Ţara Oașului este situată în nord-vestul României, în judeţul Satu Mare. Regiunea este caracterizată de peisajele pitoreşti şi relieful variat: munţi, dealuri şi câmpie. Din punct de vedere geografic, Țara Oașului reprezintă depresiunea intramontană Oaș, cu versanţii vestici ai munţilor Oaș şi Gutâi, care o flanchează pe laturile din est şi sud-est şi cu ramificaţiile vestice ale munţilor Oaș.

Aceşti munţi fac parte din grupa nordică a Carpaţilor Răsăriteni având origine vulcanică, forme conice şi o înălţime medie de 1200-1300 de metri. Munţii sunt bine împăduriţi, predomină fagul, paltinul, stejarul şi arţarul. Pe culmile cele mai înalte ale munţilor, se întind păşuni alpine, care ocupa suprafeţe destul de restrânse.

Depresiunea Oaș cuprinde o suprafaţă de 614 km², extinzându-se mai mult spre sud şi est în bazinul Turului şi pe văile principalilor afluenţi ai acestui râu. Evoluţia reţelei hidrografice a determinat forma diferitelor sectoare sau subdiviziuni ale depresiunii: bazinul Negreștiului, de formă semicirculară, bazinul Târşolt, dezvoltat sub forma unui culoar şi bazinul Cămărzana, care conturează în perimetrul său forma unei pâlnii.

Zona depresionară pătrunde adânc în interiorul munţilor Oaș şi Gutâi prin două golfuri, unul Nordic, mai dezvolat în bazinul superior al Lechincioarei şi celalat sudic, legat de afluenţii Pârâului Râu şi Văii Albe. Limita de nord a depresiunii Oaș este definită şi taie transversal bazinul superior al Lechincioarei care cuprinde Valea Mare, Valea Semănăturii şi Valea Lechincioarei. La sud, Țara Oașului este mărginită de ramificaţiile vestice ale munţilor Gutâi, care se prelungesc sub forma unor culmi domoale ce nu depăşesc 700 de metri înălţime.

În partea de est, contactul între depresiune şi munte urmează o linie sinuoasă, în interiorul depresiunii pătrunzând o serie de pinteni din zona înaltă şi unele golfuri largi înaintând spre zona muntoasă. Spre vest, Țara Oașului prezintă o serie de porţi largi, de legătură cu Câmpia Someșului, unele active, urmărite de cursurile apelor Talna şi Tur, iar altele suspendate sub forma unor largi înşeuări, precum cea dintre bazinul Turului şi bazinul Lechincioarei ori cea străbătută de şoseaua Oraşul Nou-Seini.

Pe lângă unitatea geografică precis conturată, Țara Oașului cuprinde aspecte naturale care au schimbat structura vieţii economice, menţinând în acelaşi timp arhetipul social local şi natura umană. Făcând o scurtă vizită în analele istorice, vom remarca faptul că, pe vremea dacilor, acest teritoriu, numit azi Țara Oașului, era populat de daci liberi.

Aceştia nu au fost subjugaţi de nimeni secole întregi, până în jurul secolului al XIII-lea când boierii maghiari acaparează încetul cu încetul zona bogată în pădure şi rezerve naturale, dar fiind slab populate încep să fie aduşi colonişti care vor schimba proporţia populaţiei.

Apar, astfel, localităţi în care predomină etnicii maghiari, localitatea Oraşu Nou fiind reprezentativă în acest sens. Azi, zona Ţării Oașului numără peste 70.000 de locuitori, distribuiţi în cele 17 aşezări: Bixad, Boinești, Călineşti, Cămărzana, Certeze, Lechinţa, Moiseni, Negreşti Oaș, Oraşu Nou, Prilog, Prilog Vii, Racșa, Remetea Oașului, Târşolt, Trip, Tur şi Vamă.

 

Turiştii care vizitează Țara Oașului vor fi impresionaţi de cadrul natural, în mare parte nealterat de mâna omului, de o frumuseţe virgină. Fie că se intră în depresiune dinspre Satu Mare, fie dinspre Sighetu Marmaţiei, peisajul care se iveşte în faţă este sublim. Dacă veţi intra în Țara Oașului dinspre judeţul Maramureş pe la Huta Certeze, veţi vobora de la circa 600 de metri până la înălţimea medie a depresiunii, şi anume 200 de metri.

Drumul sinuos al coborârii vă va încânta privirea, având posibilitatea să vedeţi întreaga depresiune de la această înălţime. Indiferent de anotimp, peisajul vă va desfăta prin coloritul variat al ambientului. Pentru cei care doresc să poposească câteva zile în Țara Oașului, există câteva opţiuni de cazare.

La doi km. de localitatea Vama, în pădurea de la Valea Mariei, sunt două hoteluri amplasate într-un cadru natural ce caracterizează zona. Cazaţi aici, vă veţi afla în centrul depresiunii. Ambele locaţii dispun de piscine acoperite, una cu apă termală captată din izvorul de la Valea Mariei.

La hotelul Valea Mariei s-a făcut o investiţie substanţială şi urmează să fie date în folosinţă încă două bazine acoperite. Vara, vă puteţi bucura de soare şi de aerul pur al pădurii la piscina amplasată la exterior. Dacă veţi dori să veniţi în anotimpul rece, vă veţi putea bucura de saunele uscate şi umede care au şi întrebuinţare terapeutică.

Vara şi toamna, aveţi posibilitatea să faceţi drumeţii pe numeroasele trasee aflate în zonă, însă cel mai bine ar fi să dispuneţi de un autoturism pentru a vă putea deplasa mai uşor. Din păcate, nu există un ghid turistic al Ţării Oașului, fapt care face destul de greoi accesul turiştilor neavizaţi la toate obiectivele turistice.

Ca obiective turistice, puteţi vizita în localitatea Vama, mergând pe singurul drum forestier asfaltat din ţară, vechile băi Puturoasa şi atelierul de olărit. În Negreşti Oaș, sunt de interes zona Luna Şes şi Muzeul Ţării Oașului. Să nu uităm de zecile de izvoare de apă minerală din zonă, amplasate în următoarele locaţii: Valea Mariei, Negreşti Oaș, Luna Şes, Bixad (izvor atestat istoric din secolul al XV-lea) şi Boinești.

Dacă includeţi în traseul dumneavoastră şi zona Luna Şes, este bine să vă rezervaţi 4-5 ore pentru a urca pe vârful de peste 1200 de metri din apropiere, Vârful Pietroasa. Panorama oferită de acesta este unică, iar în zilele cu cer senin, veţi avea o panoramă de 360 de grade absolut superbă, reuşind să vedeţi toată zona de nord a judeţului Satu Mare şi spre est toate piscurile munţilor Gutâi.

Țara Oașului este nu doar un spațiu geografic, ci și un spațiu cultural intens. Aici, tradițiile populare sunt vii, cu porturi și dansuri tradiționale care se transmit din generație în generație. De asemenea, zona este faimoasă pentru ospitalitatea locuitorilor săi, care își întâmpină oaspeții cu căldură și mâncăruri tradiționale.

Festivalurile locale, cum ar fi cele de sărbători religioase sau cele legate de schimbările anotimpurilor, aduc la un loc comunitatea și vizitatorii, oferind o fereastră spre cultura vibrantă a Oașului. În plus, legendele despre spiritele munților și poveștile de dragoste tragice adaugă un strat de mister și atracție pentru cei care vizitează regiunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.