Avand in vedere ca sunt atat de multe stele, clasificarea lor a intampinat multe greutati insa finalmente, bazandu-se dupa anumite principii, astronomii au reusit sa faca o catalogare a acestor corpuri ceresti.
In functie de stralucirea lor absoluta, cat si in functie de spectrele pe care le au stelele sunt: normale, gigante, pitice albe si subpitice.
In functie de compozitia chimica pe care o au, dupa evolutiile si pozitia fata de galaxia carora apartin, stelele sunt impartite in mai multe populatii de stele.
In functie de satelitii pe care ii au, fie acestia negri, fara lumina sau plini de lumina, stelele sunt: stele duble, iar aici avem dupa modul lor de divizare: stele duble vizuale, stele duble spectroscopice, stele duble cu eclipsa; stelele duble fizice reprezinta a doua categorie in functie de numarul de sateliti, iar a treia categorie este reprezentata de stelele multiple, iar cea din urma, respectiv a patra, este cea reprezentata de stelele ori intregile sisteme planetare.
In functie de modul in care acestea sunt grupate in univers stelele sunt vazute ca asociatii, galaxii sau ca roiuri stelare, cele din urma avand mai multe subcategorii, dupa cum urmeaza: roiuri difuze si roiuri globulare, acestea avand mii de componente. Galaxiile sunt desigur cele mai mari, deoarece ele au pana la miliarde de stele.
Finalmente, o ultima categorie se face in functie de modul in care stelele stralucesc si astfel avem stelele care au o stralucire mereu la fel, deci constante, si stelele care variaza ca stralucire, deci stelele periodice, neregulate, acestea fiind diferite in functie de exploziile care au loc sau in functie de pulsatiile lor.