventie sub forma de spray sau ca suprafata pe care puteau fi lipite, temporar, hartii, si care sa poata fi indepartate, ulterior, cu usurinta.

In urmatorii cinci ani, Silver impartaseste noua sa inventie cu mai multi colegi de la 3M, atat informal, cat si in cadrul unor prezentari de tip seminar. Acesta nu reuseste totusi sa gaseasca o forma comeciala pentru noul sau produs, care parea sa ramana pe un raft din biroul sau, pentru o perioada nedeterminata. Lucrurile au stat in acest fel pana cand Art Fry participa la cursurile lui Silver.

Daca, in timpul sau liber, Silver picta, Fry canta in corul bisericii din apropierea casei. Acesta din urma era din ce in ce mai frustrat de faptul ca, in momentul in care incepea sa cante, toate semnele de hartie pe care le insera in partituri, pentru a delimita pasajele importante, se imprastiau pe jos. Intr-un moment de meditatie, care devine legendar, Fry isi da seama ca adezivul inventat de Silver este perfect pentru lipirea semnelor de carte din hartie.

Intorcandu-se, a doua zi, la serviciu, Fry isi scrie ideea in detaliu si o prezinta in fata superiorilor sai, cei din departamentul de management gandindu-se, initial, ca produsul ar putea fi o pierdere de timp. In schimb, personalul companiei, colegii, in primul rand, sunt incantati, considerand inventia extrem de eficienta. Dupa cinci ani, este lansat remarcabilul post-it, acesta beneficiind de intregul suport al companiei 3M, atat in ceea ce priveste designul, dar si in privinta specificatiilor tehnice, iar in anul 1980 este introdus la nivel national.

La doar doi ani de la lansarea sa pe piata, post-it-ul a devenit o necesitate, in toate birourile companiilor. Pe masura ce produsul se dezvolta, incepe sa fie folosit si in scoli, laboratoare, librarii si acasa. Intre timp, atat Fry, cat si Spencer Silver devin adevarati “eroi” ai inovatiei, primind multe premii pentru cercetare, din partea companiei 3M (si nu numai), ajungand sa fie recunoscuti la nivelul intregii comunitati de ingineri.

La ce se foloseste un post-it?

Multi oameni folosesc, astazi, un astfel de produs de papetarie, pentru a nota pe hartie ceva ce nu trebuie uitat – liste de cumparaturi, persoane de contactat, numere de telefon, idei importante, liste de cheltuieli, capitolele dintr-o carte, mesaje catre membri familiei etc. Semnele de hartie pot fi lipite in diferite zone ale casei sau ale biroului – pe perete, pe frigider, pe suporturi specializate, in caiete sau carti, pentru notarea punctelor cheie de retinut.

Popularitatea post-it-urilor

In prezent, post-it-urile se gasesc in opt formate diferite si in 62 de culori, care mai de care mai atragatoare, mai vesele (galbene, roz, verzi, portocalii etc.), fiind folosite chiar si de catre artisti pentru a crea design-uri extrem de inventive. Un artist canadian, Immony Men, in 2011, a realizat o “fresca” din 10 000 de post-it-uri, pe care a expus-o la Vancouver, in cadrul expozitiei “Taking Care of Business”.

Ideea a fost sustinuta si de cei de la Ubisoft, care, in acelasi an, au propus, in Franta, un concurs cu personaje din jocurile video si din desene animate, executate pe post-it-uri. Exista si software-uri specializate, pentru computerul personal, care te ajuta sa notezi lucrurile pe care trebuie sa ti le amintesti, sub forma unui mic patrat de culoare galbena (un post-it electronic), care ramane pe monitorul calculatorului atat timp cat acesta este in functiune.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version