Home Cultură generală Românul Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2014

Românul Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2014

0
Stefan W. Hell

În 2014, miercuri 8 octombrie, au fost anunţaţi laureaţii premiului Nobel pentru chimie; este vorba de o echipă de trei cercetători din care fac parte românul Stefan W. Hell şi doi americani, Eric Betzig si William E. Moerner. Astfel, Hell devine al cincilea căştigător de origine română al acestui prestigios premiu.

Stefan W. Hell1

Premiile Nobel sunt acordate din anul 1901, în domeniile fizică, chimie, medicină, literatură, economie şi pace. Au fost inaugurate conform dorinţei omului de ştiinţă Alfred Nobel (cel care a inventat dinamita). Acesta a precizat în testament că o parte a averii sale va fi folosită în scopul înfiinţării unei organizaţii ce va acorda anual premii celor ce aduc servicii umanităţii.

Premiul Nobel pentru chimie este acordat de către Academia Regală de Ştiinţă Suedeză şi constă, ca şi celelalte, dintr-o medalie, diplomă şi bani (anul acesta, o sumă de 880 000 euro).

În 2014, luni, 6 octombrie a fost acordat premiul pentru medicină cercetătorilor John O Keffe, May Britt Moser şi Edvard I, ce au descoperit „GPS”-ul intern al creierului uman. Marţi, 7 octombrie, a fost acordat premiul pentru fizică cercetătorilor Hiroshi Amano, Isamu Akasaki şi Shuji Nakamura, ce au inventat diode electroluminiscente albastre.

Miercuri, 8 octombrie, a fost acordat premiul pentru chimie, iar joi, 9 octombrie va fi anunţat câştigătorul pentru literatură. Nominalizat pentru acesta din urmă este şi românul Mircea Cărtărescu. Premiul pentru pace urmează a fi acordat vineri, 10 octombrie, iar cel pentru economie luni, 13 octombrie.

Stefan W. Hell este al cincilea laureat de origine română al Nobelului. De-a lungul timpului, prestigiosul premiu a fost decernat savantului George Emil Palade pentru medicină în 1974; acesta a adus inovaţii în biologia celulară. Medicul Ioan Moraru câştigă premiul pentru pace în 1985, fiind un militant pentru pace, co-preşedinte a organizaţiei Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear. Al treilea câştigător de origine română primeşte premiul pentru pace în 1986: este vorba de umanistul şi activistul pentru drepturile omului Elie Wiesel. În 2009, scriitoarea de origine română Herta Muller primeşte Nobelul pentru literatură (la a treia sa nominalizare).

Stefan W. Hell – laureatul Nobelului pentru chimie în 2014

Stefan W. Hell laureat cu premiul Nobel sursa: bunadimineata.ro/cluj/stefan-w-hell-laureat-nobel-pentru-chimie-numit-doctor-honoris-causa-al-ubb-cluj/

Românul Stefan W. Hell, alături de Eric Betzig şi William E. Moerner, au fost premiaţi de către Academia Regală de Ştiinţe Suedeză pentru contribuţiile importante ale acestora în avansul metodelor de observare precisă a proceselor moleculare din interiorul celulelor organismului. Hell este cel care a adus importante inovaţii în microscopie. Aceste inovaţii au permis o rezoluţie cu mult mai bună în obţinerea imaginilor din interiorul celulei vii.

Stefan W. Hell, născut în Arad, a studiat la un liceu din Timişoara (acelaşi unde a studiat şi Herta Muller). La vârsta de 16 ani, se mută împreună cu familia în Germania, unde va studia fizică la Universitatea Heidelberg. De altfel, cercetătorul declară că este pasionat de ştiinţă încă din copilărie.

Savantul de origine română este directorul Institutului de chimie Max Planck, şef al secţiei de nanobiofotonică, profesor al Facultăţii de fizică la două universităţi germane (Heidelberg şi Gotingen). Face de asemenea parte din echipa Centrului German de Cercetare a Cancerului, fiind la conducerea secţiei de nanoscopie optică. Alături de multe alte distincţii şi premii prestigioase, omul de ştiinţă a devenit membru al Academei Române în 2012.

Stefan Hell este încă o dovadă a faptului că, pentru a inova, pentru a aduce contribuţii cu adevărat valoroase prin propria muncă, esenţialul este să-ţi urmezi pasiunea. Cercetătorul a declarat în repetate rânduri că îşi priveşte munca cu dragoste şi că aceasta este pentru el o împlinire, o şansă de a fi creativ, însă şi o distracţie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version