Revoluția digitală anunțată pentru anul 2022 are în prim plan Blockchain și Metaverse. Stakeborg DAO este primul proiect îndrăzneț din țara noastră din sfera Web 3.0, care are la bază un fond de risc centralizat și o comunitate unită de vizionari și investitori din lumea criptomonedelor.

Conceptul organizației autonome descentralizate a fost pentru prima data pus în practică pe Blockchain prin intermediul proiectul The DAO, care a fost lansat pe Ethereum în luna aprilie a anului 2016 de către echipa Slock.it, în urma uneia dintre cele mai de succes campanii de crowdfunding din istorie.

Organizația propunea realizarea unui fond de investiții, ale căror riscuri să fie dirijate de investitori, fără să existe un șef sau un consiliu de administrație. Toate deciziile urmau să fie luate prin vot, în funcție de ponderea activelor – sub formă de criptomonede, emise în urma campaniei de finanțarea participativă – deținute de fiecare participant. Acest sistem de lucru inedit și transparent era facilitat de un Smart Contract: o colecție de cod informatic care rulează pe Blockchain.

Proiectul s-a încheiat prematur, după doar două luni de zile, după ce un hacker a reușit să exploateze o vulnerabilitate din codul cu sursă deschisă al The DAO și a deturnat o bună parte dintre fondurile existente. Comunitatea Ethereum a decis să facă o diviziune a Blockchain-ului pentru a remedia pierderile respective.

În ciuda acelor probleme, proiectul The DAO a fost un deschizător de drumuri, iar acel atac nefericit a reprezentat o oportunitate neașteptată de publicitate – la scară internațională – pentru conceptul de Decentralised Autonomous Organisation (DAO). A fost un prim pas important către drumul spre deschiderea unor comunități sau colonii digitale descentralizate, care stau la baza internetului viitorului, concept cunoscut în lumea criptomonedelor și sub numele de Web 3.0.

În anul 2022 se discută din ce în ce mai des despre implementarea noilor tehnologii în cadrul motoarelor de căutare, al rețelelor de socializare sau al platformelor de comerț. În aceeași direcție, Facebook, a anunțat că își dorește să angajeze 10.000 de programatori din Uniunea Europeană pentru a ajuta la dezvoltarea conceptului Metaverse.

Andrew Bosworth, șeful departamentului de tehnologie al Meta, compania care deține Facebook, a anunțat că, strategia de a adopta noi tehnologii înaintea competitorilor include și „o compatibilitate profundă cu Blockchain”.

Pentru persoanele care au înțeles mecanismul din spatele conceptului DAO, migrarea către descentralizare reprezintă o soluție profitabilă și firească, însă de la un simplu gând și până la punerea lui în practică este o distanță mare. Cel mai mare obstacol este felul în care am fost educați să gândim: majoritatea oamenilor trăiesc cu impresia că actualul sistem este singurul pe care vor avea ocazia să-l experimenteze, însă părinții noștri s-au înșelat deja odată din acest punct de vedere.

Pentru a nu destabiliza ordinea socială este important ca meritocrația să fie împărtășită și trăită, plecând de la o scară mică, cu pași mărunți. De aceea, este important ca ambasadorii acestui curent să lucreze cu prudență și să mizeze pe educație și pe exemple personale. Arhitecții din spatele proiectului Stakeborg DAO și-au luat acest angajament esențial, care este precizat în Whitepaper.

Ambițiosul proiect își propune să devină o colonie digitală prosperă și complet funcțională, le-a deschis românilor porțile către Web 3.0. Totul a plecat de la o comunitate de pasionați de criptomonede care au perceput avantajele descentralizării și și-au propus să ducă meritocrația la rang de valoare esențială, mizând pe inteligența colectivă organizată într-un mod productiv.

Strângerea de fonduri pentru Stakeborg DAO a avut la bază o criptomonedă proprie – STANDARD – lansată pe Blockchain-ul Ethereum, datorită gradului sporit de securitate și încredere de care se bucură această infrastructură în prezent, deși taxele pentru anumite tranzacții sunt relativ ridicate.

Distribuirea criptomonedelor STANDARD s-a realizat într-un mod aparte, folosind metoda Fair Launch: Acestea nu au fost vândute, în schimbul unor sume, ci au fost alocate progresiv participanților, în funcție de contribuția fiecăruia în trei fonduri de lichidități (Liquidity Pools) prestabilite: $XYZ $BOND și $SWINGBY.

După 6 săptămâni de la lansarea acestor Liquidity Pools, a fost demarat un program de Staking, prin care s-a demarat creșterea recompenselor din ecosistem. Staking-ul presupune blocarea unor criptomonede într-un fond care servește la validarea tranzacțiilor de pe un anumit Blockchain; utilizatorul este recompensat pentru contribuția sa în acest program, în sensul că primește taxele reținute pentru tranzacțiile care au fost procesate cu ajutorul fondurilor pe care le-a blocat pentru Staking. Atunci când 1 milion de STANDARD vor fi plasați la Staking, se va activa trezoreria DAO și zona de guvernanță, în care utilizatorii vor putea face propuneri cu privire la viitorul proiectului.

Ulterior, utilizatorii au intrat în posesia criptomonedelor Stakeborg DAO prin intermediul unor distribuiri de jetoane de tip Airdrop. Pe lângă asta, se mai putea obține STANDARD și prin Staking, dar și prin Yield Farming: O modalitate prin care un investitor acordă împrumuturi în regim descentralizat, pentru care primește dobândă. Prin intermediul acestor metode ingenioase, membrii comunității Stakeborg DAO s-au asigurat că nu va exista un monopol în ceea ce privește deținătorii de STANDARD.

Invest Like Stakeborg Index (ILSI) este unul dintre principalele instrumente financiare lansate de echipa Stakeborg DAO. ILSI este un fond index bazat pe 10 criptomonede selectate strategic, în care doritorii care nu au timp să analizeze în detaliu piața crypto pot investi rapid și eficient, cumpărând un singur token.

Mini-portofoliul din spatele ILSI este extrem de variat, incluzând criptomonede de referință, precum Bitcoin sau Ethereum, diverse token-uri ale exchange-urilor decentralizate promițătoare și anumite jetoane care stau la baza unor ecosisteme de tip NFT și Metaverse.

Stakeborg DAO este un crypto hub prin care, diverse persoane, cu background-uri diferite, pot colabora și vota pentru a lua decizii pentru binele comun, într-un mod echitabil, avându-se în vedere strict contribuția fiecăruia. Vlad Mercori și ceilalți membri fondatori sunt de părere că apartenența la un DAO va căpăta o mare popularitate în acest an, în special prin prisma faptului că astfel de proiecte au potențialul de a schimba felul în care percepem modul în care ne putem câștiga existența.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.