Spectrul electromagnetic este gama tuturor frecventelor posibile ale radiatiilor electromagnetice. Atunci cand lumina alba straluceste printr-o prisma, aceasta este separata in toate culorile curcubeului – acesta este spectrul vizibil. Prin urmare, lumina alba este un amestec al tuturor culorilor. Negrul nu este o culoare, ci este ceea ce obtinem atunci cand toata lumina este indepartata. Unii fizicieni sustin ca lumina este formata din particule minuscule, care se numesc fotoni. Atunci cand se ciocnesc de ceva, fotonii pot ricosa, pot trece prin acel obiect sau pot fi absorbiti.

Ceea ce se intampla depinde putin de cat de multa energie contin. Daca ricoseaza de pe un obiect si ajung in ochiul unei persoane, acea persoana va vedea obiectul respectiv. Unele obiecte, cum ar fi sticla si plexiglasul le permit fotonilor sa treaca prin ele – aceste materiale sunt transparente. Obiectele intunecate absorb fotonii, prin urmare, nu ar trebui sa fie posibil sa vedem obiectele negre. Acesti fizicieni devin putin confuzi cand incearca apoi sa explice de ce unii fotoni trec printr-o frunza, altii sunt reflectati si altii sunt absorbiti. Ei spun ca acest lucru se datoreaza cantitatilor diferite de energie pe care le au fotonii.

Alti fizicieni sustin ca lumina este compusa din unde. Ei masoara lungimea undelor si acest lucru ii ajuta sa explice ce se intampla atunci cand lumina se loveste de o frunza. Lumina cu cea mai lunga lungime de unda (rosie) este absorbita de clorofila din frunze. La fel se intampla si in cazul luminii cu cea mai scurta lungime de unda (albastra). Intre aceste doua culori se afla lumina verde, iar aceasta este lasata sa treaca prin frunza sau este reflectata. Este usor sa explicam unele dintre proprietatile luminii pretinzand ca aceasta este compusa din particule minuscule si este usor sa explicam alte proprietati ale luminii pretinzand ca este un fel de unda. In acest articol vom afla mai multe despre undele electromagnetice. Spectrul vizibil este doar o mica parte din spectrul electromagnetic. Aceste unde electromagnetice sunt alcatuite din doua parti. Prima parte este un camp electric, iar cea de-a doua parte este un camp magnetic. Prin urmare, de aceea se numesc unde electromagnetice.

De la unde radio la raze gamma

Undele radio sunt folosite pentru transmisiile radio, de televiziune si ale telefoanelor mobile. Diferite parti ale spectrului radio au fost alocate pentru diverse servicii. Undele radio au o lungime de unda mult mai lunga decat undele de lumina. Cele mai lungi unde au cativa kilometri, iar cele mai scurte au doar cativa milimetri lungime. Undele radio pot face ca electronii dintr-o sarma de cupru sa se miste – acest lucru inseamna ca genereaza curenti electrici in sarma. De fapt, acest lucru functioneaza in ambele sensuri – curentii alternativi dintr-o sarma de cupru genereaza unde electromagnetice, iar undele electromagnetice genereaza curenti alternativi. Curentii electrici la “frecvente radio” sunt utilizati de emitatoarele si receptoarele radio si de televiziune.

Citește și:  Proiecția Astrală - ieșirea din corpul fizic, o posibilitate sau o fantezie a minților creative?
Spectrul electromagnetic, Foto: 2012books.lardbucket.org
Spectrul electromagnetic, Foto: 2012books.lardbucket.org

Microundele au o lungime de unda atat de scurta incat ele sunt absorbite cu usurinta de apa. Acesta este motivul pentru care sunt folosite in cuptoarele cu microunde. Atunci cand apa din mancarea bagata in cuptor absoarbe microundele, energia microundelor este transformata in caldura – face ca moleculele de apa sa vibreze mai repede. Radiatiile infrarosii au o lungime de unda foarte scurta, insa lungimea lor de unda este mai lunga decat cea a luminii vizibile. Infrarosiile pot fi detectate prin intermediul unui film special. Animalele, cum ar fi vipera, au detectori de infrarosii, prin urmare, acestea isi pot gasi prada chiar si pe intuneric.

Culorile spectrului vizibil sunt: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet. Nu putem vedea infrarosiile, dar le putem simti caldura pe piele atunci cand stam la soare. Infrarosiile au o lungime de unda mai lunga decat lumina rosie. Nu putem vedea lumina ultravioleta, insa putem simti ca pielea noastra a fost arsa de soare daca am stat prea mult la plaja. Se crede ca lumina ultravioleta este cea care cauzeaza cancerul de piele. Lumina ultravioleta are o lungime de unda mai scurta decat lumina vizibila. Ultravioletele au o energie foarte ridicata si lungimi de unda foarte scurte. Unele animale, cum ar fi albinele, pot vedea lumina ultravioleta. Unele plante au florile albe, sau cel putin asa le vedem noi, insa o albina le poate vedea in mai multe culori, in functie de cantitatea de lumina ultravioleta pe care o reflecta.

Razele x au atat de multa energie si niste lungimi de unda atat de scurte incat ele pot trece prin noi. Cu toate acestea, razele x nu pot trece prin oase la fel de usor cum trec prin muschi. Acest lucru se datoreaza faptului ca oasele contin mult calciu. Razele gamma au o energie foarte ridicata si pot trece chiar si prin metale. Acestea pot fi folosite pentru a gasi mici crapaturi in metale. Unele materiale radioactive produc raze gamma. Razele gamma si razele x pot cauza cancer, insa razele gamma pot fi folosite si pentru a distruge celulele canceroase – aceasta se numeste radioterapie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.