Statuia Lupa Capitolina sau Statuia Lupoaicei este unul dintre cele mai reprezentative monumente din oraşul Satu Mare. Aceasta îi redă pe cei doi fraţi Romulus şi Remus, consideraţi a fi întemeietorii Romei.

Legenda lor este cunoscută de toată lumea, mai ales că are o însemnătate istorică deosebit de mare. Cei doi au fost copiii lui Marte şi ai lui Rhea Silvia, însă nu au avut parte de o soartă prea bună. Amulius, unchiul lor, se temea că aceştia îi vor lua locul la conducere, aşa că a ordonat să fie omorâţi.

Însă celui care trebuia să se ocupe de această problemă i s-a făcut milă de cei doi copii, aşa că i-a lăsat pe malul Tibrului, în speranţa că cineva îi va găsi. Cei doi fraţi au fost găsiţi de o lupoaică, aceasta protejându-i şi având grijă de ei ca şi cum ar fi fost puii ei. Ajunşi la vârsta adolescenţei, cei doi au hotărât să ridice o cetate, însă nu au reuşit să stabiliească cine o va conduce, aşa că Romulus l-a omorât pe Remus, într-un conflict.

Simbolul lupoaicei care alăptează copiii este unul cunoscut în întreaga lume. Statuia din centrul localităţii Satu Mare înfăţişează această legendă, însă puţini ştiu că este a doua statuie care a fost adusă în oraş, şi nu prima.

statuia-lupa-capitolina.jpg

Prima statuie a fost realizată din bronz şi a fost inaugurată în anul 1936. Pe atunci, fusese amplasată cu faţa spre centrul oraşului şi se găsea pe lângă Palatul Prefecturii. Însă, patru ani mai târziu, statuia nu a mai fost găsită acolo. Sunt câteva ipoteze conform cărora ar fi fost dusă în Lugoj, însă nu există dovezi care să le ateste.

În anul 1992, oraşul Satu Mare a primit Statuia Lupa Capitolina de astăzi, care a fost sculptată de Radu Ciobanu. A fost folosită drept model statuia din Turda, iar sculptorul a fost ajutat de L. Săbău care a proiectat-o, de I.T. Rafan care s-a ocupat de coordonarea lucrărilor şi de o cioplitorie din Cluj, care a executat-o.

Pe soclu, se poate citi “Romanae Virtuţi În Dacia Redivivae Sacrum” şi tot pe el au fost turnate trei medalioane care îi înfăţişează pe Decebal, Traian şi pe Ferdinand I.

Astăzi, Statuia Lupa Capitolina poate fi văzută în Piaţa Vasile Lucaciu, fiind un obiectiv turistic la mare căutare de cei care vin să viziteze acest oraş.

Detaliile artistice ale Statuii Lupa Capitolina sunt remarcabile, cu o atenție deosebită acordată fiecărui element sculptural, de la figurile infantile ale lui Romulus și Remus până la expresia viguroasă a lupoaicei. Aceste detalii nu doar că ilustrează măiestria artistică, dar și profunditatea simbolismului istoric și cultural pe care îl reprezintă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.