Costel şi Ion sunt vecini, prieteni şi adevăraţi experţi ai producţiei (şi consumului!) de ţuică. Fiecare are un cazan de dimensiuni egale, însă Costel se laudă cu reţeta sa străveche de ţuică de prune, în timp ce Ion preferă licoarea obţinută din cereale macinate. Anul acesta, producţia lor este o mândrie, ambii având în magazia pe care o împart câte un butoi cu aceeaşi cantitate de ţuică.
Într-o zi cei doi vecini merg la o mică degustare de ţuică: după câteva păhărele din ţuica lui Costel şi câteva din cea a lui Ion, spiritele se înfierbântă: care dintre cele două reţete este mai bună? Costel vine cu o idee inovativă: ce ar fi să combine? Ia un pahar de ţuică de prune şi-l toarnă în butoiul cu ţuică de cereale. Apoi, inspirat, ia un pahar din butoiul în care le-a combinat şi-l toarnă în celălalt, cu ţuică de prune.
Întrebarea (la care Costel şi Ion nu s-au mai gândit) este: există mai multă ţuică de prune în butoiul cu ţuică de cereale decât există ţuică de cereale în butoiul cu ţuică de prune? Sau sunt în cantităţi egale?
In principiu ar trebuii sa fie mai multa, dar diferenta ar fi infima.
Tuica de prune este un pleonasm,iar tuica de cereale nu exista.Tuica este rachiu din prune.Deci,rachiului din prune i se spune tuica.
Cantitatile din cele doua butoaie sunt egale!!!
nu există mai multă ţuică de prune în butoiul cu ţuică de cereale.
Sansele de a fi mai multa tuica de prune in butoiul cu cereale este destul de mica. Considerand ca un butoi contine 100 de pahare:
C1-butoi tuica de prune (100a)
C2-butoi tuica de cereale (100b)
Ar insemna automat:
C1-1p => 99 a
C2+1p => `100b + 1a
a=1 pahar de tuica de prune
b= 1 pahar tuica de cereale
( adica: 1a=1b=1pahar)
Sansele de a lua din C2 intregul pahar turnat inainte sunt aproape 0. Daca se considera ca odata luat un pahar din tuica din C2 se ia 1/2 din paharul turnat si 1/2 din cantitatea de tuica de cereale, s-ar ajunge la
C2-(0.5a+0.5b) => 99,5b+0,5a
C1+(0,5a+0,5b) => 99,5a+0,5b
Concluzie: cantitatile de tuica din fiecare butoi ar fi egale
Daca se considera cantitatea de tuica de prune luata din C2 mai mica (sa spunem 0,25a) , atunci ar insemna ca (scuzati cacofonia) cantitatea de tuica de cereale din C1 este mai mare (0.75). La fel si invers. Daca ar fi luata mai multa tuica de prune din C2 ( ex. 0,75a), atunci cantitatea de tuica de cereale din C1 scade (0.25b).
Cam asa ar veni dupa logica mea… Deci depinde de cantitatea de tuica de fiecare fel luata din al doilea butoi.
Nu sunt egale. Deja tuica de cereale este combinata cu tuica de prune cand acesta combina tuica de prune. Deci automat tuica de prune primeste mai putin din tuica de cereale.