Brotăceii fac parte din categoria broaștelor de copac și aparțin ordinului Anura, clasei Amphibia. Majoritatea speciilor preferă habitatul terestru, au discuri adezive la degetele membrelor anterioare și posterioare, aspectul fiind lățit dar în același timp le oferă posibilitatea de a se cațără cu ușurință pe diferite suprafețe dar și în copaci.
Specii de brotăcei:
Brotăcelul european este răspândit în Europa și vestul Asiei. Are denumirea științifică de Hyla arborea și poate avea lungimea corpului de 3-5 cm. Este cea mai răspândită specie de brotăcei din Europa. Corpul său este verde intens sau galben pe partea dorsală și are capacitatea de a scoate sunete puternice (mai ales masculul este foarte gălăgios în perioada de împerechere, primăvara și vara).
Brotăcelul cu cioc de rață trăiește în Mexic, în Yucatan și nordul Americii Centrale. Are denumirea științifică de Triprion petasatus și poate avea lungimea corpului de 5,5-7,5 cm. Are botul lung, de forma unui cioc de rață, ochii mari și bulbucați, corpul în nuanțe de gri-închis cu pete întunecate.
Brotăcelul cubanez are denumirea științifică de Hyla septentrionalis și trăiește în Cuba și Haiti. Are corpul destul de dezvoltat, poate ajunge la lungimea de 10 cm. Are ochii mari bulbucați, iar sacii vocali sunt mici.
Brotăcelul cu ochii roșii este o specie comună în America Centrală și are denumirea științifică de Agalychnis callidryas. Se reproduce în lunile de vară, trăiește într-un habitat terestru și are lungimea corpului de 4-7 cm. Se remarcă prin corpul verde pe partea dorsală și ochii mari roșii, proeminenți. Este o specie arboricolă care prezintă pernuțe bine dezvoltate la degetele de la membrele anterioare și posterioare.
În Brazilia trăiește brotăcelul arborilor de banane care are denumirea științifică de Hyla nebulosa. Are corpul de culoare galbenă dar coloritul sau se poate schimba uneori în cafeniu. De asemenea, unele exemplare pot prezenta dungi transversale albastre.
Brotăcelul cu pungă are denumirea științifică de Gastrotheca plumbea și se remarcă prin coloritul închis, plumburiu. Este o specie din Eucuador.
Brotăcelul verde este o specie care se reproduce primăvara și trăiește într-un habitat predominant terestru în sud-estul SUA. Are denumirea științifică de Hyla cinerea și coloritul părții dorsale a corpului verde, dar își poate schimba nuanța în gri când e frig, sau în galben în perioada de imperechere, când își cheamă perechea. Are corpul mic, cu lungimea de aproximativ 3-6 cm.
Brotăcelul cu coarne are denumirea știinșifică de Gastrotheca cornuta și trăiește în regiunile din Ecuador. Are ochii mari proeminenți și deasupra lor două coarne bine evidențiate. Coloritul corpului este maroniu, iar degetele sunt prevăzute cu discuri adezive cu ajutorul cărora se cațără cu ușurința în copaci.
Brotăcelul cu botul roșu este răspândit în sudul Americii Centrale, în Caraibe și nordul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 2,5-4 cm și se reproduce în sezonul ploios. Denumirea sa științifică este Scinax ruber.
Brotăcelul Pseudacris crucifer trăiește în estul SUA și sud-estul Canadei. Are lungimea corpului de 2-3,5 cm și este o specie predominant terestră. Are coloritul corpului maroniu sau gri, ochii bulbucați și se cațără cu ușurință în copaci.
Brotăcelul uriaș este o specie din Noua Guinee și nord-estul Australiei. Denumirea sa științifică este Litoria infrafrenata. Are corpul destul de mare, cu lungimea de 10-14 cm. Se remarcă prin dunga albă subțire de pe buza superioară, ochii mari și bulbucați. Hrana sa este formată din insecte și alte nevertebrate mici.
Brotăcelul degete de corali are denumirea științifică de Hyla coerulea și trăiește în Australia. Este o specie care se mișcă încet, are lungimea corpului de cel mult 8 cm.
Brotăcelul lui White trăiește în sudul Noii Guinee, nordul și estul Australiei. Are denumirea științifică de Litoria caerulea și poate avea lungimea corpului de 5-10 cm. Este cunoscut și cu numele de broasca verde de copac și recunoscut după corpul grăsuț, coloritul verde mai ales pe partea ventrală, capul mare, degetele mari prevăzute cu discuri adezive și ochii proeminenți.
Pielea brotăcelului secretă o substanță care conține compuși antibacterieni și virali apreciați în medicină. De asemenea, substanța este utilizată și în tratamentul hipertensiunii arteriale.