Ruinele cetăţii de la Mehadia se află în localitatea cu acelaşi nume, judeţul Caraş-Severin, la aproximativ 30 de kilometri de Orşova şi 80 de Caransebeş. Din păcate, nu se cunosc suficiente informaţii despre acestea, cele care sunt disponibile fiind bazate, în mare parte, pe diverse legende şi supoziţii.

Ruinele cetăţii de la Mehadia sunt amplasate într-un loc strategic – în sudul râului Bolvaşniţa şi estul râului Belareca, într-o luncă plină. Ele se află sub administraţia comunei Mehadia, însă se găsesc la circa trei kilometri de aceasta. Drumul până la ruine nu este chiar greu, ele aflându-se pe E 70. Cu toate acestea, indicatoarele lipsesc şi cei care ajung să vadă ruinele nu află informaţii noi despre acestea.

Se pare că cetatea de la Mehadia a fost descoperită în anul 1690, de către Aloisus Fernandius, conte al Marsigli. Mai mult, a încercat să refacă, cel puţin pe hârtie, planul acestei cetăţi feudale. Conform lui, cetatea se prezenta sub forma unei fortificaţii cu turnuri în colțurile-cheie, forma lor fiind rotundă. Ar fi existat o singură poartă de intrare, care asigură accesul prin estul ansamblului. Conturul ruinelor cetăţii de la Mehadia încă se poate observa. Astfel, cei care îl văd îşi pot da seama uşor că are formă de patrulater, laturile fiind marcate printr-un val a cărui înălţime ajunge şi la patru metri.

Citește și:  Casa Dr. Nicolae Alexandrescu din Galati : Obiective turistice Galaţi

ruinele-cetatii-de-la-mehadia.jpg

Se crede că această cetate a fost folosită în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara, când, aici, se dădeau lupte împotriva turcilor. Totodată, cetatea de la Mehadia a fost menţionată într-un act de danie al lui Carol Robert, în anul 1324, menţionând că a avut o expediţie la aceasta. Se crede că fortificaţia a fost distrusă în anul 1778, când se afla sub stăpânire otomană. Turcii nu au mai putut să menţină controlul, aşa că au decis să îi dea foc.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.