• Razboiul Rece a durat intre anii 1947 si 1991, fiind cunoscut ca razboiul ce a urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acesta insa a avut la baza multe dispute de natura ideologica, politica, demarandu-se mai mult in jurul unor tensiuni, durand pana in anul 1989, deci pana in momentul in care a tinut regimul comunist in Europa.

Cold War1

 • Razboiul Rece a pornit mai mult din cauza faptului ca statele nu se intelegeau asupra regimelor de conducere, formandu-se astfel doua grupari, doua orientari politice, opuse din toate punctele de vedere. Pe de o parte era asa numitul „Bloc rasaritean sau oriental”, care avea ca si sustinatori URSS – ul si aliatii acestuia. Pe de alta parte era asa numitul „Bloc Capitalist sau apusean, occidental” acesta fiind sustinut de catre Statele Unite ale Americii si de catre aliatii sai care aderasera la NATO.
 • Totusi conflictele se duceau pe mai multe planuri in cadrul Razboiului Rece avand in vedere ca pe plan economic erau prezente disputele intre comunism si capitalism, acestia fiind diferite in ceea ce priveste conceptele, dar si forma. Pe de alta parte era conflictul militar – politic, care de asemenea avea la randul sau disputa dintre Pactul de la Varsovia si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. De asemenea, in contextul politic si ideologic s-a nascut si disputa intre „lumea libera, deschisa si lumea inchisa”, acestea fiind guvernate de capitalism, respectiv comunism.
 • Razboiul Rece a purtat aceasta denumire deoarece nu s-a pornit nici o lupta propriu-zisa, cu conflicte directe militare, chiar daca totul era pe cale sa izbucneasca in orice clipa, riscand sa se porneasca astfel ceea ce se numeste Razboi Cald sau chiar Razboi Fierbinte.
 • Totusi specialistii au cazut de parere ca Razboiul Rece nu avea cum sa derive intr-un razboi propriu-zis cu lupte, deoarece atat America cat si Rusia aveau la acea vreme arme nucleare, reusind astfel sa se blocheze una pe cealalta. O confruntare directa ar fi insemnat grave distrugeri, si desigur un adevarat dezastru la nivel planetar.
 • Razboiul Rece s-a mai numit asa si pentru ca de fapt el a avut loc intre cei care in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial au fost aliati. Acestia militau practic pentru eliberarea omului din cadrul oricaror tipuri de constrangeri si dominatii, insa aveau forme si modalitati diferite in cele din urma.
 • Se poate spune ca Razboiul Rece a fost de fapt un razboi in care principalele arme au fost manevrele diplomatice, spionajul, inarmarea peste limita, coalitiile militare, concurenta in cadrul evenimentelor de natura sportiva, propaganda, rivalitatea in ceea ce priveste avansarea tehnologica, asasinatul, presiunile de natura diplomatica, economica cat si militara, ajutorul de natura selectiva.
 • Se spune ca Razboiul Rece a fost la un pas de a deveni Cald in momentul in care in anul 1962, sovieticii au pus rachete care aveau o raza mijlocie de actiune, in Cuba, care a devenii ulterior comunista. Insa situatia s-a reglementat dupa ce presedintele american, Kennedy a intervenit, reglementand astfel relatiile cu sovieticii. Totusi in Cuba s-a adoptat sau mai bine spus  s-a impus regimul de natura comunista al lui Fidel Castro.
 • In anul 1963 s-a decis ca pentru situatii extreme, de urgenta, sa se foloseasca intre Kremlin si Casa Alba, telefonul rosu, numit astfel, pentru probleme importante, care era de fapt un telex.
Citește și:  Războiul Civil American – Marea tragedie americană

Cold War11

 • Cele mai agitate momente ale Razboiului Rece au fost considerate a fi urmatoarele, pe care le vom clasa in ordine invers cronologica: in anul 1983 – Exercitiul Militar Able Archer – NATO si Doborarea Cursei KAL 007, intre anii 1979 si 1989 razboiul dintre sovietici si afgani, in anul 1973 – razboiul de la Iom Kippur, intre anii 1959 si 1975 vestitul Razboi din Vietnam, in anul 1962 respectiv 1961 doua mari crize, anume criza Suezului, respectiv cea a Berlinului, tot in anul 1961 a avut loc criza Rachetelor din Cuba, intre anii 1950 si 1953, s-a dus Razboiul din Coreea, iar intre anii 1948 si 1949 a avut loc blocada Berlinului.
 • Razboiul Rece insa s-a finalizat dupa ce s-au prabusit si regimurile comuniste, astfel incat lumea a ramas sub dominatia unei singure puteri – cea a Statelor Unite ale Americii.
 • Chiar daca la inceput am precizat perioada de 1947 si 1991, ca si perioada a Razboiului Rece se pare ca exista foarte multe dispute asupra acesteia, mai ales pentru ca unii istorici sustin ca tensiunile au pornit mai tarziu intre cele doua superputeri, altele sustin ca au pornit mai devreme si asa mai departe. Totul este discutabil mai ales pentru ca nu exista fapte palpabile care sa arate exact incipitul problemelor, avand in vedere si ca razboiul a fost mai mult ascuns.
 • Cu toate ca pagubele acestui razboi nu au fost atat de mari ca cele ale razboaielor precedente, Razboiul Rece a fost destul de usturator si tensionat, iar cei implicati l-au simtit din plin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.