Ţara Oltului sau Tara Făgăraşului este denumirea dată unui ţinut istoric din regiunea Transilvaniei, care astăzi este divizat în judeţele Sibiu şi Braşov. Regiunea este cunoscută sub două denumiri datorită râului Olt (care îl străbate în partea de nord) şi datorită Munţilor Făgăraş (care se află în sud).

Există mai multe apelative care fac referire la acest ţinut. Dacă oamenii se referă la el că Țara Oltului încă din Evul Mediu, în perioadele următoare a fost numit şi “Terra Blacorum”, “Terra Olacorum” sau “Silva Blacorum”. Aceste denumiri au apărut prin unirea numelor formei de organizare administrativă şi numele pe care maghiarii le foloseau când vorbeau despre români.

În unele documente, se vorbeşte despre Țara Cartei, denumire derivată de la localitatea Carta. Aceasta a apărut prin secolul al XIII-lea, însă germanii au folosit-o până în secolul al XVIII-lea.

Denumirea de Țara Făgăraşului este relativ recentă, datând din secolul al XIV-lea şi a apărut ca urmare a faptului că, atunci, Făgăraşul a devenit centru politico-administrativ. Chiar dacă a fost prima dată atestată în anul 1372, oamenii au început să o folosească mai des abia două secole mai târziu.

Au fost efectuate mai multe săpături arheologice în Țara Oltului sau Țara Făgăraşului, care au scos la iveală multe urme interesante de aşezări. De exemplu, în localităţile Făgăraş, Calbor, Felmer şi Halmeag au fost descoperite aşezări neolitice.

Pe de altă parte, în Ungra, Beclean, Cuciulata, Hoghiz şi Şercan s-au găsit urme de aşezări din epoca bronzului. Săpăturile arheologice au găsit şi aşezări din epoca fierului, aflate în Arpaşu de Jos, Veneţia de Jos, Racoş şi Şinca Veche.

O serie de evenimente istorice au dus la modificarea habitatului Ţării Oltului sau Ţării Făgăraşului. Unul dintre cele mai importante evenimente este cucerirea Daciei, acest lucru determinându-i pe oamenii de aici să se mute înspre nord.

În locurile în care s-au aşezat, aceştia au ridicat mai multe castre militare, unele dintre ele aflându-se la Feldioara, Hoghiz şi Cincsor. După ce trupele romane s-au retras de aici, mare parte din populaţie s-a întors la vechile aşezări din sud.

În ceea ce priveşte îndeletnicirile oamenilor din Țara Oltului sau Țara Făgăraşului, aceştia s-au ocupat în special de agricultură şi de creşterea animalelor. Totodată, aici s-au dezvoltat pictura pe sticlă şi ţesuturile, obiectele rezultate începând să fie comercializate, iar economia să crească cu ajutorul lor.

Pictura pe sticlă a apărut ca urmare a manufacturării sticlei, o ocupaţie populară secolelor XVI-XVIII, alături de manufacturarea hârtiei.

Astăzi, cei care ajung în Țara Oltului sau Țara Făgăraşului, indiferent că e vorba de judeţul Braşov sau de judeţul Sibiu, găsesc o multitudine de feluri de a petrece timpul liber.

Localităţile istorice sunt pe placul tuturor celor care sunt pasionaţi de istorie, dar nu numai, iar posibilităţile de agrement nu sunt deloc puţine – se pot face drumeţii, se pot vizita muzee şi se pot chiar învăţa meşteşugurile zonelor respective, într-o măsură mai mică sau mai mare.

Din punct de vedere istoric, regiunea a fost martora multor evenimente importante. A fost un punct de întâlnire între diferite culturi și influențe, de la daci și romani, la sași și maghiari. Fiecare dintre aceste popoare a lăsat urme în arhitectura, tradițiile și obiceiurile zonei. De exemplu, cetățile și biserici fortificate sunt dovada clară a importanței strategice a regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.