Sticla este unul dintre cele mai folosite materiale, de-a lungul timpului, dupa metal. La inceput, oamenii utilizau sticla naturala, taiata dintr-o roca vulcanica, numita obsidian, bogata in siliciu, din tectita (roca formata la locul impactului unui meteorit cu pamantul) sau din fulgurita (“piatra de fulger”, cilindrica, aparuta din stanca lovita de fulger). Unul dintre cele mai mari campuri de tectita din lume se gaseste in vestul Bavariei (Germania) si se estimeaza ca dateaza de cel putin 15 milioane de ani. Fulguritele se gasesc, de exemplu, in Desertul Libiei (parte din Sahara) si sunt deosebite prin structura si raritatea lor. Sticla prelucrata la foc a aparut mai tarziu, prin mileniul al doilea i.Hr. Din sticla se confectioneaza obiecte utilitare, dar si opere de arta inestimabile ca valoare.
- Stiati ca… procedeul fabricarii sticlei a fost inventat in Orientul Apropiat, de catre marinarii fenicieni, care, din intamplare, au constatat ca, din nisip si soda incalzite, se forma o pasta, care, prin racire, dobandea aspectul sticlei (nu una transparenta, ci opaca, de culoare verde sau albastra).
- Stiati ca… primele obiecte artizanale din sticla au fost descoperite in Egipt. Au o vechime de peste 3000 de ani si sunt facute prin tehnica mulajului, adica prin rularea pastei topite de sticla in jurul unor forme de ceramica, acestea din urma fiind inlaturate dupa ce pasta se racea. In felul acesta au fost confectionate vase si bijuterii din sticla (coliere, bratari, pandantive, amulete etc.).
- Stiati ca… cea mai veche tehnica a fabricarii sticlei este consemnata pe o tablita de argila, din biblioteca regelui asirian Assurbanipal (prima biblioteca din antichitatea Orientului Mijlociu), din secolul al VII-lea i.Hr., in care exista urmatoarea reteta: “Se iau 60 de parti de nisip, 180 de parti de cenusa de alge, cinci parti de creta si se incalzesc”.
- Stiati ca… sticla transparenta a aparut in secolul al IV-lea i.Hr., a fost produsa de catre romani, care, preluand tehnicile fenicienilor, le-au imbunatatit. Pentru a obtine sticla transparenta, ei au adaugat in pasta fiebinte dioxid de mangan, care avea rolul de a elimina diversii oxizi care colorau sticla. Erau necesare, de asemenea, cuptoare performante, pe care romanii le-au si realizat, care sa dezvolte temperaturi de pana la 1500 de grade Celsius.
- Stiati ca… in secolele al VII-lea – al VI-lea i.Hr., mesterii sticlari din Orientul Apropiat confectionau superbe sticlute pentru uleiuri parfumate, farduri, esente, prin aplicarea succesiva a unor fire de sticla fierbinte, divers colorate, in zig-zag, in valuri, in linii verticale sau orizontale, pe un mulaj de argila, pentru a obtine efecte estetice deosebite. In aceeasi perioada, egiptenii produceau superbe vase din sticla mozaic (farfurii, boluri), cu motive geometrice, combinate artistic.
- Stiati ca… sticla “sandwich” – plasarea intre doua straturi de sticla a foitelor de aur gravate – a fost inovatia mesterilor sticlari din Alexandria, unul dintre cele mai mari centre culturale si comerciale ale Antichitatii.
- Stiati ca… tehnica suflatului sticlei, care a revolutionat domeniul fabricarii acestui material, a fost inventata tot de fenicieni. Acestia au avut ideea de a pune pasta fierbinte din care rezulta sticla, la capatul unei tije, prin care se putea sufla, obtinandu-se astfel forma dorita. Acest procedeu a fost preluat rapid si de catre romani, precum si in alte regiuni din Bazinul mediteranean.
- Stiati ca… vitraliul (fereastra formata din bucati de sticla colorate, prinse in rame metalice, prin asezarea carora se reprezinta scene, personaje, simboluri), valorificat, mai ales, in arhitectura religioasa, isi are originea in Evul Mediu, in spatiul european. Cu toate acestea, exista si vitralii mai vechi (primele incercari), cum ar fi cel din Catedrala Sfanta Sofia, din Constantinopol, din secolul al VI-lea. Cel mai vechi vitraliu reprezentand un personaj este “Chipul lui Iisus Hristos”, din Biserica din Wissembourg (localitate la granita dintre Franta si Germania), datand din 1070, si care, astazi, se pastreaza la Muzeul din Strasbourg. Intr-un vitraliu, culorile nu sunt puse la intamplare, nici dupa voia artistului, in totalitate, ci respectandu-se cateva reguli (game de culori) de baza: culorile curcubeului, gama de culori a Regelui, a Reginei si cea mistica. In functie de aceste “game”, mesajul vitraliului poate fi inteles.
- Stiati ca… obtinerea medalioanelor din sticla “turnata” (pusa fierbinte, in carcase metalice, care se indepartau dupa racire), in care sunt “prinse” diverse reprezentari in aur, bronz, argint, a fost inventata de un sticlar italian, stabilit in Franta, Bernard Perrot.
- Stiati ca… sticla de Murano, produsa de sticlarii care locuiau pe Insula Murano (in apropierea Venetiei), incepand cu secolul al XV-lea, dupa un secret bine conservat, din generatie in generatie, este una dintre cele mai frumoase si mai renumite in lume. Timp de secole a incantat prin prospetimea si stralucirea sa, indiferent ca a fost folosita pentru obiecte de mari dimensiuni (candelabre, de exemplu) sau pentru bijuterii, vase sau alte accesorii. Se spune ca, in 1291, autoritatile Republicii Venetia (cum se numea, in Evul Mediu, aceasta regiune din nordul Italiei), temandu-se ca cetatea ar putea fi distrusa din cauza incendiilor, au ordonat distrugerea majoritatii turnatoriilor de sticla, construite din lemn. In aceste conditii, mesterii sticlari s-au mutat pe insula Murano, dezvoltand acolo infloritorul lor mestesug. Curand, din randul acestora, s-au ridicat persoane foarte bogate si influente, care aveau dreptul de a se casatori cu tinere din familiile renumite din Venetia. Treptat, acestia au infiintat ateliere in multe tari europene, pana in Marea Britanie si Olanda. In prezent, pe insula (unde, in continuare, se produce sticla de Murano) se afla un mare muzeu al sticlei, in care este ilustrata istoria acestui mestesug, de la egipteni, pana in zilele noastre.
- Stiati ca… celebrul cristal de Boemia (localitate din Republica Ceha), o sticla extraordinar de stralucitoare, asemenea cuartului, a fost obtinut in secolul al XVI-lea, mesterii sticlari din regiune stapanind si o tehnica a gravurii in sticla, cu ajutorul unui diamant, pe care au dus-o la stralucire sticlarii din Olanda, din secolul al XVIII-lea.
- Stiati ca… producerea automatizata a vaselor de sticla si a foilor de geam de mari dimensiuni se datoreaza descoperirii sodei artficiale, la jumatatea secolului al XIX-lea. Cateva decenii mai tarziu, gravura cu acid, cunoscuta de cateva secole, este redescoperita, obtinandu-se minunate vase de sticla, gratie, in primul rand, celebrului sticlar din Nancy (Franta), Emile Galle. Acest procedeu presupune introducerea sticlei racite intr-un bazin cu acid fluorhidric, in amestec cu apa, producandu-se efecte de gravura.
- Stiati ca… in epoca moderna, sticla este utilizata in cele mai variate domenii – in constructii, telefonie, aeronautica, informatica, medicina etc. De doar cativa ani, s-a pus la punct modalitatea de obtinere a unei sticle – R7T7 – care sa izoleze perfect deseurile radioactive, deoarece materialul are in compozitia sa elemente (siliciu, bor, aluminiu), care formeaza legaturi chimice puternice cu produsii radioactivi. Deosebite cuceriri ale tehnologiei moderne sunt si sticla rezistenta la temperaturi foarte inalte, sticla anti-incendiu, sticla anti-furt, sticla electrocroma, care isi regleaza culoarea in functie de temperatura si luminozitate, sticla anti-praf, ferestrele inter-active (cu ecran HD plasma), care pot fi instalate in locuintele unde o fereastra da spre un perete sau o curte interioara nu tocmai placute la vedere, cu o telecomanda putandu-se schimba imaginea de pe fereastra-ecran, oferind privirii cele mai frumoase panorame.
- Stiati ca… bijuteriile “Lalique” din sticla (dupa numele bijutierului Rene Jules Lalique, care a trait la inceputul secolului al XX-lea) sunt unele dintre cele mai cunoscute in lume. Inspirate din curentul “Art Nouveau”, aceste bijuterii au fost purtate de capete incoronate sau de catre mari artiste (de exemplu, Sarah Bernhardt). O bijuterie Lalique, in forma de colivie, din sticla alba, confectionata in 1929, s-a vandut, in 2011, cu 2 milioane de dolari.
- Stiati ca… marca de Cristale Swarovski (create din cristal – sticla bogata in plumb), apartine multinationalei “Swarovski International Holdings”, cu sediul in Wattens (Austria), fondata de Daniel Swarovski, in 1895. Cristalele de lux Swarovski sunt echivalentul a ceea ce, mai demult, se numea “strass”, accesorii purtate, in special, de artistii de opera si de dansatoarele de cabaret, la stralucitoarele lor costume. S-a crezut mult timp, ca familia Swarovski detine secretul fabricarii acestor cristale, in realitate fiind vorba de un procedeu clasic, importanta fiind insa concentratia de oxid de plumb, din pasta de sticla, brevetata, intr-adevar, de Swarovski. Logo-ul acestor bijuterii a fost, pana in 1989, “floarea de colt”, in prezent, logo-ul care certifica autenticitatea bijuteriilor Swarovski fiind “lebada”. In anii 2000, catalogul companiei propunea cumparatorilor peste 24 000 de produse, care se comercializeaza in peste 120 de tari din intreaga lume. In 2011, un costum de scena al cantaretei americane Beyonce a fost brodat, de 20 de costumieri, in patru saptamani, cu 500 000 de cristale Swarovski.