Arta in arhitectura pare a fi un subiect paradoxal, avand in vedere ca insasi arhitectura este o arta. Artele vizuale contemporane, printre care si arhitectura, au trecut de-a lungul timpului prin numeroase schimbari dupa cum insusi criticii de arta afirma.
Pe langa faptul ca arhitectura reprezinta un mijloc de exprimare artistica, este si o adevarata stiinta deoarece orice opera care apartine acestui domeniu este puternic influentata de reguli si tehnici stricte. Arhitectura trebuie sa multumeasca din punct de vedere estetic insa, mai presus decat atat, aceasta este influentata de domeniul social, economic si politic.
Cat de importanta este arhitectura din punct de vedere social si artistic? Aceasta intrebare poate genera o multitudine de raspunsuri. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat sa isi construiasca adaposturi care sa ii multumeasca nu din punctul de vedere al esteticii, nicidecum, ci sa le ofere protectie. Treptat au fost adaugate elementele estetice, arhitectura devenind in acest fel un veritabil mijloc de exprimare artistica, de transmitere a unor trairi si a unor sentimente. Arhitectura, ca forma de manifestare artistica imprimata constructiilor, cladirilor, a reprezentat de-a lungul timpului unul dintre factorii care au ajutat la descoperirea si caracterizarea civilizatiilor antice.
Arhitectura poate avea, asadar, mai multe acceptiuni. Pe langa faptul ca presupune atat realizarea planului si a designului, cat si consturirea unei cladiri in sine si face referire la un veritabil mijloc de exprimare artistica prin care arhitectul imprima constructiei propria viziune artistica, arhitectura presupune si existenta stilurilor specifice anumitor perioade istorice, insa termenul a fost adoptat de catre mai multe domenii, chiar si de catre cel tehnic.
Pentru arhitectura, partea stiintifica este mult mai importanta decat cea estetica deoarece, atunci cand vorbim despre o cladire, chiar si ca simplii cetateni, nu ne gandim la cat de frumoasa este ci la cat de rezistenta este. Munca arhitectilor nu este deloc una usoara, chiar daca domeniul constructiilor a evoluat considerabil in ultimii ani. Arhitectura presupune, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, realizarea planului, o etapa cruciala pentru ca viitoarea cladire sa fie realizata corespunzator. Teoriile fizice, matematice si chimice sunt puse in practica pentru ca unghiurile sa fie corecte, dar si pentru ca materialele sa fie cele mai potrivite. Mai mult decat atat, arhitectura are si o latura pragmatica, influentata de economie, de costurile alocate construirii unor cladiri, programul de lucru si nu in ultimul rand de administrarea viitoarei constructii.
Care sunt cele trei principii care stau la baza arhitecturii? Conform arhitectului roman Vitruvius, cele trei principii de la baza arhitecturii sunt: durabilitatea – cladirea construita trebuie sa fie robusta si sa se mentina in bune conditii pentru mult timp si sa reziste cat mai mult timp posibil in fata unor calamitati ale naturii. Un alt principiu care sta la baza arhitecturii este utilitatea cladirilor – acestea trebuie sa fie folositoare si sa ofere protectie persoanelor care locuiesc in cladirea respectiva. Cel de al treilea principiu este cel estetic, fiind in acest fel mai putin important fata de cele anterioare; cladirile trebuie sa atraga privirile oamenilor si sa le incante. Din punctul de vedere al arhitectului anterior mentionat, oricare architect trebuie sa reuseasca sa respecte toate cele trei conditii.
Cu toate acestea exista si arhitecti care considera ca principiul estetic este cel mai important in special din punctul de vedere al proportiilor, dar si al ornamentelor.
Arta in arhitectura
Dupa cum am mentionat si anterior, arta joaca un rol desoebit de importat pentru arhitectura. Atat in ceea ce priveste conceptul antic de arhitectura, cat si in ceea ce priveste conceptul modern, din punct de vedere estetic, arta in arhitectura se manifesta prin faptul ca elementele componente ale unei cladiri, chiar si cele ornamentale, trebuie sa formeze un intreg, decoratiunile superficiale nefiind tocmai atat de apreciate. In aceasta categorie intra fara indoiala sculptura arhitecturala. Sculptura este considerata una dintre cele mai vechi arte, facand parte cu precadere din arhitectura. Inca din cele mai vechi timpuri, templele, castelele si bisericile erau caracterizate printr-o arhitectura deosebita tocmai datorita acestor sculpturi.
Incepand cu secolul al XIX-lea insa, arhitectura sufera modificari drastice in ceea ce priveste principiul estetic. Principiile lui Vitruvius pe care le-am amintit anterior sunt inlocuite de un singur principiu “functionalitate”. Cladirile construite in acest fel trebuie sa fie utile si placute atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere cultural, social si psihologic. Arhitectura evolueaza in acest fel la un alt nivel artistic care depaseste aspectul functional, aspect pe care il are in comun si cu alte stiinte.
Asadar, din punct de vedere artistic, se poate spune ca arhitectura a evoluat concomitent cu societatea si cultura fiind in continuare o forma de expresie a civilizatiei, dupa cum insusi Balzac a afirmat.