Stelele duble, cunoscute de asemenea si drept sisteme stelare binare, includ doua stele care orbiteaza in jurul unui punct comun, numit centrul de masa (conform legii lui Kepler) sau un centru comun de gravitatie. In mod individual, stelele sunt mentionate ca fiind componente. Componenta principala/cea mai stralucitoare este componenta A, iar cea secundara/slab iluminata este componenta B. Fiecare componenta este destul de puternica, prin faptul ca aceasta poate afecta cursul vietii partenerei sale. Mai mult decat atat, unele stele sunt mai usor de detectat decat altele.
Pe cerul noptii, unele stele pot da impresia ca sunt stele duble, insa acestea sunt doar doua stele care se afla aproape una de cealalta. Cand a aparut conceptul de stea dubla pentru prima oara, astronomii au crezut ca toate stelele par a fi stele duble. Cu toate acestea, in anul 1802, Sir William Herschel a descoperit ca multe dintre stelele care pareau a fi apropiate isi schimbasera pozitia una fata de cealalta. Exista multe tipuri de stele duble. In acest articol veti afla mai multe despre 4 dintre aceste tipuri de stele duble.
Stelele duble vizuale sunt sisteme care constau in abilitatea de a vedea stelele individuale cu ajutorul unui telescop. Aceste sisteme au fost cercetate in scopuri astrometrice. Functia astrometriei este masurarea cu precizie a pozitiei unei stele pe sfera cereasca, pentru a afla mai multe despre caracteristicile orbitei sale si pentru a obtine estimari vizuale ale diferentelor in masurarea luminozitatii stelelor intre cele doua componente (magnitudinea).
Mai recent, masuratorile de inalta precizie ale magnitudinilor globale si culorilor acestor sisteme sunt efectuate de catre observatori cu ajutorul tehnicilor fotometrice. Un exemplu al unei stele duble optice este Mizar, cea de-a doua stea de la stanga din constelatia Carul Mare. Aceasta stea este destul de vizibila pentru ochiul liber si este usor de observat de catre un astronom. Aceasta stea are de asemenea o componenta B, numita Alcor. Deoarece ambele stele sunt binare, intregul complex Mizar are in total 4 stele.
Un alt tip de stea dubla sau sistem binar este o stea binara astrometrica. Acestea par a fi stele singulare care au binaritate din cauza perturbatiilor pozitiei in ceea ce priveste “stelele de referinta”. Aceste sisteme sunt masurate si studiate fotografic. Prin studierea stelelor duble astrometrice putem obtine informatii cu privire la axa semi-majora a orbitei astrometrice, luminozitate si pozitia centrului de masa al sistemului.
Cel de-al treilea tip este reprezentat de stelele duble spectroscopice. Acestea sunt sisteme in care stelele sunt atat de apropiate una de alta incat par a fi o singura stea, chiar si atunci cand sunt vazute printr-un telescop. Studiul spectrelor lor poate oferi informatii legate de perioada orbitala, raportul de masa al sistemului si alte detalii importante. Al patrulea tip este reprezentat de binarele cu eclipsa. Acestea sunt sisteme in care planul orbital este orientat cu precizie la planul cerului, in sensul ca o stea trece exact in fata celeilalte, blocandu-i lumina in timpul unei eclipse. Asemenea stele duble pot fi de asemenea vizuale sau spectroscopice.