Home Invenții & Descoperiri Speranta de viata in diverse regiuni de pe glob

Speranta de viata in diverse regiuni de pe glob

0
Speranta de viata

Speranta de viata este un concept care se utilizeaza in studiile demografice si in evaluarea nivelului de dezvoltare a unei tari sau regiuni de pe glob. Aproape peste tot, speranta de viata la barbati este inferioara celei a femeilor, acest fapt fiind explicabil atat prin factori genetici, dar si prin faptul ca barbatii sunt legati, intr-o mai mare masura, de activitatile care solicita efort fizic si, deci, presupun o « uzura » mai mare a organismului. In epoca moderna, si alte aspecte au condus la o crestere a nivelului sperantei de viata, printr-o mai mare grija fata de alimentatie, igiena, fata de consumul de alcool, prin progresele inregistrate in domeniul medicinei etc., sau, dupa caz, la o diminuare, din pricina inegalitatilor dintre clasele sociale, dintre bogati si saraci s.a.m.d.

speranta de viata1

Nici factorii de mediu nu pot fi ignorati, in China, de exemplu, in ultimii 20 de ani, speranta de viata scazand semnificativ din pricina poluarii. Exista, totusi, si locuri unde, traditional, oamenii sunt longevivi, fara ca acest lucru sa poata fi atribuit progresului stiintei sau cuceririlor vietii moderne, precum locuitorii din Armenia, Kabylia (in nordul Algeriei), Abkhazia (in Caucaz), Vilcabamba (in Anzi). Pe de alta parte, in Statele Unite ale Americii, speranta de viata a crescut intr-un ritm mult mai mic, in pofida nivelului de dezvoltare a societatii, decat in Japonia si Australia.

O populatie din nordul Pakistanului – « poporul Hunza »pare a fi una dintre cele mai longevive din lume. Oamenii de aici traiesc intr-o zona muntoasa, ei spun ca nu stiu ce inseamna boala, si nici macar oboseala sau durerea de cap. Cei mai multi traiesc in jur de 100 de ani, fara a le fi afectate capacitatile fizice, mentale sau sexuale. Civilizatia nu a ajuns pana la ei, aerul pe care il respira este exceptional de proaspat, apa, de asemenea, hrana naturala, 98% bazata pe vegetale crude. In fiecare zi, parcurg kilometri intregi, pana in zonele in care cultiva pamantul, se culca la apusul soarelui si se trezesc in zori, la primele raze de lumina. Nu cunosc invidia si nu au dorinta de a se imbogati, ci de a se face utili comunitatii. La varsta potrivita, cei mai multi se casatoresc si marturisesc ca se simt iubiti si utili toata viata lor. Cei care nu se simt asa, mor mult mai repede.

La ora actuala, potrivit statisticilor intocmite de organismele abilitate, vizand regiuni de pe glob, nivelul cel mai ridicat al sperantei de viata (in afara unor populatii ca cele mentionate anterior, care constituie exceptii) cu valori situate intre 74 si 82 de ani, se regaseste in Australia, Europa Occidentala, SUA, Canada, o parte din America de Sud, iar  la polul opus, cu speranta de viata intre 35 si 50 de ani, situandu-se o serie de tari din Africa Centrala.

Intr-un astfel de clasament, facut pe tari, in 2011, pe primul loc s-a situat Principatul Monaco, un oras-stat, din Europa de Vest (al doilea proclamat independent, dupa Vatican), situat pe malul Marii Mediterane, pe Coasta de Azur, cu 36 371 locuitori, potrivit statisticilor actuale. Este urmat, in topul regiunilor cu nivelul cel mai ridicat al sperantei de viata, de Macau (China), Japonia, Singapore, Andora (la frontiera dintre Franta si Spania), Australia, Italia, Canada, Franta, Suedia, Elvetia etc.

Intr-un clasment intocmit de ONU, Romania figureaza pe locul 118, din 222 de tari, cu speranta de viata medie de 71 de ani, la femei, si 68 de ani, la barbati, dupa Coreea de Nord si inaintea Marocului, Vietnamului, Iranului etc.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version