Quadrantidele (Cvadrantidele) este numele primei ploi de meteori din 2022, una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase de peste an. Fenomenul este vizibil între 1 şi 5 ianuarie, cu un maximum (de 100 -140 de meteori pe oră) în seara zilei de 3 ianuarie, în jurul orei 23:00. La fel de intens mai este spectacolul Geminidelor, din decembrie.

Ce sunt Quadrantidele?

Quadrantidele, Sursa Universe Today
Quadrantidele, Sursa Universe Today

Quadrantidele sunt o ploaie de meteori sau, cum se spune în limbajul comun, o ploaie de stele căzătoare, care îşi au radiantul în Constelaţia Bootes (Boarul sau “Văcarul”), o constelaţie vizibilă în emisfera nordică (boreală), aflată lângă Ursa Mare (Carul Mare), nu departe de cea mai strălucitoare stea din Constelaţia Bootes – Arcturus. Numele lor vine de la Constelaţia Cvadrantul (în latină: Quadrans Muralis), care astăzi nu mai figurează în cataloagele astronomice, pentru că nu mai există.

“Radiantul” unei ploi de meteori este un termen specializat pentru domeniul astronomiei şi se referă la punctul de pe bolta cerească de unde par să provină “stelele căzătoare” – un efect optic generat, pe de o parte, de faptul că acestea se deplasează pe rute paralele între ele şi, pe de altă parte, de mişcarea Pământului, care, pe traiectoria sa, întâlneşte roiul de meteori.

Meteorii sunt resturi de materie, care rezultă în urma coliziunii dintre asteroizi (corpuri cereşti mai mici decât planetele) sau din dezintegrarea cometelor şi care, în contact cu atmosfera terestră, se aprind, lăsând pe cer dâre luminoase.

Meteorii străbat atmosfera cu o viteză cuprinsă între 15 şi 65 kilometri pe oră, iar când se aprind ating o temperatură de circa 10 000 grade Celsius. Uneori, metorii explodează şi atunci lumina puternică pe care o putem observa de pe Pământ se numeşte “bolid”.

Originea meteorilor numiţi Quadrantidele, spun astronomii, este asteroidul 2003 EH1, provenit din cometa C/1490Y1, cometă descoperită în urmă cu peste 500 de ani, de către astronomii chinezi, japonezi şi coreeni.

Dacă cerul este senin, Quadrantidele se pot observa cu ochiul liber. Este de preferat, de asemenea, ca locul de observaţie să nu fie perturbat de luminile oraşului.

Alte fenomene astronomice în anul 2022, după spectacolul oferit de ploaia de meteori “Quadrantidele”

Intre Pamant si Cer
Intre Pamant si Cer

În afară de ploile de meteori care vor debuta cu Quadrantidele, în anul 2022 vor avea loc şi alte fenomene astronomice remarcabile. Potrivit Observatorului Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan”, din Bârlad, , anul acesta, la nivel global, se vor produce două eclipse parţiale de Soare (30 aprilie şi 25 octombrie) şi două eclipse totale de Lună (16 mai şi 8 noiembrie), vizibile din România fiind numai eclipsa de Lună din 16 mai şi cea de Soare, din 25 octombrie.

Deosebit de interesantă va fi şi ocultaţia dintre Lună şi planeta Marte, din decembrie 2022, când Marte va ajunge foarte aproape de Terra, la 80 de milioane de kilometri. “Ocultaţia”, în astronomie, înseamnă “dispariţia” temporară (si aparentă) a unui corp ceresc, pentru că între acesta şi observator se interpune un alt corp ceresc.

De asemenea, în martie 2022, vor putea fi observate pe cer, cu uşurinţă, pentru că vor fi foarte strălucitoare (dimineaţa, spre răsărit), Mercur, Marte, Venus și Saturn. Începând cu luna iulie, până la sfârşitul anului, Saturn, Jupiter şi Marte vor fi foarte strălucitoare toată noaptea.

Cine ratează spectacolul pe care îl oferă Quadrantidele, în seara de 3 ianuarie, va putea să asiste la un fenomen similar între 20 şi 22 aprilie, când va avea loc ploaia de meteori numită Lyride, între 6 şi 7 mai, când vor putea fi văzute Eta Aquaridele, între 28 şi 29 iulie, Delta Aquaridele, între 12 şi 13 august, Perseidele, între 21 şi 22 octombrie, Orionidele, între 17 şi 18 noiembrie, Leonidele, iar între 13 şi 14 decembrie, Geminidele.

De la Quadrantidele din ianuarie, la o perspectivă astrologică despre anul 2022

O perspectivă astrologică despre anul 2022
O perspectivă astrologică despre anul 2022

După mii de ani de la fondarea astronomiei şi a astrologiei (astrologia, în sens etimologic, însemnând “ştiinţa aştrilor”, confundându-se, multă vreme, cu astronomia), pentru a răspunde curiozităţii oamenilor, pornind de la aceleaşi repere – aştrii – dorinţa de cunoaştere, mai ales când este vorba de înţelesuri mai subtile sau care vizează viitorul, este la fel de vie.

Astrologii ne spun că există în noi înşine şi deasupra noastră infinite potenţialităţi, pe care trebuie să le intuim, să le descoperim, mai ales acum, la început de an, când timpul se încarcă în mod deosebit cu semnificaţii simbolice.

Celebrul astronom şi astrofizician Carl Sagan, fondator al programului de căutare a inteligenței în Univers (SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence), spunea că “Oamenii sunt praf de stele” şi, până la urmă, este o evidenţă că astrologia s-a născut din constatarea că există o legătură de tip cauză-efect, de netăgăduit, între fenomenele terestre şi poziţia aştrilor, numai că astrologia nu poate veni, precum astronomia, cu argumente de ordin raţional, ci mizează pe intuiţie şi pe ceea ce are mai profund fiinţa noastră spirituală.

Citește și:  Ce stim despre constelatia Lacerta?

Astrologii susţin că, spre deosebire de anii 2020 şi 2021, anul 2022 se situează sub auspicii mult mai bune, mai luminoase şi mai pline de speranţă. Stelele spun că, la nivel individual şi colectiv, vor exista schimbări semnificative, pe care anii anteriori le-au pregătit, pentru a le da acum un sens, pentru a găsi stabilitate într-o lume nouă.

Să fim în armonie cu noi înşine

Anul 2022
Anul 2022

Luna ianuarie 2022, mai ales în prima parte, va fi sau ar trebui să fie una a clarificărilor, a abandonării vechilor obiceiuri şi concentrării pe câteva “rezoluţii” care să ne facă să “creştem” în următorii trei ani.

Anul 2022 vine, potrivit previziunilor astrologice, cu o mare şansă pentru reînnoire, cu un impuls de a crea şi iniţia proiecte noi, dar doar dacă acestea au legătură, cu adevărat, cu dorinţele noastre profunde, dacă sunt în armonie cu noi înşine.

Primele cinci luni ale anului vor fi, într-un fel, marcate mai mult din punct de vedere emoţional, de aceea trebuie să fim atenţi să nu pierdem “firul” realităţii, pentru că, deşi acest fapt avantajează latura spirituală, este şi un indice pentru derive, miraje, manipulări, confuzii și pierderi de repere.

Anul 2022, sub semnul simbolic al cifrei 6

Semnificatii simbolice ale cifrei 6
Semnificatii simbolice ale cifrei 6

Anul 2022 (2+0+2+2 = 6), din punct de vedere numerologic, stă sub semnul simbolic al lui 6, o cifră pară, care conţine deopotrivă aspecte identice şi contrare. Într-un sens general, cifra 6 semnifică uniunea, familia, echilibrul, frumuseţea şi iubirea. La nivel ezoteric, face referire la întâlnirea a două lumi, macrocosmosul şi microcosmosul, sugerând un punct decisiv de corespondență.

Şase este semnul armoniei cu Universul, o conștientizare intimă a stării noastre, care duce la liniște și înțelepciune. În toate împrejurările, 6 aduce calmul şi evitarea conflictelor.

Psihanalistul Rene Allendy, într-o lucrare intitulată “Simbolismul numerelor”, pubicată în 1948, spunea că: “Numărul 6 reuneşte două complexe de activităţi ternare (3+3), acesta poate duce la bine, dar şi la rău, la armonie, dar şi la revoltă. Şase este numărul darurilor reciproce şi al antagonismelor, al destinului mistic.

Este desăvârşirea potenţială, aspect pe care-l exprimă simbolul grafic format din şase triunghiuri echilaterale înscrise într-un cerc; fiecare latură a câte unui triunghi este egală cu raza cercului. Această perfecţiune virtuală poate însă eşua, iar riscul acesta face din numărul şase numărul probei prin care se deosebesc binele şi răul”.

“Creştere” si ascensiune

Quadrantidele, ploaia de meteori
Quadrantidele, ploaia de meteori

În psihologia analitică aplicată basmelor, şase este întruchiparea omului fizic, lipsit de elementul său salvator, lipsit de acea lumină dinăuntrul său, care i-ar îngădui să intre în legătură cu divinul. În mitologia chineză, şase este numărul Cerului, iar carul tras de şase dragoni simbolizează Cerul în acţiune. La hinduşi, este semnul “creşterii”, al ascensiunii. În antichitatea greco-latină, cifra şase era consacrată zeiţei Venera – Afrodita, zeiţa frumuseţii şi a iubirii.

Steaua cu şase colţuri, obţinută prin suprapunerea a două triunghiuri, exprimă, de asemenea, îmbinarea a două contrarii – un principiu şi imaginea lui răsturnată, răsfrântă în apă. În religia creştină, triunghiul cu vârful în sus a fost interpretat ca exprimând natura dumnezeiască a lui Hristos, iar cel cu vârful în jos, natura lui omenească, steaua fiind contopirea acestor două naturi.

Astrele predispun, dar omul dispune!

Astrologii obişnuiesc să spună că “Astrele predispun, dar omul dispune!”, iar numerologia, “sora astrologiei”, stabileşte şi ea predispoziţii, potenţialităţi, pornind de la ideea ordinii desăvârşite a Universului.

Până la urmă, însă, dincolo de predicţii, este o evidenţă că îi revine omului, prins între material şi inefabil, între raţiune şi emoţie, intre Pământ si Cer, să caute permanent un sens al faptelor sale şi al vieţii, să facă alegerile potrivite, să se îngrijească de sănătatea fizică, de suflet, de minte, să fie puternic şi strălucitor, precum stelele în eterna şi fascinanta lor mişcare. Poate că, dacă vom întâmpina anul 2022 cu o astfel de hotărâre, ne va fi mai bine fiecăruia în parte şi tuturor.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.