Premiile Ig Nobel 2019 (Ig Nobel Prize) au fost acordate la data de 12 septembrie, înaintea Premiilor Nobel care se anunţă începând cu această săptămână, până la data de 14 octombrie, când se va face public şi numele laureatului Premiului pentru Ştiinţe Economice al Băncii Centrale Suedeze (The Sveriges Riksbank Prize în Economic Sciences), ultimul din serie, în onoarea lui Alfred Nobel.
Denumirea “Ig Nobel Prize” (Premiul Ig Nobel) se bazează pe un joc de cuvinte în limba engleză, mai exact, pe asemănarea fonetică între “Nobel” şi “Ignobel”, cel de-al doilea termen însemnând “nedemn, dezonorant, fără distincţie”.
Ceremonia Premiilor Ignobel, din data de 12 septembrie 2019, a avut loc la Sanders Theatre, din cadrul Universităţii Harvard, Cambridge Massachusetts, SUA. Este organizată de revista “Annals of Improbable Research”, în fiecare an, începând cu 1991. Premiile sunt acordate pentru cele mai ciudate, mai neobişnuite, derizorii sau hilare descoperiri “care mai întâi amuză, apoi îndeamnă la reflecţie”.
Laureaţii Ig Nobel sunt aleşi numai din rândul celor care acceptă să apară într-o astfel de ceremonie. Din 1991, până în prezent, doar Compania Volkswagen a refuzat, în 2016, când i s-a acordat Ig Nobelul pentru chimie, pentru un procedeu de rezolvare a emisiilor poluante ale automobilelor, procedeu care a funcţionat doar în timpul testelor.
Această ceremonie reprezintă un fel de a atrage atenţia, cu accente ironice şi satirice, asupra felului în care se face uneori cercetare ştiinţifică. Este, in acelasi timp, şi o modalitate de a transmite ideea că sunt situaţii în care şi cele mai absurde cercetări pot aduce cunoştinţe utile. Iată “palmaresul” Ig Nobel 2019:
Premiul Ig Nobel 2019 pentru Medicină
Premiul Ig Nobel 2019 pentru Medicină a fost acordat anul acesta unui cercetător italian, Silvano Gallus, şeful unui laborator de epidemiologie, şi echipei sale, pentru eforturile de a demonstra că un consum regulat de pizza previne riscul de a face cancer sau diverse boli cardiovasculare.
Într-un studiu publicat în “Internaţional Journal of Cancer”, această echipă susţine, pe baza unor studii de caz, că italienii care consumă cel puţin o dată pe săptămână pizza sau cei care care urmează o dietă mediteraneană nu fac cancer digestiv.
Un al doilea studiu publicat de această echipă de medici italieni, în “European Journal of Clinical Nutrition”, insistă asupra faptului că un consum de cel puţin două pizza pe săptămână elimină riscul de infarct miocardic, de cancer mamar, cancer ovarian şi de prostată. Una dintre explicaţii ar fi, spun aceştia, ingredientele folosite pentru acest preparat – pizza – sau alimentele care intră, de obicei, în dieta mediteraneană – uleiul de măsline, peştele, legumele şi fructele.
Laureaţii Ig Nobel pentru Medicină 2019 au uitat să precizeze, spun organizatorii cu ironie, că pizza trebuie să fie preparată neapărat în Italia, ca să fie şi o pledoarie pentru turismul în această ţară.
Premiile Ig Nobel 2019 – Educaţie medicală
Două profesoare din SUA, din învăţământul universitar medical, au primit Ig Nobelul pentru folosirea unui procedeu din dresajul câinilor, pentru antrenamentul studenţilor în efectuarea unor operaţii ortopedice.
Mai exact, este vorba de utilizarea clicker-ului, un accesoriu care scoate un sunet, asociat cu o recompensă, care grăbeşte cu până la 50% dresajul canin, al delfinilor, papagalilor etc., şi care pare a fi avut rezultate şi în antrenamentul studenţilor pentru operaţii.
Premiile Ig Nobel 2019 – Anatomie
Nu există un Premiu Nobel pentru Anatomie, dar acesta figurează printre Premiile Ig Nobel. A fost acordat anul acesta unor medici francezi, din “Grupul de cercetare în fertilitatea umană”, din cadrul Universităţii Toulouse. Aceştia au măsurat temperatura scrotală a unor voluntari din cadrul experimentului, cu vârste cuprinse între 20 şi 52 de ani, în poziţii diferite ale corpului, cu şi fără haine.
Un alt grup de voluntari a fost format din şoferi de autobuz şi factori poştali, adică persoane a căror activitate presupune fie perioade îndelungate de stat pe scaun, fie de mers pe jos şi stat în picioare.
Rezultatele obţinute au fost publicate în revista “Human reproduction” şi arată temperaturi mai ridicate (faţă de cele normale, de 33-34 grade Celsius) în scrotul stâng, în cazul bărbaţilor îmbrăcaţi şi al celor care stau pe scaun, aspect care ar influenţa negativ spermatogeneza.
Premiile Ig Nobel – Gândaci vii contra gândaci morţi
Aceasta este “descoperirea” care a primit Ig Nobelul pentru Biologie şi care aparţine unei echipe internaţionale de “cercetători” din Singapore, China, Australia, Statele Unite, Bulgaria, Polonia. Aceştia au ajuns la o descoperire “epocală” – gândacii vii magnetizaţi reacţionează diferit faţă de… gândacii magnetizaţi morţi.
Premiul Ig Nobel pentru Pace
Oricât de ciudate sunt “cercetările” celor spre care se îndreaptă în fiecare an Premiile Ig Nobel, cel pentru Pace, din anul 2019, pare a întrece orice aşteptare. Acesta a fost acordat unor cercetători americani, al căror studiu a fost publicat într-o revistă de specialitate (“Jurnalul britanic de dermatologie”). Studiul insistă pe “plăcerea” de a zgâria o leziune a pielii, “satisfacţia” fiind mai mare, spun respectivii “cercetători”, când este vorba de o zgârietură pe gleznă sau pe spate.
Premiul Ig Nobel pentru Chimie
Premiul Ig Nobel pentru Chimie, în 2019, aparţine unei echipe de cercetători japonezi, de la Universitatea Meikai, Urayasu. Aceştia s-au ocupat cu măsurarea cantităţii de salivă produsă zilnic de un copil în vârstă de 5 ani, stabilind o valoare medie de 500 ml.
Premiile Ignobel 2019 – Fizica şi excrementele de wombat
Premiul Ig Nobel pentru Fizică a revenit unei echipe “complexe”, multinaţionale (cercetători din Statele Unite, Regatul Unit,Taiwan, Australia, Noua Zeelandă, Suedia). Acestia au muncit din greu pentru a studia şi a explica forma geometrică ciudată (un pătrat înscris într-un cerc) a excrementelor de wombat (o specie de marsupial care trăieşte în Australia şi Tasmania).
Premiile Ig Nobel 2019 – Ştiinţe Economice
Acest premiu a mers către o echipă formată din specialişti turci şi olandezi, care s-au ocupat de transmiterea a trei tipuri de bacterii, prin intermediul bancnotelor din diferite ţări. Este vorba de bacteriile Staphylococcus aureus, Escherichia coli şi Enterococcus rezistent la vancomicină, un antibiotic pentru tratarea infecţiilor bacteriene.
Studiul lor, publicat în revista “Antimicrobial Resistance & Infection Control”, a arătat că cea mai mare rată de supravieţuire a bacteriilor a fost în cazul bancnotelor româneşti, bacteriile supravieţuind de la trei până la şase ore, după ce au fost expuse unui proces de uscare. Leul românesc a fost, de asemenea, singura bancnotă cu enterococi rezistenți la vancomicină, după o zi de uscare. Pe locul al doilea s-ar situa dolarul american.
Trebuie menţionat şi faptul că fiecare dintre laureaţii Premiilor Ig Nobel are la dispoziţie un minut pentru a-şi prezenta “realizările” şi primeşte, cu această ocazie, un cec în dolari din Zimbabwe (cea mai slabă monedă emisă în lume), reprezentând o sumă derizorie, aşa cum sunt şi cercetările.
În timpul ceremoniei, când atmosfera este întreţinută cu glume, muzică, scheciuri, dacă vreun laureat depăşeşte timpul acordat, de un minut, pe scenă apare Miss Winnie Poo, o fetiţă în vârstă de opt ani, care repetă, până premiantul înţelege: “Opriţi-vă, vă rog! Mă plictisesc!”.